Jakie tarcze i klocki do ed9 wybrać?

h8r
Forumowicz

Jakie tarcze i klocki do ed9 wybrać?

przez h8r » 2008-06-02, 10:37

Żeby móc korzystać z możliwości mojej hondy potrzebuje jeszcze dobrych hamulcy... Obecnie mam przypalone klocki i krzywe tarcze (na pewno tą w prawym przednim kole). Mam tarcze z przodu i z tyłu, chciałbym kupić nowe tarcze i klocki. Auto narazie prawie seryjne, w przyszłości chce wykonać trochę modyfikacji, 200km to raczej nigdy mieć nie będę... ale 150 może. :) Nie planuje startów w kjsach, ale czasem chciałbym poszaleć i hamulce muszą być dobre. Na przód marzy mi się większa tarcza coś koło 262mm (takie jak iVT, powinny się mieścić w 15", fajnie gdyby w 14 też), to chyba będę też potrzebował innych zacisków (a reszta już będzie pasować?). Warto kupić swap z iVT/VTi czy lepiej kupić nowe tarcze (np: mikody takie mi polecono - bo tanie i dobre)? Tarcze gładkie czy nawiercane-frezowane? Oprócz tego, że szybciej klocki zdzierają to jaką mają przewagę nad gładkimi te nawiercane-frezowane? Z tyłem też bym chciał coś zrobić (chciałbym, żeby też hamował choć nie koniecznie tak dobrze jak przód), tam mam takie bardzo małe tarcze (jak do 12" kół:), dużo mniejsze niż z przodu), tarcze na tył kupić ciężko, możecie coś polecić? No i jeszcze jakie klocki i płyn, z całością chciałbym się zmieścić poniżej 1000pln (chyba da radę), nie jestem fanem ebc (choć nie mam nic przeciwko). Dzięki za pomoc/rady.
200sx

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2008-06-02, 11:31

Oczywiscie swap na wieksza srednice robi swoje, ale przy serii tez da sie zrobic dobre hamulce. Wystarczy nie kupowac zamiennikow tylko oryginaly ASO. Z poczatkiem roku zalozylem nowe klocki i nowe uszczelki tloczkow z ASO i na zlocie w Wawie wszyscy ktorzy ze mna mieli okazje jechac mowili ze rzeczywiscie to hamuje, nie tak jak w wiekszosci ED9. Co prawda nie jest to ideal bo kilka ostrych hamowan 150-0 potrafilo je troche zagrzac, ale w normalnej jezdzie sa bardzo skuteczne. Tylko niestety kosztowne.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2008-06-02, 11:46

Za 720zł masz EBC Turbo Groove + klocki Green Stuff.

h8r
Forumowicz

przez h8r » 2008-06-02, 11:56

koniu, Na początku byłem nastawiony na ten zestaw, ale ktoś mi powiedział, że dobrze hamują dopiero jak się zagrzeją. Prawda to? Ktoś odpowie na resztę pytań? :)

Odgrzewam trochę temat, klocki prawie na 100% na przód będą ferodo ds performance (o ebc gs spotkałem zbyt wiele niepochlebnych opinii). Z tarcz narazie jestem nastawiony na mikode. Z tyłem jeszcze nie wiem co robić.
200sx