NR. 14

Norb!
Forumowicz

NR. 14

przez Norb! » 2007-08-15, 14:22

Od niedawna na CPU w mojej ED9 pojawia się błąd nr 14, czyli Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód. Przeczyściłem silniczek krokowy i dalej to samo, wymieniłem go na 2 inne i nic. zamontowałem inny moduł i dalej to samo:(
Objawy są takie, że auto zaraz po odpaleniu na zimnym silniku ma bardzo niskie obroty, gdy dodam gaz to silnik gaśnie. Dopiero po rozgrzaniu wszystko jest ok. jednak podczas jazdy po pewnym czasie zapala sie CHECK ENGINE i obroty falują przy ok. 1500-3000 rpm. Gdzy dodaję gazu strasznie szarpie i ogólnie strasznie męczy taka jazda, bo musze albo przyspieszać albo jechać ze wciśniętym sprzęgłem. Skoro to nie krokowy ani moduł to co może być inną przyczyną tego??

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-08-15, 14:33

Norb! napisał(a):na CPU

Po pierwsze ECU a nie CPU ;)

A tak poza tym to skoro błąd brzmi "Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód" a silniczek jest sprawny, to moze to coś z obowodem czyli moze cos z polaczeniem z kompem w wiazce?
Poza tym sprobuj wyczyscic przepustnice a szczegolnie te kanaliki w niej bo to kanalikiem idzie powietrze do krokowego. I ustaw po tym zabiegu wolne obroty tą złotą śrubką.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Norb!
Forumowicz

przez Norb! » 2007-08-15, 14:50

Zapomniałem dodać, że przepustnica też była czyszczona i nie pomogło :( Może to rzeczywiście coś z obwodem. Dzięki za popawienie ECU :P