byłem ostatnio na spalarni i jak jechalem to zaswiecila mi sie kontrolka ładowania i juz nie zgasla.. ledwo dojechalem do domu. wyciagnalem alternator zanioslem do naprawy okazalo sie ze diody pierdyknely.. wymienili je. wsadzilem odpalilem i.... to samo..:| regulator sprawny ladowanie jest 14.7V i pali sie kontrolka..
Sam zakładałeś alternator? Sprawdź czy podłączyłeś wszystkie kable i czy zrobiłeś to dobrze. Prawdopodobnie nie podłączyłeś kabla od kontrolki. To jest tylko czysto teoretyczna odpowiedź bo jeszcze nigdy nie wyjmowałem alternatora z cex-a. Ale po robocie postaram się zobaczyć jak to wyglada i może wymyślimy coś więcej
własnie o to chodzi ze podlaczylem wszysktie kable. obchodzilem go z kazdej strony i patrzylem czy cos przypadkiem sie nie urwalo albo odlaczylo. dzisiaj dostelem informacje ze bezpiecznik pod maska moze byc spalony ale sprawdzilem i jest wszystko ok.
jest jeszcze jeden mankament. przy wysokich obrotach ma ladowanie ponad 15V. a regulator napiecia jest dobry.
Skoro podajesz napięcie ładowania to rozumiem że masz miernik. Włącz go na napięcie zmienne (AC) i zobacz jaka wartość pokaże , oczywiście przy włączonym silniku.
na 90% walnął regulator napięcia bo 15V to niemożliwe żeby podawał, ładowanie rozwali ci akumulator, wymień jak najszybciej alternator bo samego reglera ci chyba nikt nie sprzeda a może się mylę, cały używany alternator w dobrym stanie to koszt 80 - 100 zł wiec nie za wiele, jest jeszcze jedno wyjście moze ktoś przy okazji wymiany diód nie podłączył dobrze reglera w środku ale to chyba nie powinien wcale ładować niech się wypowie jakiś elektryk...
Kokor AC to napięcie stałe a nie zmienne, zmienne masz w gniazdkach 230V ale może jest jakaś metoda mierzenia zmiennym prądu stałego
Dedmike
AC to symbol napięcia zmiennego DC stałego. W samochodzie faktycznie masz napięcie stałe, ale jak zmierzysz napięcie ładowania miernikiem ustawionym na mierzenie napięcia zmiennego to sprawdzisz w ten sposób czy działają Ci dobrze diody prostownicze w alternatorze. Pomiar napięcia zmiennego powinien wskazać bardzo małą wartość napięcia. Przynajmniej tak mi się wydaje
Oddaj alternator do tych cwaniaków co Ci go robili i powiedz że dalej jest kiszka. Jak robili i wzieli za to pieniądze to niech poprawiają. Sam regulator można jak najbardziej dokupić i wymienić. Nie może alternatora dawać 15V ładowania bo ch... strzeli zaraz akumulator nie mówiąc już o żarówkach itp.
Alarmy, elektryka, centralne zamki, wygłuszanie drzwi itp.
rzeczywiscie to byl reg napiecia w alternatorze.. zakupiony zostal on za 60zł nowka sztuka i zamontowany za darmo wszystko cacy dziala
dzieki za pomocne rady
A jezeli na niby dobrym alternatorze, ladowanie jest 14,5 do 15 i w miare obrotow lampka od ladowania przygasa, ale nie gasnie calkiem ?
Tez regulator ?
elmer napisał(a):A jezeli na niby dobrym alternatorze, ladowanie jest 14,5 do 15 i w miare obrotow lampka od ladowania przygasa, ale nie gasnie calkiem ? Tez regulator ?
regulator na 100%
troche sie podszkolilem w trakcie swojej wymiany wiec wiem ^^
no niedokonca to prawda w przypadku crxa
zerknij tutaj images_2ndgen/manual_II_pliki/3-2.pdf do dzialu "elektrycznego" - output 13,5V, ja mam dokladnie 13,8V