problem po ustawieniu zbierznosci

Rudolf
Forumowicz

problem po ustawieniu zbierznosci

przez Rudolf » 2010-11-09, 21:51

witam dzis po ustawieniu zbierznosciu kol zauwazylem dziwna rzecz a mianowicie przy przyspieszaniu kierownice moge trzymac prosto i auto jedzie prosto kiedy jednak odpuszcze gaz auto gwaltownie sciaga w lewa strone wtedy kierownice musze dac lekko w prawo rzeby jechac prosto . problem powtarza sie przy hamowaniu tyle ze duzo mocniej sciaga na lewo. sciaganie to nasilalo sie wprost proporcjonalnie do dlugosci mojej jazdy. dodam ze pod koniec jechalem bardzo powoli i na kazdym wyboju prawe kolo mocno "walilo" po dojechaniu do celu ruszalem kolem i okazalo sie ze ma dziwny luz tak jak by byla niedokrecona piasta ale gosc od geometrii nie ruszal tej nakretki a wczesniej nic takiego nie zaobserwowalem. nie mam "przy sobie" takiego klucza nasadowego zeby sprawdzic czy to moze ta piasta. dodam jeszcze ze prawe kolo drgalo (to z sluchu wnioskuje ze prawe) przy przyspieszaniu. z gory dziekuje za pomoc.

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2010-11-09, 21:57

Pojechac na wulkanizacje dokrecic srube

Sprawdz czy zacisk ci nie trzyma czasem

Tyle mi do glowy przychodzi
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2010-11-09, 21:57

sprawdz czy masz sworznie wszystkie cale... jak nie to w ogole nie wiem na jakiej podstawie ustawil Ci zbieznosc... powinien poinformowac Cie, ze cos jest wysrane i zbieznosci sie dobrze nie ustawi... chyba, ze jest wszystko ok, ale wtedy trzeba szukac innej przyczyny

Dean
Forumowicz

przez Dean » 2010-11-09, 21:59

najlepiej jutro podjedz niech Ci to sprawdzą, na zbieżności nie odkręcają tych śrub od piast tak jak napisałeś może nie dokręcił nakrętki kontrującej na drążku kierowniczym...
części
ATE, TRW, SKF, FEBI, SACHS, VALEO, LUK, BOSCH, TEXTAR, SWAG, MANN-FILTER, GATES,
LEMFÖRDER , NGK, KYB

Coligen
Forumowicz

przez Coligen » 2010-11-09, 23:20

Ja niemal ze codziennie ustawiam zbieżność i jak dla mnie to jest niedokręcona kontra na końcówce bo z przodu w rexie tylko tu jest możliwość regulacji, (przy ori zawiasie) , nie ma żadnego pochylenia czy wyprzedzenia konta sworznia zwrotnicy. Jedz jutro do tych typów niech ci to spr.
Było ED9 D16Z5> Bedzie B18C4

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2010-11-12, 23:57

okazalo sie ze mam peknieta belke przednia ta do ktorej przykrecona jest maglowanice i wachacze. mowil mi o tym inny mechanik ale powiedzial tylko ze jest peknieta przednia belka wiec taka tez kupilem i dalem do wymiany zaplacilem za przednia belke 180 zl i za wymiane 200 zl i wymienilem dobra belke na dobra belke;/ a problemu nie rozwiazalem. teraz inny majsterkowicz ma mi pospawac ladnie ta peknieta belke bez wyjmowania jej nawet. zobaczymy z jakim rezultatem oby wreszcie sie skonczyl ten problem. a Wam dziekuje za pomoc i zainteresowanie tematem :D