12V po włączeniu zapłonu pod maską - który kabelek?

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-27, 15:01

Jezu, jakie wypracowania :szok: Dzięki przema72 i Niuton za konkretne wytłumaczenie, można na Was liczyć :) rogal, nie rzecz w tym żeby się rzucać, że złe rozwiązanie tylko zaproponować jakieś inne :razz: Jeśli wiedziałeś wcześniej gdzie się można podpiąć zamiast cewki to trzeba było od razu pisać ;) Elektrosprzęgło można wyjąć ale z tego co wiem to nie jest to takie proste - ale szczerze nie szukałem zbyt dużo na ten temat.

Swoją drogą przełącznika nie chcę, nie sądzę żeby się przydał :) W razie czego jego dorobienie to żaden problem a jak dla mnie to i tak zbyt cicho chodzi ten kompresor :P

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-27, 15:10

lepsze wypracowania niż teorie z dupy wymyślane w 5sekund ;)
Góral napisał(a):Sorry rogal Po to masz cewkę żeby trzymała napięcie - a jak się tak bardzo o nie boisz to sobie pozmniejszaj przerwy na świecach ;)

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2012-08-27, 15:18

Histereza dla IAB oczywiście przyczyniła by się oczywiście do szybszego zmordowania sprzęgiełka, ale jak nie chciałem wykorzystywać normalnie funkcjonalności iIAB a tylko wyjście ecu, i wysterować to z golda jako "system event" gdzie mogę sobie nawet ustawić żeby na zimnym mi się nie załączył i załączał się powyżej 5% TPS itp, nie wydaje mi się natomiast żeby aż tak destrukcyjne działanie miało załączenie od 1500 rpm a nie 750-1000 to tylko 500 obrotów, bo nie mówię tu żeby załączać od 3 tys bo to na pewno skróci jego żywot. Zaznajomiłem się z twoim patentem na dodatkową przepustnice, ale jak dla mnie zupełna cisze która by mnie zadowalała to tylko wyłączenie kompresora.
https://www.facebook.com/pages/Wystroim ... 0997447364 strojenie Hond, Crome, Hondata, Ecumaster, ulica i Hamownia obciążeniowa

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-27, 15:23

przema72 napisał(a):lepsze wypracowania niż teorie z dupy wymyślane w 5sekund ;)
Góral napisał(a):Sorry rogal Po to masz cewkę żeby trzymała napięcie - a jak się tak bardzo o nie boisz to sobie pozmniejszaj przerwy na świecach ;)

No owszem, zgodzę się :) Chociaż zmniejszenie przerw powinno dawać mocniejszą iskrę, co oczywiście nie znaczy lepszą :D Nie znam się na elektryce więc się pytam i wolę żeby mi ktoś powiedział co & jak i zaproponował lepsze rozwiązanie, zamiast po prostu krytykować. Tak czy siak zastosuje to co Niuton zaproponuje :) Nie mówiąc o tym, że nie wiem nawet co oznacza te histereza ;p

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-08-27, 15:30

Góral napisał(a):rogal, nie rzecz w tym żeby się rzucać, że złe rozwiązanie tylko zaproponować jakieś inne
nie rzucam się, wybacz ale totalnie zlałeś moje zdanie w tym temacie o czym wiesz uznając że po prostu nie mam racji, dopiero po wypowiedzeniu się Przemy zmieniłeś zdanie - nie po to dzwoniłem do Foxa, Niutona i Bobsona aby Ci pisać bzdury które sam wymyślasz tylko po to aby Ci pomóc - rozwiązanie napisałem tuż pod postem Przemy wiec nie mów że nie proponowałem :rotfl:

a swoją drogą chyba nadal mylisz pojęcia "przełącznik" i "przekaźnik", przykro mi ale jest to zupełnie coś innego :ok:
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-27, 15:32

Góral napisał(a):Chociaż zmniejszenie przerw powinno dawać mocniejszą iskrę, co oczywiście nie znaczy lepszą

pomysl no troche przed pisaniem swoich postów , przerwa na swiecy niema nic wspolnego z mocniejsza iskra

jak juz to zmniejszenie przerwy na swiecy powoduje ze słabsza iskra jest wogole w stanie przeskoczyc

Niuton, jesli zastosujesz eventy to co innego , oczywiscie ze czy zalaczysz przy 700rpm czy przy 2000rpm to bez wiekszego znaczenia , gorzej gdy caly czas mialo by sie rozlaczac i zalaczac np przy powolnej jezdzie w korchach itp

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2012-08-27, 15:40

przema72 napisał(a):Niuton, jesli zastosujesz eventy to co innego , oczywiscie ze czy zalaczysz przy 700rpm czy przy 2000rpm to bez wiekszego znaczenia , gorzej gdy caly czas mialo by sie rozlaczac i zalaczac np przy powolnej jezdzie w korchach itp

takie intelignetne sterowanie wydaje mi się rozsądnym rozwiązaniem, kwestia tylko od jakich parametrów uzależnimy załączenie i powinno być i cicho i mało awaryjnie dla sprzęgła
https://www.facebook.com/pages/Wystroim ... 0997447364 strojenie Hond, Crome, Hondata, Ecumaster, ulica i Hamownia obciążeniowa

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-27, 15:41

rogalike napisał(a):
Góral napisał(a):rogal, nie rzecz w tym żeby się rzucać, że złe rozwiązanie tylko zaproponować jakieś inne
nie rzucam się, wybacz ale totalnie zlałeś moje zdanie w tym temacie o czym wiesz uznając że po prostu nie mam racji

No poniższymi postami bardzo pomogłeś, od razu wiedziałem gdzie się wpiąć zamiast aparatu zapłonowego :rotfl2:

ale żeś dojebał... zabierasz zasilanie cewce aby działało elektrosprzęgło? czyli rozumiem że zapłon nie jest Ci potrzebny w hondzie i ni chu ja jakość iskry nie wpływa prace silnika? :P

elektrykiem to Ty nie bedziesz... cewka i wtryski to najgorsze miejsce pod które można się wpiąć bo spadnie Ci napięcie geniuszu :rotfl2:

Takie było Twoje zdanie - ale co mi po nim jeśli nic innego nie zaproponowałeś? Gdybyś powiedział "wepnij się tu i tam zamiast do cewki" to bym przyznał rację i tak zrobił a tak to olałem :)

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-08-27, 15:45

liczyłem na to że się trochę ogarniesz i sam wpadniesz na coś co nie wymaga dużo myślenia

posta niżej chyba nie zauważyłeś i tak więc wklejam żeby nie było xD

rozmiawiałem właśnie z Niutonem i powiedział zupełnie co innego - on zrobił by na Twoim miejscu przekaźnik który by załączał zasilanie elektorsprzęgła po włączeniu zapłonu a znowu inny znajomy powiedział że jak i tak chcesz mieć na stałe to najlepiej to elektorsprzęgło wyjąć...

kolejna sprawa co to ma do mojego samochodu jak ja nie mam seryjnego zapłonu tylko MSD? mam zklepać świece? po co? iskry mi nie zdmuchnie xD u Ciebie jest inna bajka bo będziesz dmuchał więc dobra iskra by Ci się przydała ale tylko ją osłabisz...

i jeszcze jedno, Niuton powiedział że najlepiej by było zrobić aby kompresor zalączał się powiedzmy od 1500 RPM tak jak to jest w mercedesie, porozmawiaj z nim bo nie zrobiłeś tego jedynie zapytałeś się gdzie masz plus po włączeniu zapłonu
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2012-08-27, 15:47

dobra chyba mamy wyjaśnione jak należy zasilać elektro-sprzegło i jak je można zasterować, nie wyzywajmy się tu od elektryków nie elektryków :)

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-27, 15:54

Spoko, już wszystko wyjaśnione :P Tak swoją drogą to dzwoniłem do Niutona wczoraj o godz. 23:00 po dobrych 8 godzinach składania tego gruza :P Więc jeśli coś przekręciłem to przepraszam ale jedyne co wtedy chciałem zrobić to podłączyć to ustrojstwo i iść w kimę ;) Tak czy owak poprawimy to podłączenie :) Dzięki wszystkim za wypowiedzi, poszły zapomogi :)

Poprzednia strona