majkel4, O ile krótsze nie wiem a nie mam w tej chwili takiej żeby zmierzyć. Wiem że ludzie zakładają do ED9 zwrotnice z solki / 5g itp żeby zmienić hamulce na większe ale zwrotnica z solki jest dłuższa i przez to wypycha kąty na zewnątrz jak nie ma cambera lub mocnej gleby. Ty chcesz zrobić na odwrót więc u Ciebie kąty zrobią się większe A skoro pasuje do edka to na odwrót też będzie.
Nie jest krótsza tylko inaczej wygięta i dlatego robią się cyrki z kątami i dlatego też każdy myśli, że jest krótsza a jak się postawi jedną koło drugiej to na wysokość są takie same. ...Wszystko pasuję plug&play.
Jak wyżej,nie jest krótsza.Ugiecie jest pod innym kątem,przez co zwrotnica z solki w ed9 idzie w +.Sposób na to,to albo camber,albo fasolki w górnym wachaczu.
Z zeliwem jest problem bo przed spawaniem trzeba je wygrzac i po spawaniu wolno chlodzic wtedy nie powstana pekniecia. Przy obliczniu spawow przyjmuje sie jako 0,8 wytrzymalosci nie kombinowanego elementu. Odpowiednio pospawany bedzie sie trzymac
Zrobić to dobrze,to nie łatwa sprawa,łatwo spaprać podczas samego spawania/przygotowania. Mikro peknięcia w materiale mogą pojawić się z czasem.W trybie miejskim zwrotnica sporo pracuje (stan naszych dróg).
Jak będzie wyglądała sytuacja jeśli w zakręcie przy większej prędkości pęknie przy spawie? Bardzo odpowiedzialny element zawieszenia i z racji materiału nie odważył bym się tego spawać,tym bardziej jeździć po ulicy.Tor to troche inna historia.
ja bym takiego elementu jak zwrotnica na pewno nie spawał... jeżeli ktoś byłby zainteresowany to w weekend moge zrobic fotki zwrotnicy z crx EE8 i civic 5gen VTI EG6 bo mam luzem obie.