Ktoś robił Swap B16 z Cifa z ABS do Solki D16 bez ABS?

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

Ktoś robił Swap B16 z Cifa z ABS do Solki D16 bez ABS?

przez volvox » 2010-02-23, 11:36

Witam!
Problem jest taki, że po swapowaniu Silnika B16A2 pochodzącego z cifa V z ABS do budy solki EH6 bez ABS nie mam map-sensora.

W D16Z6 map sensor jest przykręcony do przepustnicy, jego wiązka (3 kable) idzie prosto do najwyżeszj kostki łączącej wiązkę kabinową i silnikową.
W B16A2 map sensor jest przykręcony do sciany grodziowej, ma swoje "własne" wejście na wężyk podciśnienia i co najgorsze jest wpięty bezpośrednio w wiązkę od ABSu (bez żadnych kostek - z tego co zauważyłem)

Teraz, po połączeniu wiązki kabinowej D16Z6 i Silnikowej B16A2 na wejściu "górej kostki" (cały czas mówię tutaj o tych 3 kostkach przy kielichu od strony pasażera) mam doprowadzone WSZYSTKIE 14 kabelków, a na wyjściu (wiązka B16) jest już ich tylko 10. Map sensor jest podpinany na 3 kabelki więc dochodzi jeszcze jeden "zagubiony" kabelek. W każdym razie na górnej kostce są 4 puste miejsca w które trzeba wpiąć 3 kabelki od map sensora (tak mi się wydaje) tylko nie mam zupełnie pojęcia jak się za to zabrać.

Jutro odbieram z SSG brakujący map sensor i chciałbym wiedzieć czy może ktoś robił podobnego szczepana i wie w które miejsce na kostce "wyjściowej" z b16a2 trzeba wpiąc map sensor żeby było cacy i zagrało pięknie z wiązką kabinową Eh6. A możę ktoś z Warszawy lub okolic robił coś takiego i by mi to połączył?

Dodam że kolory kabelków między wiązką kabinową a silnikową nie wydają się zgadzać.
Jeszcze dziś porobię zdjęcia kabelków, kostek itp. może coś się wyjaśni.

[ Dodano: 2010-02-24, 14:59 ]
Już ogarnięte. Dzięki Qowax'owi map sensor został wpięty bezpośrednio pod komputer. Wkońcu czuć VTEC'a, obroty się ustabilizowały i spalanie już w normie :)

Dzięki :ok:
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9