Amorki do EG2 VTI, temat powtarzany ale chcę się dowiedzieć?

szyss
Forumowicz

Amorki do EG2 VTI, temat powtarzany ale chcę się dowiedzieć?

przez szyss » 2009-12-28, 22:56

Witam ponownie, troszkę was pomęczę bo chcę zrobić w mojej solce najważniejsze rzeczy z mechaniki, więc tym razem pytam o amortyzatory, gdyż podobno z przodu są już do wymiany, więc myślę że i tył też by już trzeba wymienić.
Jak na ograniczony budżet chcę jednak kupić coś lepszego, i zastanawiam się czy kupić koni sport, cena za sztukę przód około 450zł czy może coś z bilstein ceny ze sklepu mts24:
BILSTEIN B4 GAS
620zł/2szt przód
480zł/2szt tył

BILSTEIN B8 SPRINT
780zł/2szt przód
820zł/2szt tył
Nie wiem czemu takie drogie są tylne B8, powinny być chyba tańsze od przednich no ale może się mylę.
Teraz tak: podobno są tam oryginalne sprężyny z hondy, ale muszę to jeszcze sprawdzić tylko nie wiem jak?? na co zwrócić uwagę i czy da się to rozpoznać na zmontowanych sprężynach. Autko stoi dość wysoko więc myślę że jednak będą oryginalne, nie chcę obniżać solki, tak mi pasuje jak jest, więc myślę że te amorki dobrze będą współpracować z oryginalnymi sprężynkami
Zastanawia mnie też kombinacja przód B8 tył B4 nie wiem czy takie coś może zdać egzamin czy raczej nie powinno się mieszać typów amortyzatorów. Co wy na to??

Czekam również na jakieś propozycje, może umknęło mi coś jeszcze wartego do zamontowania.
Pozdrawiam

edit:
Widzę że ciężko o odpowiedz;-) no nic mam jeszcze jedno pytanko czy b8 nie wywindują solki do góry przez co właściwości jezdne mogą się pogorszyć(gdzieś tak wyczytałem ale tyczyło się to innego autka)
Pozdrawiam.