Ogrzewanie i jego oświetlenie

markus89
Forumowicz

Ogrzewanie i jego oświetlenie

przez markus89 » 2010-01-14, 14:02

O co biega? Nie świeci mi żadne światełko znajdujące się nad przyciskami ogrzewania, czy to szyby, czy wnętrza itp. Do tego kiepsko dmucha powietrze (czyżby nagrzewnica?).
Na szyby idzie takie sobie, ale bez szału, a do środka działa tylko na nogi... Reszta nie dmucha wcale.

Gdzie szukać przyczyn? Jak działa ogrzewanie w CRX?

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2010-01-14, 14:17

Światełka - W środku są 4 żarówki, takie małe w plastikowych cokolikach (jednak większe, niż te w przyciskach od podgrzewania szyby). 1 - podświetla pokrętło, 2 - suwak dmuchawy, 3 - przyciski zamkniętego-otwartego obiegu, 4 - przyciski wyboru kierunku nadmuchu. Ja mam nr 3 przepaloną, a nr 4 nie zawsze kontaktuje (na wybojach potrafi zgasnąć).

Nawiew - "kiepsko dmucha powietrze" - w sensie słabo grzeje, słabo pracuje dmuchawa, czy słabo leci z niektórych kratek?

Jeśli słabo grzeje - Może linka zamykająca zaworek do nagrzewnicy spadła? Kończy się mniej-wiecej pod rurą dolotu, widać jak dochodzi do takiej "wajchy" na rurze idącej do kabiny (do nagrzewnicy).

Jeśli słabo pracuje dmuchawa - Nie wiem co może byc przyczyną... Może liscie ci powpadały?

Jeśli nie dmucha wszędzie - Najpierw posłuchaj, czy słyszysz silniczki przestawiajace klapki w dmuchawie - Jeśli nie - poszukaj po przewodach, moze jakaś kostka źle kontaktuje

Możesz też wsadzić głowę tam, gdzie nogi od strony kierowcy (czyli wejdź "do góry nogami" do auta :) ) i popatrz, czy te plastikowe dźwigienki i cięgna są całe, czy nic nie pękło, ani nie spadło, oraz, czy widać, że się przestawia jak naciskasz na przyciski

Jest też opcja zapchanych przewodów powietrznych - dziś mi z kratki pasażera liść wyleciał ;)

drex87

przez drex87 » 2010-01-23, 19:32

Wiec tak dzis z markusem troche posprawdzalismy ale było zimno i nic nie rozbieralismy wiec jest tak nie działa sterowanie nawiewem na kratki z tego co widac to leci tylko na szybe i na nogi a innego nie da sie przestawic dmuchawa działa na wszystkich biegach do tego nie działa podgrzewanie tylnej szyby gdzies widziałem ze to jest pod jednym bezpiecznikiem
wydaje mi sie ze to jest bezpiecznim numer 18 ale gdy wkładałem nowy to do cały czas paliło po przekreceniu kluczyka czy to jest ten bezpiecznik jesli tak to trzeba bedzie rozbierać panel i sprawdzic kostki i kable

markus89
Forumowicz

przez markus89 » 2010-02-20, 14:01

Podbijam temat bo nie uzyskaliśmy z drexem odpowiedzi. Help :poklony:

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2010-02-20, 14:33

images_2ndgen/manual_II_pliki/15-6.pdf tu jest odpowiedz na pytanie o bezpiecznik, macie racje sterowanie silniczkiem i sam silniczek od nagrzewnicy zasilane sa z bezp nr 18, a sama dmuchawa z bezp 19. mysle ze jak zerkniecie na ten schemat tosobie bez problemu poradzicie :ok: