Oczywiscie- sprzeglo

mmalik
Forumowicz

Oczywiscie- sprzeglo

przez mmalik » 2007-11-23, 01:23

Witam, opiszę krotko moj problem. Okolo 2 tygodnie temu, kiedy uruchamialem auto, pedal sprzegla wpadl w podloge. Podciagnalem troche linke(tym pokretlem pod maska), troche poszarpalem, no i odpuscilo. Pomyslalem sobie, ze pewnie gdzies linka sie zwiesila, no i ogolnie jest w kiepskim stanie. Wolalem dmuchac na zimne i wymienilem u mechanika na nowa linke. Po tej wymianie pedal chodzil strasznie ciezko, skokowo, do tego jakies zgrzyty. Mechanik, ktory wymienial linke mowi, ze na 90% to zwiazane z jakas teflonowa tuleja w podstawie pedala(nie wiem o co chodzi, moglem przekrecic jego slowa). Powiedzialem, zeby ja zamowili i w przyszlym tygodniu jestem umowiony na wymiane. Teraz minelo kilka dni od wymiany linki i pedal chodzi coraz lagodniej- poprawa wyrazna, zgrzytow prawie nie ma.
No i moj dylemat- jechac na wymiane tulei, pozegnac sie z 250zl, czy zostawic jak jest(moze bedzie dalsza poprawa albo sie cos sypnie).

Czy ma ktos z Was pomysl o co chodzi? Z gory dzieki...

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-11-23, 14:39

Sprawdź łapę sprzęgła, może być zasyfiona stąd ten problem. Wtedy sprzęgło przy spokojnej jeździe może chodzić ciężko (tak jakby linka gdzieś haczyła lub była zatarta). Po lekkim "spałowaniu" auta wszystko wraca do normy. Stąd te anomalia, że zjawisko raz występuje a raz nie. Należało by wtedy przesmarować łapę sprzęgła.

Odnośnie tego co powiedział Ci pan mechanik nic nie wiem. Niech wypowie się ktoś mądrzejszy. Pozdrawiam
HONDA POWER!!!