Del Sol: Szyba tylna nie podnosi się. Od czego zacząć?

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

Del Sol: Szyba tylna nie podnosi się. Od czego zacząć?

przez volvox » 2013-04-17, 18:55

Witam! Tak jak w temacie: dziś uchylilem tylną szybkę, w dół poszła bez problemu, w górę nie idze wcale. Nie słychać nawet silniczka żeby próbował zaskoczyć (przy próbie opuszczenia "poniżej zakresu" słychać normalne pyknięcie silniczka). Rozumiem że problem prawdopodobnie jest po stronie "sterownika". Nie wiem tylko jak sprawdzić to napewno? Jak krok po kroku, z pomocą woltomierza sprawdzić gdzie jest problem? Ewentualnie może jest to częsta przypadłość i jest już przetrata ścieżka naprawy? Jak to wyleczyć? Proszę o w miarę zwięzłą pomoc, del sola wiem jak rozkręcać, także info o tym co wykręcić aby się gdzieś dostać zbędne, za to każda porada gdzie dotknąć woltomierzem i jak to ustrojstwo obsłużyć na wagę złota.
Z góry dzięki
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9

PL-Jasiek
Forumowicz

przez PL-Jasiek » 2013-04-17, 19:37

sprawdź czy nie włączyłeś przycisku blokady tylnej i pasażera szyby :)
sprawdził bym kostkę w drzwiach kierowcy - ja tak mam ze czasem nie łączy i nie mogę sterować szybą pasażera.
sterownik szyb jest pod radiem na samym dole. można się dostać od strony pasażera szperając pod radiem - to te pudełko położone najniżej pod radiem (tyle że głębiej i o ile pamiętam to pod dywanikiem)
ja jak robiłem domykanie szyb automatyczne po zamknięciu samochodu to tam właśnie się wkuwałem miernikiem w kable i naciskałem przyciski sprawdzając gdzie się pojawia napięcie (nie pamiętam czy to czasem nie sterowane masą- wtedy miernik na zwarcie nastaw, w blachę jedna końcówka miernika, druga w kabel, naciskać przycisk do podnoszenia i słuchać jak będzie piszczeć)