Znosi i piszczy

Vein
Forumowicz

Znosi i piszczy

przez Vein » 2008-02-21, 02:46

Próbując doprowadzic rexia do stanu urzytkowania, po zakupie auta, próbuje eliminowac kolejne usterki.

Problem polega na tym, że ściąga mi auto na prawo. Nie wazne czy koleinyczyprosta droga. Na przeglądzie dostałem pochwałe jak na autko 16letnie,więc nic szczególnego nie wykryli. No ale jednak jest kicha.... Ostatnio zauważyłem żezaczynają piszczećmi hamulce, więc szykował sie dowymiany klocków, ale oprócz znoszenia na prawo, zaobserwowałem, że gdy skręcam mocno w lewo to zaczyna mi coś piszczeć w prawym przednim kole... Odrazumówie że jak skręcam w prawo to jest ok

Jakieś sugestie ? Mała podpowiedź to taka, że koles od którego kupowałem auto dał mi dodatkowo aluski z letnimi oponkami, tylko żejedna opona jest zjechana z jednej strony. Niestety nie wiem, gdzie to koło było zainstalowane..

"Łaczac kropki" wnioskuje, że jestduzeprawdopodobieństwo że to piszczenie możemieć wpływ na znoszenie i cięcie mi opony

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2008-02-21, 08:25

Po kilkunastu minutach próbnej jazdy sprawdź czy prawa przednia felga nie jest cieplejsza niż lewa, co może sygnalizować, że zatarty tłoczek hamulcowy nie wraca po cofnięciu nogi z pedału albo łożysko padło (albo jest za mocno ściśniete) i koło kręci się z oporem. Podobną próbę przeprowadź takze na tylnej osi. Poza tym warto sprawdzić geometrię, może coś jest krzywe?
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

HoHan
Forumowicz

przez HoHan » 2008-02-21, 08:25

Co do skretu w lewo, to najprawdopodobniej prawy przegub daje o sobie znac. Jesli sciaga na prostej, to mozesz miec lekka zbieznosc, albo jedna z opon szlag trafil ma jakas wade / jest nierowno starta itp. i tez moze objawiac sie sciaganiem. Zaczalbym od stacji diagnostycznej gdzie ustawiaja geometrie... Pozniej przyjzec sie oponom, zaznaczam, ze kola moga byc dobrze wywazone a efekt sciagania i tak moze wystapic.
Obrazek

Vein
Forumowicz

przez Vein » 2008-03-15, 13:31

Daje wam obu pomógł. Okazało sie że mam zapieczony tłoczek i dodatkowo jedna opona zimowa ma wada "wrodzoną" :D Grzało mi sie cały czas lewe przednie koło i było to bardzo widoczne podczas deszczu :)