części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.
giscrx, ma racje ale sam w niedlugim czasie chce sie zaopatrzyc w pokazany przez Ciebie sprzet bo mam wlasnie jeden taki sworzen ktore nawet mlotkiem nie moge wybic...
jak jest podejście żeby od spodu konkretnie przypier... to młotem (tęgim i czym mocniej tym lepiej bo szybciej wydzie), a jak nie to ściągacz typu "widelec". Trzeba usunąć gumę osłaniającą sworzeń, tak żeby ten widelec opierał się tylko na metalu, zapierdzielisz parę razy w to i wszystko puszcza.
Taki widelec kosztuje na allegro jakie 25-35 zł i sprawdza się znakomicie.
Dobrze jest napuścić wcześniej jakimś penetrusem typu WD-40.
atom1 napisał(a):najlepiej to prasą a nie tam sie bawic sciagaczami i mlotkami
nie chodzi o wyjęcie sworznia ze zwrotnicy, tylko wybicie zwrotnicy (sworznia) z wahacza, jak to tak zrozumiałem
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.
aa... to przepraszam do sworzni w hondzie tylko to polecam http://www.allegro.pl/item289979800_sci ... _0612.html oczywiscie jest za 40 i jest za 240.. to juz zostawiam kazdemu do wyboru;) sam taki mam i nigdy mnie nie zawiodl, fakt ze czasem jak jest zapieczony mocno to potrafi zmiazdzyc gwint, ale to i tak zawsze po wyjeciu trzeba sprawdzic czy nakretka sie da nakrecic a jak nie to przegwintowac A NIE MŁOTKOWAĆ !! to nie jest era duzego fiata czy malucha zlitujcie sie nad swoimi autami
aby zdemontować sworzeń trzeba wyjąć całą zwrotnicę, więc przegub trzeba odkręcić od piasty.
w ten weekend rozbieralismy wlasnie zwrotnice i trzeba bylo wybic te sworznie... ludzie... nigdy jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby tak ciezko wychodzily!
jak juz mlotkiem nic sie nie dalo zrobic to kupilismy taki diwajs jak pokazal atom jeden wyszedl (ale i tak trzeba bylo sie na maksa nakombinowac), drugi tez (ale tez z patentem) na trzecim wygial sie ten odlew!!!
Ja wczoraj rozbierałem po ciemku przy lampie jakiejs ww arunkach błoto i woda bo mi auto sie rozkraczylo w niefortunnym miejscu tzn sworzeń sobie po prostu rozpadł sie na 2 częsci i kolo oparło sie o blotnik wyginając go troche. Tragedia!!! Tyle to ja sie w życiu nie naklnąłęm. Nie uważam rozwiazania tego zawiszenia za mistrzostwo skoro kulka sworznia sobie wypadla tak po prostu z gniazda.
Do piękna trzeba dojrzeć...niektóre rzeczy piękniejsze być nie moga - CRX