Alternator

Virus12
Forumowicz

przez Virus12 » 2009-01-22, 18:30

alternator, a dokładniej płytka w nim która reguluje napięcie.
Tak czy siak, jedz do elektryka on ci sprawdzi przy okazji i akumulator.
Honda CRX ED9 90r. swap DOHC B16A
Subaru Impreza WRX JDM GF8 MY97
Subaru Impreza WRX JDM GC8 MY96 - nowa zabawka
Reinkarnacja Toru FSO -> https://www.facebook.com/TorZeranFso

lesiu
Forumowicz

przez lesiu » 2009-02-17, 16:48

Podepne sie pod temat. Ostatnimi czasy w czasie jazdy swiecila mi sie caly czas kontrolka ladowania. Jak podkrecilem na obroty zgasla. Wyjolem aku sprawdzilem na prostowniku i byl caly. W niedziele udalem sie na zakupy do pobliskiego miasta no i niestety kontrolka jak wkrecilem na wysokie obroty lekko przygasla no ale juz nie znikala , stanolem na swiatlach patrze obrotomierz pokazuje 0 a silnik pracuje? swiatla ledwo co swiecily podjechalem na parking zgasilem swiatla obrotomierz sie odwiesil ale nawiew ledwo co dzialal nie mowiac o wycieraczkach. Wracajac do domu wracalem juz praktycznie bez swiatel (zreszta przelaczylem tylko na postojowe)zreszta wapie zeby nawet kierunki mi dzialaly, i jak dodawalem gazu to silnik szarpal jak by nie dostawal paliwa przez chwile i pozniej sie odmulal, wyskoczyla kontrolka bledu ale za kazdym razem jak dawalem mu gazu to nie mial sily......zajechalem do domu zgasilem sprobowalem odpalic ale nawet rozrusznik nie krecil. Wyciagnolem aku no i niestety rozladowany. Jestem w trakcie ladowania ale naprawde martwie sie tym czy to tylko alternator skoro silnik mi tak przerywal.Prosze o pomoc :cry:

redbul
Forumowicz

przez redbul » 2009-02-17, 16:51

Jak nie miał prądu to jak miał nie przygasać.. Daj do zrobienia alternator i zapomnij o temacie...

Virus12
Forumowicz

przez Virus12 » 2009-02-17, 18:33

lesiu napisał(a):Jestem w trakcie ladowania ale naprawde martwie sie tym czy to tylko alternator skoro silnik mi tak przerywal.Prosze o pomoc :cry:

To się nie martw, nie miałeś prądu nie było iskry. Alternator ci działał tylko na wyższych obrotach więc im wolniej silnik kręcił tym mniej ładował im mniej ładował tym mniej kręcił itd.
Sprawdź napięcie paska alternatora i czy ci się nie ślizga, jeśli nie to alternator do robienia i po sprawie :D

zielina89
Forumowicz

Samochód: EE9 B16A1

przez zielina89 » 2009-02-18, 15:50

lesiu napisał(a):Podepne sie pod temat. Ostatnimi czasy w czasie jazdy swiecila mi sie caly czas kontrolka ladowania. Jak podkrecilem na obroty zgasla. Wyjolem aku sprawdzilem na prostowniku i byl caly. W niedziele udalem sie na zakupy do pobliskiego miasta no i niestety kontrolka jak wkrecilem na wysokie obroty lekko przygasla no ale juz nie znikala , stanolem na swiatlach patrze obrotomierz pokazuje 0 a silnik pracuje? swiatla ledwo co swiecily podjechalem na parking zgasilem swiatla obrotomierz sie odwiesil ale nawiew ledwo co dzialal nie mowiac o wycieraczkach. Wracajac do domu wracalem juz praktycznie bez swiatel (zreszta przelaczylem tylko na postojowe)zreszta wapie zeby nawet kierunki mi dzialaly, i jak dodawalem gazu to silnik szarpal jak by nie dostawal paliwa przez chwile i pozniej sie odmulal, wyskoczyla kontrolka bledu ale za kazdym razem jak dawalem mu gazu to nie mial sily......zajechalem do domu zgasilem sprobowalem odpalic ale nawet rozrusznik nie krecil. Wyciagnolem aku no i niestety rozladowany. Jestem w trakcie ladowania ale naprawde martwie sie tym czy to tylko alternator skoro silnik mi tak przerywal.Prosze o pomoc :cry:

Wlasnie mam identyczna sytuacje i te same objawy co napisales ...wymien alternator jak juz wyzej zostalo to napisane ;)

badam
Forumowicz

przez badam » 2009-02-18, 16:29

skad sie bierze czesci zamienne do alternatora? a dokladniej regulator?

K_iju
Forumowicz

przez K_iju » 2009-02-18, 16:34

Pewnie można dopasować od innego japońskiego alternatora,ten kto to robi będzie wiedział na pewno.a jeśli nie chcesz się bawić w naprawianie to mam na sprzedaż sprawny z crx

Virus12
Forumowicz

przez Virus12 » 2009-02-18, 16:34

badam napisał(a):skad sie bierze czesci zamienne do alternatora? a dokladniej regulator?
z innego alternatora w którym poleciał np sam silniczek.

Poprzednia strona