ENERGY SUSPENSION a polski STRONGFLEX?

JuM3R
Forumowicz

przez JuM3R » 2008-10-13, 14:41

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=451808276

rozumiem ze to aukcja BIKOPUR? (fotki)

czyli za ~560zł mamy wszystko co potrzeba??

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2008-10-13, 15:13

Hmm...cena porównywalna z energy suspension. Nawet wyższa.
Plusem jest na pewno gwarancja, ale znając życie zawsze producent udowodni że w przypadku jakiegoś uszkodzenia wina będzie leżeć po stronie kupującego. To źle zamontował to nie posmarował itp itd.
Minus to napewno to ze sa one dedykowane do civica 91-95 i klient sam sobie musi sprawdzić po katalogu czy pasują dane gumki do danego modelu w tym wypadku do CRX'a.

Naprawdę nie wiem jaki jest to problem dla producenta żeby nie pisał zgodności z numerem fabrycznym tylko napisał, że to są gumki do civica, to są gumki do crxa a te do czegoś innego. Mi jako klientowi nie chce się sprawdzać teraz po schematach które gumki pasują a które nie.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-10-13, 15:44

saron22 napisał(a):ktore tuleje sa przeznaczonye do przednich dolnych wahaczy do EE8?? chodzi mi o konkretne nr bo chcialbym zamowic w tym tyg

sprawdziłem po vin'ie i z bikopura możesz mieć tylko zewnętrzne bo są te same co w civic'ach czyli nr081094 wg oferty na stronie, nr oryginału 51810-SH3-003, wewnętrzne czyli te mniejsze są inne w crx'ach i pasują z civic'ów 3gen i 4gen wg EPC

a'propos ostatnich kilku postów - nie kupujcue z allegro bo tam jest drożej, normalne, że jak ktoś kupił od nich hurtowo to sobie marżę dokłada, zresztą sami chyba jak wystawiają to mają drożej na allegro niż na stronie bo ktoś musi prowizję zapłacić, bezpośrednio ze strony można zamówić i tak jest najtaniej
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2008-10-14, 00:02

czyli raczej warto zaiwestować w ES chociaż gwarancja jest na nasze ale jeszcze niespotkałem sie z nikim i o niczym takim nieslyszałem żeby ktoś dostał odszkodowanie bądź zwrot kosztów jakichkolwiek od producenta bo oni zawsze odwrócą kota ogonem...
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

JuM3R
Forumowicz

przez JuM3R » 2008-10-14, 00:11

i nie wiadomo czy łapać się ES czy BIKOPUR?

czegoś tu i tam brakuje? :blee:

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2008-10-14, 00:26

Wejdz na stronę ES i sobie kup wszystko co jest do ED9 :) na pewno nic nie braknie :)

shogunnn
Forumowicz

przez shogunnn » 2008-10-14, 14:09

koniu napisał(a):Hmm...cena porównywalna z energy suspension. Nawet wyższa.
Plusem jest na pewno gwarancja, ale znając życie zawsze producent udowodni że w przypadku jakiegoś uszkodzenia wina będzie leżeć po stronie kupującego. To źle zamontował to nie posmarował itp itd.
Minus to napewno to ze sa one dedykowane do civica 91-95 i klient sam sobie musi sprawdzić po katalogu czy pasują dane gumki do danego modelu w tym wypadku do CRX'a.

Naprawdę nie wiem jaki jest to problem dla producenta żeby nie pisał zgodności z numerem fabrycznym tylko napisał, że to są gumki do civica, to są gumki do crxa a te do czegoś innego. Mi jako klientowi nie chce się sprawdzać teraz po schematach które gumki pasują a które nie.

W jaki sposób minusem może być informacja do jakiego samochodu pasują dane części???
To może nie będziemy pisać co do czego tylko zrobimy coś w rodzaju loterii, co się komu trafi i uda zamontować ten wygrywa...

Z poliuretanem jest inaczej niż z gumą i nie da się dorobić tego samego na podstawie nawet oryginalnego silentblock'u gumowo metalowego.Trzeba wejść pod auto rozkręcać i mierzyć.
Udostępniłem swoje auto Civic hb 94r do pomiarów i na jego podstawie zostały wykonane elementy, sam na nich jeżdżę i bardzo sobie chwalę.

Jeżeli na stronie jest napisane Civic to znaczy że Civic a nie: "że to są gumki do civica, to są gumki do crxa a te do czegoś innego"

Nie sprzedajemy części żeby mieć z nich tylko zysk i olać klienta, jeżeli coś nie pasuje można zwrócić, a wcześniej najlepiej zapytać, odpowiadamy na wszystkie maile a nie na te które nam się podobają. biuro@bikopur.pl

ES ma ogromny asortyment i jest na rynku Amerykańskim od lat.W Stanach poliuretan jest znany od dawna, mają doświadczenie i przez lata wyrobili sobie dobre zdanie, ale też musieli od czegoś zacząć.

"koniu" Jeżeli nie Masz pewności co do zgodności z Twoim modelem wystarczy wysłać maila z pytaniem, ale chyba Ci się nie będzie chciało...
WWW.STRONGFLEX.EU
POLYURETHANE COMPONENTS

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2008-10-14, 14:27

Źle mnie zrozumiałeś.
Ludzie są tutaj zainteresowani zestawem do CRXa. Kolega JuM3R podał linka do aukcji allegro, gdzie jest napisane "ZESTAW NAPRAWCZY ZAWIESZENIA DO Honda Civic 91-95

Posiada wiele elementów wspólnych z :
Honda CRX 87-98, Honda Civic 87-91
Rover 400 95-00" i pyta czy to cały zestaw do jego modelu czyli do CRXa.
Nie jest jasno napisane które elementy pasują a które nie pasują. Trzeba samemu szukać po nr fabrycznych co tak naprawdę pasuje a co nie.
Dlatego uważam, że powinno się to robić na tej zasadzie że jest zestaw do civica to pisać ze jest to zestaw do civica. Jest zestaw do crx'a napisać jakie gumki wchodzą w skład, to chyba proste.

Lepiej napisać wszystko jasno, nawet dodatkowo posłużyć się rysunkami ze schematów gdzie jakie gumki wchodzą żeby nie było wątpliwości, niz odpowiadać na pytania mailowo i udzielać odpowiedzi czy na pewno pasuje czy nie.
Jesteś producentem tego jak rozumiem, to chyba zalezy Ci na sprzedaży tego produktu, a moim skromnym zdaniem utrudniasz trochę sprawę, bo klient kupując pewną rzecz nie ma ochoty wysyłać maili i dopytywać czy na pewno dawny towar będzie pasował, klientowi nie chce się szukać po nr fabrycznych czy na pewno ta gumka zgadza sie z numerem fabrycznym ( owszem może byc to dodatkowa informacja, dla osób które np. chca podpasować gumki do innego modelu ). Klient kupując towar chce mieć pewność co kupuje. TAK! to jest zestaw do CRXa i kupuje go bez pytania.
;)

pozdrawiam

PS Cena w chwili obecnej jest bardzo atrakcyjna :ok:

shogunnn
Forumowicz

przez shogunnn » 2008-10-14, 15:14

Na naszej stronie przy każdym elemencie jest napisane do czego pasuje, jeżeli jest:
Nazwa: Zestaw naprawczy zawieszenia tylnego
Pasuje do: Honda Civic 91 - 95
to wiadomo że nie jest to do CRX'a,

a jeżeli:
Nazwa: Zestaw naprawczy wahacza tylnego dolnego
Pasuje do:Honda Civic/ Crx 88-91, Honda Civic 91 - 95
czyli Civic i CRX

link który podał kolega JuM3R jest naszym produktem ale wystawianym przez jednego z naszych odbiorców, i mogę odpowiedzieć JuM3R że zestaw z w/w linka nie wiem czy pasuje do CRX'a ponieważ zestaw był kompletowany na podstawie Civic'a Vgen 91-95, i jeżeli macie 100% pewności że zawias jest ten sam w CRX 87-91 i Civic 91-95 można śmiało kupować, a gdyby coś nie pasowało można zwrócić pod warunkiem że części nie były montowane. Jak będę miał kiedyś jakiegoś CRX'a i się jemu przyjrzę od spodu na pewno pojawi się info na stronie o wspólnych częściach kilku modeli np HONDY.

Jak już pisałem we wcześniejszym poście jeden z miłośników HONDY Civic IVgen 87-91 zakupił u nas Zestaw naprawczy wahacza tylnego dolnego 086123 i wszystko pasuje idealnie więc do CRX 87-91 też będzie.
Wszystko jest na stronie, wymiary opis itp, w razie czego pytać mailowo.

Pozdrawiam :rotfl:
WWW.STRONGFLEX.EU
POLYURETHANE COMPONENTS

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-10-14, 17:50

jak ktos by sobie mając epc sprawdził po numerach oryginałów te gumki to by się przekonał, że niektore z nich pasują nie tylko do civica, del sol i nawet crx'a 2gen, ale również do shuttle, prelude i accord z odpowiednich roczników, są gumy stosowane tylko w konkretnych modelach (np. te wewnętrzne tulejki przedniego dolnego wahacza są tylko w cvc 5gen/del sol), a są i takie, które japończyki ładowali do wszystkich swoich aut z tego okresu, więc żeby te gumki bikopurowe solidnie opisać nie trzeba nic mierzyć pod samochodem tylko wystarczy każdą z nich po numerze oryginału wpisać do honda epc i spisać w jakich modelach była stosowana, ot, tyle
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

shogunnn
Forumowicz

przez shogunnn » 2008-10-15, 14:33

Niestety nie, ponieważ tuleja gumowo metalowa a tuleja poliuretanowa to całkiem inna bajka. Nawet jeżeli średnica zewnętrzna tulei będzie odpowiadać dwóm modelom przykładowo Civic i Prelude, ale szerokość gniazda wahacza w które montuje się tuleje może być różna i wtedy EPC nic nie daje. Wtedy kołnierze tulei poliuretanowej nie mieszczą się w "uchu" lub wahacz przesuwa się na tulei bo ma luz, bo jest za wąski wahacz.
Uwierzcie mi, przerabiałem i przerabiam ten temat bez przerwy i w przypadku tulei poliuretanowych nie da się dobrze jej wykonać bez pomiarów części zawieszenia ;)
WWW.STRONGFLEX.EU
POLYURETHANE COMPONENTS

JuM3R
Forumowicz

przez JuM3R » 2008-10-21, 00:25

Panie shogunnn wymyślił Pan dla nas może jakąś ofertę na tuleje??? ;)

shogunnn
Forumowicz

przez shogunnn » 2008-10-23, 12:09

Wymyśliłem, tylko muszę ją teraz powoli wprowadzić w życie, cierpliwości :D
WWW.STRONGFLEX.EU
POLYURETHANE COMPONENTS

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2008-10-23, 16:37

czekamy z niecierpliwością :]
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

shogunnn
Forumowicz

przez shogunnn » 2008-10-24, 09:10

Jak chcecie pomóc możecie wysyłać do mnie, ale najlepiej na PW żeby na firmowej poczcie(biuro@bikopur.pl) nie robił się bigos bo i tak jest tam masa maili , informacje typu średnic stabilizatora i w jakiej wersji występują przód/tył lub tylko przód(jakieś rysunki,opisy itp).
Na pewno wiecie to z miejsca bez szukania w dokumentacjach, w końcu jesteście pasjonatami głównie CRX'a i nie raz coś modyfikowaliście, przerabialiście samodzielnie i znacie swoje bryki jak własną kieszeń.
Dzięki za wszystko :D
WWW.STRONGFLEX.EU
POLYURETHANE COMPONENTS

Poprzednia strona   Następna strona