gruntowny remont zawieszenia - dylematy

KraWik
Forumowicz

Samochód: ed9 ee4

gruntowny remont zawieszenia - dylematy

przez KraWik » 2013-04-09, 15:30

Zawieszenie po niespełna ćwierć wieku się poddało i postanowiłem zrobic gruntowny remont!

Planuje wymienić wszystkie tuleje oraz inne eksploatacyjne elementy na nowe tak, aby raz na zawsze mieć święty spokój.

Wybór padł na poliureutan Energy Suspension i takowy zestaw [master set 16-18102] zakupiłem ze stanów ( raz jeszcze dzięki Kamal! :)

Oczywiscie trzeba dokupić jeszcze wiele elementów stąd mam kilka pytań:

1) czy jest sposob na sprawdzenie zużycia sworzni? Dodam ze nic nie skrzypi ani nie
trzeszczy przy dociązaniu koła.

2) Poduszki pod amortyzator - czy czesto wymagaja wymiany i co polecacie

3) czy w przedlifcie sa wymienne gorne sworznie czy trzeba kupic cały wahacz ?

4) czy warto zakładać poliuretanowy zestaw drązka zmiany biegów czy lepiej oem

5) jakiego rozmiaru kupic gumy na staba (przedlift)

6) do instalacji poli zwykle polecany jest smar grafitowy ?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam! :)

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-04-09, 16:08

Sworznie sprawdzą chyba na szarpakach na stacji diagnostycznej. U mnie po wymianie tulejek na poli zawieszenie zaczęło skrzypieć :/ Składane było na grafit, później jeszcze smarowane wszystkim co wpadło w ręce i dalej jarmoli. Spokój jest po deszczu, jak przejadę po kałużach, zawias się zamoczy to wtedy cichnie. Nie wiem jaka przyczyna, ani co z tym zrobić :/
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

Małek
Forumowicz

przez Małek » 2013-04-09, 17:12

KraWik napisał(a): postanowiłem zrobic gruntowny remont!

wiec jak tak postanowiłeś to wymien te poduszki. Niestety takowych nie umiem Ci polecić. Jendak Golem z jdmshop.pl napewno Ci pomoze. Co do sworzni to nie jestem pewien ale chyba sie nie różnią w obu wersjach. Co do poli draza to darowalem sobie bo ponoc drgania sie przenosza ale tego z autopsji nie wiem. Rozmiar na staba jest rozny tylko jesli chodzi o EE i ED. ED ma mniejszy. No polecany jest ale tak jak napisał newuser i tak skrzypi. U mnie tez zdaza mu sie poskrzypiec ;) dodatkowo polecam wymienić tulejke w maglu. bo i tak bedziesz mial wszystko rozebrane a pozniej szkoda jak sie nei wymieni...ja tak zrobilem :razz:
Małek - Siedlce
moje ED9

Daniel's
Forumowicz

przez Daniel's » 2013-04-09, 17:30

jak już robisz generalke to wymień wszystkie sworznie i będziesz miał zrobione wszystko na cacy za jednym zamachem. wszystkie sworznie możesz wymienić z osobna jak i końcówki drążków. wymieniłem też w ED9 wszystko co się dało wymienić ( sworznie dolne i górne, końcówki drążków) firmy 555 i było wszystko ok ;) a poliuretanowy łącznik na pewno wytrzyma dłużej więc warto wymienić :ok: