Witam, jak w temacie zastanawiam sie nad nowymi tarczami. Ktos jezdzi na wierconych i nacinanych mikodach? Jakies oponie, doswiadczenie? I ewentualnie jakie klocki do tego? Samochod nie jest uzywany na codzien.
Ostatnio edytowano 2014-12-30, 13:40 przez SiemixQ, łącznie edytowano 1 raz
Mam te Mikody Gt z klockiem Ferodo Primer. Tarcze 260 na zaciskach z prelude 282 Po przejechaniu 15 tyś km biją niemiłosiernie. Jeżdżone trasa - miasto 50/50. Odczucia z hamowania jak najbardziej pozytywne ale może to być bardziej zasługa większego zacisku i pompy z serwem.
Ja polecam tarcze Zimermann. Jeździłem na nich dość dynamicznie, założyłem po regeneracji seryjnych hamulców, nic się nie działo. Nie raz wytrzymały mocne nagrzewanie i wpadnięcie w kałużę. Nie biją do tej pory.
mialem mikody w 242 zjezdzilem do konca komplet i nic sie nie działo, pozniej w 262 zrobilem 4 tys km i tez nic sie nie dzialo nie bila itp, fakt po torze nie latam tylko weekendowe przejazdzki i 1/4 mili, teraz mam na 282 ebc
Ja zjeździłem dwa komplety na 242 pierwszy był nawiercany i po paru miesiącach zaczęły bić i popękały koło otworów, później miałem wersję tylko nacinaną i też tylko kilka miesięcy wytrzymała. Klocki miałem ferodo DS 2000. Teraz mam 260 chyba TRW i puki co wszystko spoko.
Co do Mikody to jak widac sa bardzo rozne opinie. Rozmawialem tez z chlopakiem z poza forum i on jezdzi i jest zadowolony wiec naprawde niewiem co myslec. Aktualnie mam Brembo Max ale sa krzywe. I dlatego zastanawiam sie nad kupnem czegos nowego albo toczeniem tego co mam tylko niewiem czy jest sens toczyc? Ale wydaje mi sie ze te Mikody sobie odpuszcze. Ale w takim razie jakie klocki? Bo klocki juz sa na wykonczeniu i potrzebowalbym cos nowego.
Jeździłem na Mikoda 242 + klocek Hawk performance HP i powiem wam że większość 262 może się schować. tarcze bardzo fajne a klocki jeszcze lepsze. auto używałem na torze i na KJSy i nigdy nie zdażyło żeby brakło hamowania Tu masz linik możesz zobaczyć jak auto hamuje przed szykanami itd https://www.youtube.com/watch?v=D-cV-WWYSKg polecam od połowy jak tor już przesnchnął
Ja przejeździłem parę sezonów na 242 i gładkich brembo z ferodo ds performance. Jeździłem tak, że zestaw mi wystarczał i dawał radę na pełnej pętli toru poznań. Później na 262 założyłem coś nawiercanego i nacinanego z ds2500 i po dotarciu i pierwszej imprezie tarcze popękały (choć auto hamowało bardzo przyjemnie). W tej chwili mam brembo max (tarcza posiada nacięcia) i też ds2500. Po jednej, szybkiej imprezie jest super. Zobaczymy co będzie dalej. Za jakiś czas będę testował u siebie 4tłoczkowego wilwooda ok.300mm z klockiem hawk. Wtedy coś od siebie napiszę o tym zestawie. O brembo słyszałem, że zdarzają się "zamienniki" wątpliwej jakości. Polecam zakupy w dużych hurtowniach by uniknąć niemiłej sytuacji. W Imprezie GT sprawuje mi się dobrze TRW z TRW i taki zestaw także mogę polecić.