witam mam problem mam silnik d16 a9 a instalka jest od d16 z5 ktos robil swap ale mu nie poszlo teraz mam problem bo a9 ma potenciometr co a z5 nie ma tego i altko mi nie pracuje rowno co mam zrobic zmienic calom instalke i kompa bo ten niewiem czy na pweno jest od a9
masz zmienic kompa na z5 i podpiac go pod instalacje z5, dolozyc sonde do kolektora wydechowego jak jej nie ma i jezdzic (zmienic wtyczke na kolektorz essacym bo tam chyba nie pasuje)
ok rozumiem a jak bedzie to jezdzilo tak samo jak teraz czy gorzej bo z5 ma miej konikow
[ Dodano: 2009-04-22, 18:37 ] a jak jest z instalacia dzieli sie jakos na kabinowa i silnikowa bo moze bym nabyl wiozke od a9 bo kompa mam i podlonczyl bym potenciometr co tak jak ma byc i czy wiele to roboty panowie jak macie jakies pojecie co i jak to czekam na pomoc bo ja nie znam sie na tym a mam dosc ze ciogle mi nie chodzi na wolnych równo i ze jak ruszam bez gazu to szarpie
Skoro masz silnik d16a9 to czemu masz mieć mniej koni,z tego co piszesz to tylko instalka jest z z5, po zmianie kompa nie powinno być różnicy, a9 ma regulacje ręczną, a z5 sonde.
marcin170582, rexem ciezko jest ruszyc bez gazu, bo silnik jest wysokoobrotowy i potrzebuje obrotow zeby ruszyc, to nie star a do mocy to z5 ma mniej koni bo ma katalizator i to mu moc zabiera
ok wiem o co wam chodzi panowie ale ale co do mojego ruszania to dokladnie to wyglada tak ze nie ma problemu ruszyc na parkingu bez gazu a dokladnie po ruszeniu szarpie tak jak bym dawal gazu i chamowal i tak caly czas dopuki nie dam gazu a wiem ze to wina tego ze nie mam instalki od a9 bo komp wywala mi blond 11 potenciometr co i jego obwod a ja niemam potencimetru i nawed mieisca na wpiecie jego a wiem ze kiedys byl tu silnik z5 wiec pytam czy mam kupic instalacie a9 i czy sam dam rade to zmienic
Skoro komp nie ma potencjometra, a instalkę masz z z5 to komp też pewnie pochodzi z z5. Załóż sondę i zobacz, jeżeli nie ma otworu na nią w kolektorze to musisz sobie zrobić.
komp jest z a9 bo wywala blond a komp a9 a z5 to prawie to samo ale a9 ma ten potenciometr dokladany do kompa ogulnie to pytam co z to wiaska czy sie dzieli na silnikowa i kabinowa bo jak tak to kupie silnikowa i ten potenciometr i bedzie ok
res ma racje, powinno działać, ja Ci wyżej pisałem jaka różnica jest między kompami, skoro nie ma potencjometra to skąd wiesz, że jest z a9 a nie z5. Napisz jaki jest cały numer kompa to będziemy wiedzieć co to za komp bo jeżeli jest z z5 to tylko wstawisz sondę i jedziesz
Zostaw sobie ten kolektor 4-2-1, jedź do znajomego mechanika,kolegi wywierć otwór kolektorze wstaw tulejkę w otwór, i zaspawaj.Nagwintuj,chyba,że dostaniesz z gwintem i wkręć sondę. Nie napisałeś jaki masz nr. tego kompa.