Przygasa silnik podczas hamowania

Lisu85
Forumowicz

Przygasa silnik podczas hamowania

przez Lisu85 » 2013-05-12, 13:33

Witam. Posiadam Honde Del Sol i mam dość dziwny problem i może ktoś z Was się już z tym spotkał.

Mianowicie chodzi o to, że podczas hamowania, a w zasadzie dohamowywania na wciśniętym pedale sprzęgła, i wciśniętym maksymalnie hamulcu, obroty silnika spadają prawie do zera. Czasem mam wrażenie, że po prostu zgaśnie. Odpuszczając hamulec obroty wzrastają ale silnik przez sekundę zachowuje się tak jakby dało się za małe obroty przy ruszaniu..(wibruje bardzo)
Dodam jeszcze, że zauważyłem spadek obrotów przy ....opuszczaniu i podnoszeniu szyb :| ale co dziwne..tylko bocznych. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ze spadającymi obrotami przy hamowaniu ale zauważyłem, że np przy cofaniu, jak samochód postoi dzień na parkingu, i skręcę koła maksymalnie w lewo, zaczyna coś dosyć mocno stukać(głuchy głośny odgłos jakby ktoś walił w coś) Byłem z tym u mechaników, to pierwsze co stwierdzili..że to wina karoserii :| i więcej się u nich nie pojawię.. Mechanik stwierdził, że lewa półoś ma luz ale zbytnio się tym nie przejął.
Całość zawieszenia jest w idealnym stanie. Przeguby też. Podczas jazdy na wprost i gdy samochód trochę pojeździ, objawy stukania znikają, jak ręką odjął, dopiero jak postoi dzień czy jakiś czas, wtedy wszystko wraca.

Trochę się rozpisałem i nie do końca liczę, że ktoś pomoże bo problem ciężko zlokalizować ale gdyby ktoś miał podobny objaw...to było by lżej ;]

zwierzu_1986
Forumowicz

przez zwierzu_1986 » 2013-05-12, 23:22

A takie rzeczy jak silnik krokowy i przepustnice sprawdzales moze (czesto w podobnych przypadkach pomaga przeczyszczenie)? Mase masz ok?
Im więcej masz na coś czasu, tym większa szansa że nie zdążysz tego zrobić

iri
Forumowicz

przez iri » 2013-05-12, 23:26

to stukanie przy skręcaniu to na przegub pasuje

a to że przygasa to pracuje wspomaganie hamulców, u mnie podobnnie jak u Ciebie ale najczęsciej na mocno rozgrzanym silniku

spadek obrotów podczas podnoszenia to alternator oddaje swoją moc i przy tym obciąża troche silnik

u ciebie polecam zrobić reset kompa i go nauczyc na nowo bo zbyt małe ma wolne obroty, chyba ze coś majstrowałeś przy śrubce regulacji obrotów?

Lisu85
Forumowicz

przez Lisu85 » 2013-05-16, 10:50

Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Jeśli chodzi o przygasanie: okazało się, że jeden wężyk od kolektora ssącego był spękany..dziwne, że wcześniej nie zauważyłem, wymieniony na wężyk od pompki nożnej :D skręcony cybantami. Wszystko działa, obroty przy hamowaniu koło 600-800. Poniżej nie spadają, silnik się nie dusi.

Wszystkie kabelki masowe, od aku i silnika są wymienione i połączone na paście miedzianej. Elektryka jest sprawna.

Już się ugadałem z ziomkiem więc, w weekend kanał i dłubanie przy piwku ;]

Temat do zamknięcia. Pzdr