A ja dodam coś trochę nie na temat. Piszecie, że jazda w deszczu to masakra ? Czy chodzi o to, że woda nie spływa z szyby przez rysy ?
Bo jeśli tak to ja mam na to sposób - preparat "niewidzialna wycieraczka" - sam stosuję i na prawdę daje radę. Efekty są od razu nawet na porysowanych szybach.
Ja mam właśnie z autolanda, znalazłem gdzieś w zakamarku garażu ojca. Jest 6 lat po terminie ważności, ale nadal działa wzorowo. Proponuję zrobić tak jak ja - przednią i przednie boczne to od razu i na 101% zobaczycie różnicę.
Wodę z deszczu zwłaszcza bardzo fajnie zdmuchuje przy większych prędkościach - niekoniecznie w trasie - wtedy na bocznych szybach są tylko takie malutkie smugi podobne do tych jak mały deszcz pada pod kątem, natomiast na szybach nie robionych są normalne krople. I co jeszcze - trzeba dość szybko i na pewno dokładnie rozetrzeć preparat po szybie, żeby nie było zamazów. Ja mam do tego mikrofibrę przeznaczoną specjalnie do szyb (z biedronki; 3 zł), różni się trochę od normalnej mikrofibry i łatwiej się nią wyciera do sucha czy to po myciu szyb czy właśnie po takich preparatach.
Preparat antyroszeniowy też stosuję od połowy września i też jest różnica (ale nie oczekujmy cudów) ale nie o tym tu mowa.
A ja odradzam używanie niewidzialnych wycieraczek... gdy szyba tym jest wysmarowana to jak przejadą po niej wycieraczki to rozmyją część wody na szybie tworząc cienką warstwę wody i nic wtedy nie widać... a tak to przynajmniej robią się pojedyncze krople przez które normalnie widać. Używałem takiej z Autolanda i nigdy więcej....
Ja nie stwierdzam czegoś takiego jak mówi sebas. Poza tym przedniej nie trzeba przecież robić, bo ma wycieraczki Ale na bocznych nikt mi nie powie, że to nie jest dobre rozwiązanie. Jak będzie deszcz to może nagram filmik jak to działa
Zeby niewidzialna wycieraczka dobrze działała,trzeba naprawde porzadnie odtłuścić szyby i dokładnie "zapolerowac" preparat na szybie.Mi ktos urwał wycieraczke od kierowcy dlatego kupiłem to cudo.W zimie sie nie sprawdza,ale w jesienna pogode kiedy dosc mocno zacina deszczem jest super.Najlepiej jak jedziesz w trase,bo opór powietrza zmywa krople wody,zostawiajac gładka szybe,w miescie przy mniejszych predkosciach gorzej,ale lepsze to niz nic