Witam. Znowu sie musze Was poradzić bo już głupieje. Kumpel ma Civica 6gen, silnik 1.5 econo 114km. Wyświetla błąd silniczka krokowego. Wymieniliśmy silniczek, pojedził tydzień i znowu to samo. po wyjęciu, wyczyszczeniu silniczka wszystko wyglada ok. Po podpięciu napięcia otwiera się, później wraca do zamkniętej pozycji. Skasowanie błedu, złożenie wszystkiego - odpalenie, mocniejsze dodanie gazu i znowu błąd. Gdzieś znalazłem, że może to być uszczelka pod kolektorem ssącym lub w innym miejscu może sobie zasysać lewe powietrze ale zdjalem kolektor i uszczelka wygląda ok, rureczki od podciśnień też na swoim miejscu. Jakieś sugestie?
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway
dzisiaj zdjąłem, uszczelka jest ładna czyściutka, nigdzie nie przerwana. Postaram się jutro załatwić drugi silniczek krokowy ale obawiam się, że to rzeczywiście nie jego wina tylko coś innego. po przekręceniu na zapłon na jednym przewodzie jest stały plus więc z przewodami nic sie nie stało, zasilanie jest. nie czaje a chciałbym mu pomóc
[ Dodano: 2010-03-12, 23:45 ] czy wyczyszczenie zaworu EGR może pomóc? to podpowiedział mi tata a nie wiem czy może mieć jakiś wpływ
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway