Hamulce.Sruby sie zapiekly od tarczy.

martii
Forumowicz

przez martii » 2007-08-30, 21:06

jak juz rozbierasz tloczki to rozbieraj wszystkie, bo i tak czeka Cie odpowietrzanie

skladaj na smar, bo ciezko sie wpycha tloczek pomiedzy oring a zacisk, dodatkowym utrudnieniem jest to ze lepiej wcisnac oslone zewnetrzna zanim wsadzi sie tloczek, bo pozniej moze byc problem

uszczelki myc w cieplej wodzie z ludwikiem w kladac na smat w zacisk

tloczek mozna tanim kosztem zregenerowac, szlifujesz papierem wodnym nagar, jak sa wzery uzupelniasz hamaraidem i szlifujesz na gladko pozniej mozna spolerowac np pasta polerska

dokladnie wyczyscic zacisk i jarzmo, najlepiej zamalowac, polecam farby chlorokauczukowe, np sniezka, trzymaja sie o wiele lepiej niz hammaraid

rozebrac "amorki"zacisku czyli te elementy gdzie jest zacisk przykrecany, zez trzeba bedzie oszlifowac i zalozyc na smar

piaste nalezy zrezac do zera, zanim zalozy sie tarcze

Obrazek

i prysnac sprayem np do wydechow

Obrazek

w moim poscie o derby z fotelami od EE8 jest pare fotek z heblami

martii derby projekt

zmienic plyn na nowy, odsysajac ze zbiorniczka strzykawka co sie da, zalac nowy odpowietrzac pilnujac stanu w zbiorniczku

i cieszyc sie z 2-3 lata zdrowymi heblami

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-08-30, 21:54

okej dzieki, to tloczkow nie ruszam na razie, musialem pilnie wymienic klocki bo mi sie jeden klocek tak zdarl pod kątem ze na gorze byl jak nowy a na dole jechal juz ta blacha na ktorej jest okladzina po tarczy :szok: nie mam teraz czasu zrobic wszystkich tloczkow i plynu zmienic, odpowietrzac, ogolnie zrobic profi wiec odloze na pozniej.

a tak na przyszlosc to musze zacisnac przewod zanim wykrece tloczek tak? a ogolnie z ta wymiana plynu to jak to jest bo na forum cos wyczytalem ze nie mozna zlac starego plynu tylko przeplukiwac jakby stary nowym a znajomy z warsztatu mi mowil ze bzdura z tym rzekomym zapowietrzeniem pompy ze mozna zlac spokojnie i zalac nowy...

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2007-08-30, 23:21

Krzyh00, powiem ci tak jak mi to ktos nie kiedys napisal na forum jak nie bedzie plynu w pompie to zatrzesz te gumki a jak je zniszczysz to zestaw naprawczy musisz kupic i wymienic a jest z tym troche zachodzu :P jak pierwszy raz to skaldalem to myslalem ze padne najlepiej pamietac co gdzie :P
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

martii
Forumowicz

przez martii » 2007-08-31, 08:38

nie polecam spuszczania calkowicie plynu, chyba ze masz od cho...ry czasu na zabawe

plun sie wysysa ze zbiorniczka przed zalaniem zeby nie zmieszal sie z nowym i przepompowuje

jak sciagasz zacisk najlepiej zacisnac waz sciskiem i odkrecic przewod, jest o wiele wygodniej

jak Ci scielo tak klocek tzn ze przy zakladaniu ktos zrobil babola, nie wyczyscil jazma i zalozyl klocki na sucho

klocki powinno sie zakladac na smar miedziowy, wtedy nie bedzie takich sytuacji jak miales

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-09-02, 20:16

jest fajne urz ądzonko do odkrecania śrubek do zdjęcia tarczy, mają one w zwyczju sie zapiec i nie chca sie odkrecać, dlatego nabyłem do kolekcji narzędzi wkretak udarowy :):) przykładasz wkretak do śrubki przypier.....sz młotem i sie śrubka odkreca :) koszt sporawy ale przydatne nie tylko do tego

http://www.allegro.pl/item228130968_wkr ... d515_.html

Poprzednia strona