Witam wszystkich. Czy ktoś moze wie jak obrotek reaguje na te potencjometry znaczy który pełni jaką funkcję regulacyjną?? Bo mi zaniża obroty i na jałowym mam moze ze 300 a silnik pracuje normalnie. Którym kręcić w jakim celu??
POMOCY!!!
Sebastian_O napisał(a):pokręć to sie dowiesz
Więc potrzebuję wiedzieć który potencjometr za co odpowiada inaczej to se mozna do usranej śmierci krecić tymbardziej że nie ma dojścia jak jest zamontowany obrotek 
TJ napisał(a):Wyregulowałem skutecznie już kilka obrotków kręcąc tymi potencjometrami.
Potrzebny jest generator częstotliwości i zasilanie 12V żeby zasilić obrotomierz. Jeden potencjometr bardziej reguluje położenie wskazówki w górnym zakresie obrotów, a drugi bardziej w dolnym. Tak więc ustawiam generator na 200Hz i patrzę który potencjometr bardziej wpływa na wskazówkę przy tej częstotliwości, i nim ustawiam żeby pokazywał jak najbliżej 6000RPM. Potem daję 50Hz i staram się ustawić drugim potencjometrem wskazówkę jak najbliżej 1500RPM. Następnie wracam na 200Hz i koryguję pierwszy potencjometr. Sprawdzam też przy 100Hz czy pokazuje 3000RPM.
Żeby dobrze ustawić drugi potencjometr, trzeba wielokrotnie przełączać częstotliwość i kombinować potencjometrami dotąd, aż większość wskazań jest poprawna - na blacie z EE8 udało mi się uzyskać precyzję rzędu grubości wskazówki, na blacie z ED9 trochę gorszą ale o wiele lepiej niż przed regulacją.
Miałem arkusz z tabelą jakie obroty = jakie częstotliwości ale chwilowo nie mam zainstalowanego OpenOffice więc może wrzucę później. Ale wystarczy interpolować z tych 3 punktów które napisałem powyżej, i wyjdzie kompletna tabelka.
Acha, i wszelkie pomysły o regulowania bez wyjęcia obrotka z auta na stół to jest [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] kotka przy pomocy młotka. Próbowałem, przy odrobinie szczęścia może się udać poprawić seryjne ustawienie, ale można też do reszty spierdolić. Ciężko nogą utrzymywać dokładnie jakieś obroty (zakładając że mamy podłączony jakiś dokładny obrotomierz żeby w ogóle wiedzieć jakie mamy obroty) i równocześnie ustawiać potencjometr. Nastawny generator częstotliwości jest dużo bardziej odpowiednim narzędziem.
tylko generatora nie mam
no ale to postaram się załatwić jakiś bo mam jeszcze jeden obrotek i też zaniza na jałowych ale niewiele wiec myślałem zeby wskazówke ściągnać i przełozyć tarcze sama bo w nim jest akurat uszkodzona a pokazuje praktycznie dobrze ale to znów też udręka i mozna zepsuć przy okazji całkowicie ale nadal się zastanawiam nad tą opcją.
Z częściami to nie wiem jak będzie coś tam gratów mam bo wkoncu jestem elektronikiem ale raczej nie robię i nigdy nie robiłem typowo w układach czy naprawie RTV raczej inna gałąź ale nie sprawi mi to problemu raczej jak jest jakiś prosty schemaci na taki generator
Ale właśnie wpadlem na genialniejszy pomysł i zaraz będę próbował przekładać sama elektronikę dobrą do cewki z dobrą tarczą i już
Jeśli cewka nie będzie robiła różnicy to będzie git a jak coś no to pozostaje generator.Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości