Elektryczny bagaznik

elpiotrek87
Forumowicz

Elektryczny bagaznik

przez elpiotrek87 » 2009-11-21, 00:36

Witam!!! Otóz ma pewien problem z moim crx 3-ciej generacji a mianowicie zelektrycznie podnoszoną klpą bagaznika, otóz kiedy go podnosze załaączja kluczykiem to sie podnosi bez problemu ale kiedy go chce zamknac to juz ni idzi to płynnie tylko intervwalami i zakazdym razem musz jeszcze raz załaczyc kluczyk. tak samo sie dzieje tyle ze o bie strony ja urzywam przycisku do ponoszenia dachu. Czy morze ktos wie o co biega albo ma jakis schemat elektryczny tego powalonego podnosnika bo ja juz sie tydzien nad nim mecze i nic. Z góry dziekuje :))

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2009-11-21, 10:13

tu masz cały schemat, to powinno ci wystarczyć do naprawy:

http://www.delsolownersclub.co.uk/Guides/ttr.zip

są raczej 3 możliwości:
1. mało prawdopodobna - nie umiesz obsługiwać dachu. Podczas zamykania klapy bagażnika zatrzymuje się ona 2 razy, jest to SPECJALNIE zrobione jako zabezpieczenie przed przycięciem czyiś palców, widać to np tutaj http://www.youtube.com/watch?v=Q7yuX3x7rEQ, natomiast odrzuciłbym tą możliwość, bo jak zamykasz kluczykiem to nie powinno się tak dziać, zamyka się wtedy bez zatrzymań
2. zaśniedziałe wtyczki elektryczne - najlepiej profilaktycznie wszystkie przeczyścić
3. ciężko chodzi podnośnik , bo jest coś do wyczyszczenia/przesmarowania
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

Juster
Forumowicz

przez Juster » 2009-11-21, 18:00

mam znow to samo. a dzieje sie tak jak mi sie ostatnio po deszczach troche wody zgromadzilo w kole zapasowym. rok temu wytraczylo ze przeczyscilem wszystkie connectory i psiknalem kontaktem. teraz musze jeszcze raz wszystko przejrzec. jak znajde przyczyne dam CI znac.

elpiotrek87
Forumowicz

przez elpiotrek87 » 2009-11-23, 19:47

Witam znalazłem wkoncu przyczyne po ponad tygodniu hehe. bład był w silniczku podnoszacym klape a konkretnie kontaktronie który jest w srodku, oturz magnez który sie tam znajduje jest juz za słaby i poprostu musiałem troche przyblizyc ten kontakt do magnesu i narazie działa. zobaczymy na jak długo ale podejrzewam ze sie nie obejdzie bez wymiany silniczka no ale narazie smiga jak nuwex. Dzieki za schemat kolego nawet nie wiesz ile mi to pomogło zeby to wogule zrozumiec hehe. Polecam sie na pszyszłosc jerzeli bede mógł w czyms pomuc :) POzdr!!!