Ot sprawa mi się przytrafiła...W zeszłym roku na zime kupiłem dwie nowe opony zimowe sugerując się tymi które dostałem w komplecie i kupiłem źle gdyż były to 165/70 a powinny być 175/60 i nawet pomijając szerokość opon, że jest za mała to fakt ocierania przy maksymalnym skręcie, dobija mnie. Opony są po prostu za wysokie, a że kupiłem vredestein snowtrac 3 to szkoda mi siana na wymianę ich na inne. Zastanawiam się czy jeśli te stare wyższe dam na tył a na przód kupie nowe niższe, nie będzie miało wpływu na jazdę i abs ?
nie będzie miało wpływu na jazdę i a już na pewno na abs
teoretycznie będziesz miał lepjej dociążony przód - przy jezdzie na wprost lepsza przyczepność
to tylko 1 cm różnicy na wysokości
jeśli masz gwinta możesz to wyrównać zawiechą
mały minus to taki ze może ci bardziej na śliskim dupa uciekać bo rozłożenie masy przód-tył się zmieni
Ok, jeśli tak to będzie to brzmi całkiem nieźle nie sądzę abym odczuł zmianę rozłożenia masy przy 1 cm. A tak z innej beczki gdybym zostawił ten rozmiar na przodzie co mam i kupił na tył dwie szersze np. 185/70, zwiększy to przyczepność w zimowych warunkach?
Jeszcze nie kupiłem tychże opon, i właśnie sprawdziłem (zmierzyłem) że et felg to 43 a szerokość felgi to 160 mm. Chciałbym jednak dać jednakowe wysokości opon, i teraz się zastanawiam do jakiego et mogę szukać felg do kupienia, żęby rozmiar 175/60 nie ocierał od wewnątrz przy max skręcie...?
Nie podales ile cali maja felgi.Jeżeli masz felge szer 160mm to rozumiem ze masz 6.5 cala . Przy tej szerokości felgi możesz smialo zakladac do ET30.Nizsze et będzie już wychodzić poza nadkole.takze przy twoim obniżonym zawieszeniu sklanialbym się przy ET 35-40.Opony dedykowane to 185/60/14 ,195/50/15,195/45/16.Zimowe najlepiej spisza się w takiej kolejności.
Niby spoko. Tylko gdzie kupić w miarę tanio albo zamienić te moje fele?
Dzisiaj kumpel jeszcze mi podpowiedział żeby sprzedać ten komplet czyli 4 stalówki i dwie 98%nowości vredesteiny i kupić 4 takie same na alusy, co myślicie? Da się sprzedać taki komplet za normalne pieniądze?
Adamekz91, no niemożliwe jak seryjnie właśnie takie były Może masz jakoś dziwnie drążki kierownicze poustawiane i kierownice przestawioną na wieloklinie.
seryjna średnica koła to 577mm, a przy moich zimowych wychodzi 586,6mm. Mam świadomość, że powinno mieścić się to w granicy błędu, ale jednak jest inaczej.
Podłączę się pod temat , otóż kupiłem felgi 5,5Jx16 ET45 ŚRUBY 4X100 OTWÓR 56 i do nich zimowe opony
185/65/15 i zastanawiam się czy przy max. skręconych kołach nie będzie ocierało, jeśdził ktoś na takich kapciach?
Jeśli zawias seria to nie ma prawa obcierać. Jak jest mocno obniżony to koła wtedy idą w negatyw i będzie przy max skręcie delikatnie obcierało o podłużnicę ale nie musi.