Sprężyny obniżające MTS

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-08-03, 12:40

śmieszy mnie czasami wasza opinia typu " jamexy to gówno kup voglandy albo H&R "
opinia najczęściej nie poparta doświadczeniami albo wyrażana według własnych upodobań np ktoś lubi twarde i na H&R jeździ mu się dobrze a jak miał jamexy to było za miękko i stwierdził na tej podstawie że to gówno :) ,
według mnie jamex , MTS te o małym obniżeniu 40/30 spisują się świetnie zamiast seryjnych sprężyn , zawieszenie nie staje się twarde a auto idzie w dół , prowadzenie autka bardzo podobne do seryjnego zawiasu , trochę mniej przechyla się na zakrętach , więc jeśli ktoś chce trochę niżej ale nie twardo to myślę ze to dobry wybór

Mndr^ napisał(a):szybko miekną na poczatku oke ale 4 miechy i pływasz

to nie wina sprężyn ale wykończonych starych amortyzatorów , stary amortyzator poprostu zaczyna pracować w innym położeniu niż dotychczas i nie wytrzymuje :)

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-08-03, 14:04

To mnie śmieszy Twoja opinia nie poparta chyba kompletnie niczym.

Jamexy nie sa miękkie tylko w h... twarde. auto na nich potrafi się podbić i nie trzymać się drogi na koleinach co jest po prostu niebezpieczne. Te sprężyny spisują się doskonale na torze, gdzie wisi Ci skok amortyzatora i szybkość powrotu tłoczyska, bo tam nie ma kraterów, więc nie ma się o co martwić. MTS Jamex i inne pipidówy robią sprężyny BYLE BY PASOWAŁY i BYLE BY OBNIŻAŁY, bez zadnych badań itp itd. Mało tego, wyszła seria sprężyn, które kompletnie nie były przystosowane do samochodów. M.in. ja na takie trafiłem, mój kolega i jeden znajomy z tego forum. To już jest po prostu niebezpieczne. H&R, Vogtland, Tein i podobne kłada duże pieniadze na badania, dlatego tyle kosztują. A firmy, które wymieniłe wczesniej robią byle by podpasowały i byle by obniżały bo na allegro jest masa jeleni, którzy to kupią bo w tytule aukcji jest " obnizajace, tuning, -XX, czerwone ".

Czasem warto pomyśleć logicznie dlaczego coś kosztuje XX, a coś innego dwa razy tyle.
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-08-03, 14:32

hm chyba ty nigdy nie jezdziłeś na jamexach :) aczywiście są twarde te wersje 60/60 itp ale 40/35 jest prawie tak miękka jak seryjna sprężyna prawda FIRE ;)

Poprzednia strona