gorąca tarcza tył Del Sol

maczuga2
Forumowicz

gorąca tarcza tył Del Sol

przez maczuga2 » 2010-08-10, 20:28

Witam!

Ostatnio podczas przejażdzek lewa tylnia tarcza mocno sie nagrzewa, az 2 razy poszedl dymek razem z niezbyt przyjemnym zapachem i tu moje pytania:

1. czy zestaw naprawczy z tłoczkiem temu zaradzi i czy dam rade to sam ogarnac bez specjalistycznych narzedzi (moze ktos ma jakis manual z fotkami)??

2. jak sprawdzic czy tarcza i klocki sa dobre, bo zadnego bicia nie ma na kolach a caly zestaw tj. tarcze i klocki z ATE wymienialem w grudniu zeszlego roku i zrobilem na nich jakies 7.000km bez ostrego hamowania szalenstwa itp.??

3. czy luzny reczny tez ma na to wplyw na taki stan rzeczy (bo na poczatku wogole nie lapie) ???

Dzieki za pomoc :poklony:

Balcer
Forumowicz

przez Balcer » 2010-08-10, 20:34

1: da rade
2: ... klocki chyba wiadomo, po okładzinie
3: nie

najłatwiej sprawdzić podnosząc auto na lewarku i pokręcić kołem

po prostu zapiekł Ci się najprawdopodobniej tłoczek. kup zestaw naprawczy, smar do tłoczków, wyczyść prowadnice i część klocków stykających się z prowadnicami oraz miejsca, na których prowadnice się "trzymają". miałem raz przypadek, że klocki wogóle się prawie nie ruszały i cały czas mi się koło grzało. tłtłoczek idealnie chodził. po wyczyszczeniu prowadnic, nasmarowaniu itp wróciło do normy. pisz jak coś :)

maczuga2
Forumowicz

przez maczuga2 » 2010-08-10, 23:56

Znalazlem fotorelacje z regeneracji zaciskow i z tego co czytam nie jest wcale taka prosta sprawa----> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showth ... amulcowych :szok:

I tu pytanie czy wszystkie wymienione czynnosci trzeba wykonac, czy mozna pominac pare kwestii bo na jeden zacisk mozna stracic caly dzien??? :blee: