Hamulce a obroty

SuproTec
Forumowicz

Hamulce a obroty

przez SuproTec » 2008-01-14, 23:49

Witam
Problem poruszany wiele razy na forum lecz u mnie dziwne rzeczy dzieja sie z obrotami, ale od poczatku....
Mianowicie hamulce od jakiegos czasu mam do bani, słabo reagują na wcisniecie pedału, trzeba z duzą siła nacisnąć aby zablokować koła itp.
MOje pytanie dotyczy jednak tego, iż jak nacisne na postoju na wolnych obrotach na pedał hamulca, on wpada powoli, mieknie a oboroty spadaja, dusi go ze mało co nie zgasnie az do mometu kiedy puszcze pedał, obroty wracają do normy. W trakcjie jazdy jak hamuje pulsacyjnie to za kazdym nacisnieciem hamuje gorzej.

Nastepny problem to jak nagrzeje hamulce i hamuje z dużej predkosci to wtedy zaczynająmi mi znajebiscie bić koła

Płyn hamulcowy mam juz pewnie do wymiany i klocki tez sie proszą ale co z pompą, a moze to servo ?

pmo
Forumowicz

przez pmo » 2008-01-15, 05:02

Wpadajacy pedal:
1. odpowietrzenie caleg ukladu
2. wymiana plynu hamulcowego (polecam Motul RBF600)
3. prawdopodobnie pompa hamulcowa do renowacji (poszukaj bylo)

Bicie (na 100% po rozgrzaniu bija dlatego, ze przednie tarcze sa krzywe):
1. wymiana lub toczenie (jesli warto). Jesli zdecydujesz sie na wymiane rozwaz kupno jakis lepszych tarcz, bo seryjne pewnie niedlugo znowu beda krzywe. (polecam EBC Turbo Groove)