Przerejestrowanie samochodu - Ubezpieczenie

Grzz20
Forumowicz

Przerejestrowanie samochodu - Ubezpieczenie

przez Grzz20 » 2012-04-07, 21:01

Czesc
Nie wiem do końca czy w dobrym miejscu zamieszczam ten wątek. O co mi chodzi dokładnie... Nie mam pytania co do rejestracji samochodu bo wiem mniej więcej jak ten proces przebiega, jednak mam pytanie odnośnie ubezpieczenia samochodu. Aktualny właściciel ma wykupione ubezpieczenie do końca czerwca tego roku. I teraz mam pytanie, czy po przerejestrowaniu samochodu będę musiał wykupić nowe ubezpieczenie, dopłacić, czy może będzie ono ważne do końca czerwca, a później będę musiał już wykupić własne. Dodam jeszcze że aktualny właściciel ma zniżki (gdzieś około 50% chyba), a ja jestem młodym "nowym" kierowcą i będzie to mój pierwszy samochód (mam 20 lat).

PifPafSratatata
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez PifPafSratatata » 2012-04-07, 21:20

masz 30 dni od daty zakupu auta z umowy na zgłoszenie tego faktu ubezpieczylowi który obejmuje polisa Twoje auto. On wyliczy Ci kwote dopłaty do składki według swojego taryfikatora. Możesz zgodzić sie na jego cene bądź wypowiedzieć umowe i zawrzec w innym TU. UWAGA!!! Jeżeli w czasie 30 dni mu tego nie zgłosisz automatycznie polisa przejdzie na Ciebie i ubezpieczyciel zarząda dopłaty. Czasem ta kwota samej dopłaty może Cie wprowadzić w depresje.
NO HONDA - NO LIFE

SĄ OSIĄGI - JEST IMPREZA:)

http://reksikk.fotosik.pl/zdjecia/8
http://www.youtube.com/watch?v=6jcBv0jrgHs&feature=related

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-04-07, 21:48

To nie tak .... wszystko zależy gdzie poprzedni właściciel ubezpieczył pojazd ... podaj trochę więcej szczegółów (gdzie jest ubezpieczone auto, kiedy go kupiłeś i do kiedy jest ubezpieczony).
Druga kwestia to to czy poprzedni właściciel zapłacił składkę w całości (domniemywam, że tak skoro jest do czerwca) - nie ma takich przepisów, które każą przeliczać składkę ubezpieczycielowi - równie dobrze, możesz jeździć na takiej polisie do końca jej trwania wraz z umową kupna sprzedaży i nikt (przede wszystkim policja) się nie przyczepi.
Trzecia sprawa, 11 lutego weszła w życie nowelizacja ustawy o OC - jedną ze zmian, jest to że po kupnie pojazdu nie ma już 30 dniowego okresu na podjęcie decyzji - polise możesz wypowiedzieć w każdym dniu jej trwania i zawrzeć u kogo tylko chcesz - taka polisa, nie przedłuża się także z automatu.

dj-napster
Forumowicz

przez dj-napster » 2012-04-07, 21:54

Ja miałem w HDI polise nie poprzedniego właściciela tylko jeszcze wcześniejszego :] czyli byłem trzecim właścicielem tej polisy i nie dopłacałem, teraz wypowiedziałem i mam nową polise na siebie w innej firmie.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2012-04-08, 00:00

cos kit wkrecasz- bo dalej jest te 30 dni ma wypowiedzenie- to ze nie przedluza sie automatycznie to prawda, oczywiscie ze skladki musi przeliczyc!! to ze nikt sie nie czepia to dlatego ze to nie ich interes a twoj- obys sie nigdy o tym nie przekonal- ale w razie kolizji zobaczysz jakie beda z tego problemy-

zatem 30 dni pojezdzij na tej polisie a przed tym terminem zorietuj sie ile kosztuje now an aclay rok, i pojdz tam gdiz ejest ubezpieczony teraz woz i dowiedz sie ile bedziesz musial doplacic do tego co jest teraz..wyliczysz i podejmiesz decyzje- to jest twoj interes - jezeli chodzi ci o policje to faktyczine si enie beda czepiac jezeli bedziesz mial umowe K-S i polise..ale nie o to tu chodzi
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Grzz20
Forumowicz

przez Grzz20 » 2012-04-08, 01:22

We wtorek przejdę się do ubezpieczyciela i porozmawiam z nim co i jak. Napiszę później w tym temacie jak to wygląda, pewnie komuś w przyszłości się to przyda ;) Dzięki za pomoc, jeżeli jeszcze ktoś będzie się w miarę orientował w tym temacie to proszę o dodatkowe wpisy.

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-04-08, 08:28

atom1 napisał(a):cos kit wkrecasz- bo dalej jest te 30 dni ma wypowiedzenie- to ze nie przedluza sie automatycznie to prawda, oczywiscie ze skladki musi przeliczyc!! to ze nikt sie nie czepia to dlatego ze to nie ich interes a twoj- obys sie nigdy o tym nie przekonal- ale w razie kolizji zobaczysz jakie beda z tego problemy-

zatem 30 dni pojezdzij na tej polisie a przed tym terminem zorietuj sie ile kosztuje now an aclay rok, i pojdz tam gdiz ejest ubezpieczony teraz woz i dowiedz sie ile bedziesz musial doplacic do tego co jest teraz..wyliczysz i podejmiesz decyzje- to jest twoj interes - jezeli chodzi ci o policje to faktyczine si enie beda czepiac jezeli bedziesz mial umowe K-S i polise..ale nie o to tu chodzi

Nie wciskam żadnego kitu! Pracowałem w ubezpieczeniach parę lat i się cały czas tym interesuje. Zanim coś napiszesz, poszukaj u źródła, np tu:
http://www.motogen.pl/aktualnosci/z-kra ... rt915.html

cytuje: "Co ciekawe, nowe przepisy wprowadzają też ulgę dla kupujących używane pojazdy. Do tej pory na wypowiedzenie starej umowy było tylko 30 dni od daty zakupu. Po 11 lutego 2012 będzie można to zrobić w każdym momencie. W przypadku gdy nowy właściciel nie wypowie umowy ubezpieczenia OC, taka polisa nie będzie się już automatycznie odnawiała po okresie, na jaki została zawarta."

Grzz20 idź do ubezpieczyciela i się dowiedz osobiście, jeżeli masz jeszcze taką możliwość to dawaj samochód na współwłasność z kim kto ma zniżki - bo tak to będzie sporo do zapłaty w czerwcu.

piroman215
Forumowicz

przez piroman215 » 2012-04-08, 14:12

Jeszcze jeden drobny szczegół, nowe przepisy, które weszły w życie 11 lutego, dotyczą polis zawartych po tym dniu, czyli wszystkie polisy, ktore zostały zawarte przed 11.02.2012 obejmują jeszcze stare przepisy...
Co do rekalkulacji składki to ubezpieczyciel może ale nie musi tego robic i czesto polisa jest tylko przepisywana z danymi nowego właściciela bez żadnych dopłat...

Grzz20
Forumowicz

przez Grzz20 » 2012-04-08, 17:10

We wtorek przejdę się do ubezpieczyciela, mam wolny dzień. Rzowieję wszelkie wątpliwości. Ucieszę się jeżeli nie będę musiał dopłacać :D Jeszcze pytanie co do zniżek i współwłaściciela. Jeżeli mam współwłaściciela samochodu to rozumiem że obydwoje decydujemy, np. o jego sprzedaży, czy może jest coś takiego jak "główny właściciel" (nie wiedziałem jak to ująć ;) ). Jeżeli zdecydowałbym się na współwłaściciela, zapewne byłby to mój ojciec i teraz mam takie pytanie. Na jakie zniżki mogę liczyć jeżeli na Ojca nigdy nie był zarejestrowany żaden samochód, tylko ma prawo jazdy tak już dobre 30 lat (bez wypadków, jego wiek to 51 lat)? Może i zadaję dosyć banalne pytania, ale w tym temacie jestem zielony, a Wy dobrze się na tym znacie i odpowiecie mi pewnie na to w 2 minuty ;) Dzięki z góry za pomoc.

INO
Forumowicz

przez INO » 2012-04-08, 18:54

Grzz20 napisał(a):Na jakie zniżki mogę liczyć jeżeli na Ojca nigdy nie był zarejestrowany żaden samochód, tylko ma prawo jazdy tak już dobre 30 lat (bez wypadków, jego wiek to 51 lat)

Zniżka tylko za wiek powyżej 25 lat.
Może poszukaj kogoś ze zniżkami za przebieg ubezpieczenia ?
Ikuo Kajitani. The 'Father' of VTEC !

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-04-08, 23:01

Grzz20 napisał(a):We wtorek przejdę się do ubezpieczyciela, mam wolny dzień. Rzowieję wszelkie wątpliwości. Ucieszę się jeżeli nie będę musiał dopłacać :D Jeszcze pytanie co do zniżek i współwłaściciela. Jeżeli mam współwłaściciela samochodu to rozumiem że obydwoje decydujemy, np. o jego sprzedaży, czy może jest coś takiego jak "główny właściciel" (nie wiedziałem jak to ująć ;) ). Jeżeli zdecydowałbym się na współwłaściciela, zapewne byłby to mój ojciec i teraz mam takie pytanie. Na jakie zniżki mogę liczyć jeżeli na Ojca nigdy nie był zarejestrowany żaden samochód, tylko ma prawo jazdy tak już dobre 30 lat (bez wypadków, jego wiek to 51 lat)? Może i zadaję dosyć banalne pytania, ale w tym temacie jestem zielony, a Wy dobrze się na tym znacie i odpowiecie mi pewnie na to w 2 minuty ;) Dzięki z góry za pomoc.

jedyne co mi przychodzi do głowy w takiej sytuacji to WARTA i jej specyficzne liczenie zniżek a mianowicie - jeżeli Twój Tata nie miał żadnego samochodu na siebie i nie spowodował żadnych szkód jako posiadacz, kierowca, użytkownik szkody w ruchu komunikacyjnym i podpisze stosowne oświadczenie u agenta to dostaje maksymalne (-60%) zniżki. Tylko suma sumarum w Warcie są dosyć wysokie zwyżki za młody wiek i krótkie prawko (o ile posiadasz krócej niż 2 lata) - choć być może będzie to najkorzystniejsza oferta, gdyż nie znam innego ubezpieczyciela który w taki sposób przelicza zniżki.

Ewentualnie jeżeli czujesz się na siłach psychicznych i fizycznych (że nie zrobisz żadnej szkody) to możesz wybrać jakaś ofertę gdzie mówisz na oświadczenie (nie na zaświadczenie, czyli jakieś papiery o tym świadczące) że Twój Tata ma pełne zniżki. Wtedy masz tanio, ale jak przywalisz w coś, to będzie nieciekawie .... dopłata do pełnej składki i w niektórych zakładach ubezpieczeń kara ... Jako były Multiagent wiem, że sporo osób wybierało taką drogę - głównie osoby, które od jakiegoś czasu jeździły samochodem służbowym i żadnego innego na siebie nie mieli, więc i zniżek nie mieli - ale byli na tyle dobrymi kierowcami, że zakładali bezszkodowość i po roku mieli papier świadczący o zniżkach. Wiem, że to nie jest właściwy tor, ale zawsze jakieś wyjście - tylko broń boże do tego nie namawiam i traktuję to jako ostateczność :)

Racja, wcześniej zapomniałem napisać, że zmiana przepisów tyczy się samochodów kupionych po 11 lutym, ale to się rozumie samo przez sie - prawo nie działa wstecz :)

Aha i jeszcze jedno, nie ma czegoś takiego jak "główny właściciel" :) oboje (albo nawet troje i więcej) mają takie samo prawa do własności samochodu - oboje muszą być przy rejestracji i wyrejestrowaniu - ubezpieczać może jedno z nich, ale na polisie muszą być oboje uwzględnieni (na polisie głównej, na potwierdzeniu OC wożonym z dowodem może być jeden) - jeżeli chcesz, żeby w dowodzie było ładnie, to zrób siebie pierwszym współwłaścicielem, a Tatę drugim - wtedy będziesz wpisany na tylnej stronie dowodu rejestracyjnego a Tata w środku :)