Siłownik elektromagnetyczny.

DareC
Forumowicz

Siłownik elektromagnetyczny.

przez DareC » 2008-08-05, 14:57

Orientuje się może ktoś czy taki jak ten będzie pasował do Solki do bagażnika i czy są jakieś problemy z montażem takiego czegoś... no i jak i co zrobić aby działało na pilota?? :)
Z góry dziękuje za cenne informacje.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-08-05, 14:59

DareC napisał(a):taki jak ten

to znaczy jaki? nie widze zadnego linka :)

masz transtopa czy ręczny dach? siłowniki masz na tyle mocne, ze dźwigają ci klapę od samego początku i same otwierają czy tylko trzymają klapę po otwarciu?
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

DareC
Forumowicz

przez DareC » 2008-08-06, 16:02

Sorry ale wklejałem linka dziwne, że nie ma.. nie ważne zresztą to ten link ;)
http://moto.allegro.pl/item411548253__s ... jszy_.html

Mam dach ręczny, siłowniki w ogóle nie podnoszą klapy po przekręceniu kluczyka. Ale chyba źle się zrozumieliśmy... źle napisałem. Chodzi mi o siłownik otwierający zamek... chcę po prostu usunąć kluczyk z tylnej klapy i ułatwić sobie życie nieco ;)
Nie wiem po prostu czy coś takiego będzie pasować no i co tam jeszcze potrzebne jest aby działało na pilota, a nie tak jak w aukcji na przycisk... tym bardziej, że w Solce ciężko przepchnąć kabel do kabiny no a po drugie, żeby nie dało się otworzyć bagażnika jak solka będzie stała bez dachu.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-08-06, 17:05

tzn ja wiem, ze o to ci chodzilo, kabelek da sie przeciągnąć bez problemu bokiem przy pomocy linki bo sam tak robiłem (tez robilem zamek na przycisk - zaraz ci napisze dlaczego juz go nie mam...), jesli chodzi o sam silownik to nie potrzebujesz takiego, wystarczy zwykly uniwersalny siłowniczek za 10zl taki jak z centralnego, zamek tylnej klapy chodzi jak maselko wiec nie ma potrzeby stosowac takiego mocnego silownika jak ten z linka, jak chcesz to mieć na pilota musisz kupic do tego centralkę sterującą z pilotami, centralkę podpinasz pod 12v w samochodzie, a do kabli sterujących podpinasz siłownik i masz bagażnik na pilota, zrobisz to samemu z tym, że tu się pojawia ALE, z powodu ktorego ja juz nie mam klapy na siłownik - to przez te słabe teleskopy, o które pytałem wcześniej - w momencie, jak przycisniesz przycisk pilota i siłownik pociągnie ci cięgno zamka i go odblokuje klapa się nie podniesie bo masz za slabe teleskopy - efekt bedzie taki, ze aby otworzyc bagaznik musisz przy nim stac bo jak puscisz przycisk na pilocie silownik wroci do wyjsciowej pozycji i kufer masz nadal zamkniety wiec zeby go w ogole otworzyc musisz w trakcie naciskania przycisku na pilocie ciagnac klape do gory :) ja mialem przycisk w srodku w aucie i potrzebowalem dwoch osob do otwarcia bagaznika jesli chcialem bez klucza wiec sam widzisz, ze to bez sensu.
jak otwierasz kluczem ciegno nie wraca do pozycji wyjsciowej od razu tylko dopiero jak zatrzaskujesz klapę przy zamykaniu ale siłownik wraca za każdym razem i dlatego jest kupa :) żeby to miało sens musisz miec takie silowniki, zeby chociaz troche dzwignely klape po otwarciu a tylko gandalf wie, jaką powinny miec silę bo na naszych nie jest nigdzie napisane. tak, że powodzenia ;)
CB600F HORNET '10 SOLD

DareC
Forumowicz

przez DareC » 2008-08-07, 21:54

A no to mnie trochę wystraszyłeś :D ale myślę, że dałoby się to ogarnąć... po prostu ten siłownik nie montować bezpośrednio do zamka tylko na jakiejś stalowej lince podczas powrotu siłownika nie popychałby on z powrotem zamka :) Tak mi sie wydaje przynajmniej. Ogólnie to nie wiem czy się za to zabierać.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-08-07, 23:21

no kombinuj jeśli Ci sie to przyda :) ja zrezygnowałem
CB600F HORNET '10 SOLD

DareC
Forumowicz

przez DareC » 2008-08-08, 22:16

No przydatne by to było... nie trzeba by wyciągać za każdym razem kluczyka np. żeby zdjąć dach... tak tylko klik i bagażnik otwarty ;)

Kosciech
Forumowicz

przez Kosciech » 2008-08-18, 07:12

Pirul miałeś coś źle zamontowany ten siłownik skoro tak ci to działało. Ja mam w solce zamontowany zwykły siłownik od centralnego zamka i też mi teleskopy nie podnoszą klapy i jak nacisne przycisk to po prostu podchodze i podnosze klape do góry i nic sie z powrotem nie zatrzaskuje. To jest kwestia prawidłowego montażu i regulacji po prostu. Wystarczy też lekko odboje wykręcić w klapie, żeby po zwolnieniu zamka klapa lekko odskoczyła i już sie nie zatrzaśnie. Mój siłownik jest normalnie na cięgnie zamontowany na sztywno do zamka. DareC najlepiej to kup sobie centralkę do sterowania taką, żeby miała kanał dodatkowy do otwierania bagażnika to normalie z przycisków zamknij/otwórz będziesz sobie otwierał i zamykał samochód a z dodatkowego kanału (przycisku na pilocie) otwierał bagażnik. Chyba że masz już w furze alarm z takim kanałem to miodzio, tylko podłączyć. No chyba że tego pilota chcesz używać tylko i wyłącznie do bagażnika. No i moja rada jak chcesz skasować zamek w blendzie: wyprowadź sobie gdzieś do środka samochodu żyłke lub linke przymocowaną do zamka jako awaryjne otwieranie bo jak siłownik padnie to jak otworzysz bagażnik? Jakby coś to pisz na pw, to coś podpowiem
Alarmy, elektryka, centralne zamki, wygłuszanie drzwi itp.

DareC
Forumowicz

przez DareC » 2008-08-19, 23:17

Mam alarm z centralnym normalnie na drzwi. To pewnie trzeba by było wymienić tą centralkę sterującą i nowego pilota dać.. tak? Ogólnie to nie musiałby to być ten sam pilot co od alarmu/centralnego mogę mieć drugi ;)

Kosciech napisał(a):No i moja rada jak chcesz skasować zamek w blendzie: wyprowadź sobie gdzieś do środka samochodu żyłke lub linke przymocowaną do zamka jako awaryjne otwieranie bo jak siłownik padnie to jak otworzysz bagażnik?

No właśnie też o tym myślałem. Czy nie byłoby z tym jakiś problemów.