Przerabialem takie drgania. Pomogly nieznacznie pierscienie centrujace ale wszystko sie skonczylo po wymianie opon na nowe. Nic nie dawalo przekladanie starych z przodu na tyl i z kola na kolo. Drgania zniknely dopiero po wymianie na nowe.
wywazenie kola nie musi likwidowac bicia. jak felga jest krzywa to ja wywazysz, ale nie bedzie od tego prosta.
luzy w zawieszeniu nie sa odczuwalne jezeli kola sa proste.
Witam odgrzewam kotleta...
Mam bicie na kierownicy które występuje przy prędkościach od 50 - 70 i od 100 wzwyż, przy hamowaniu bije ale tylko w tych zakresach prędkości które podałem wyżej.
Koła raczej nie są przyczyną bo ten objaw występuje na alusach z dobrymi oponami (wyważone ale raczej krzywe), na jednej parze b. dobrych zimówek na stalówkach (wyważone)i na drugiej parze styranych zimówek (wyważone)
Co może być tego przyczyną, byłem na stacji diagnostycznej i zawieszenie jest ok.
Do wymiany mam przegub prawy zewnętrzny i mam luz pomiędzy wałkiem a przegubem pośrednim, hamulce zrobione za cacy oprócz wymiany tarcz z przodu ( mają po 17mm grubości więc wymiana jest wskazana) ale jak nabyłem rexa to całe zawiedzenie było w opłakanym stanie i te przeguby były jak teraz i było cacy ( nie biło)
Raz miałem przygodę z krawężnikiem, niby nic się nie pogięło ale ktoś pisał na forum, ze może się piasta skrzywić ale czy to możliwe??
Pomocy macie jakieś sugestie??
Jak sprawdzić czy piasta jest krzywa??
Pozdrawiam mam nadzieje że bardzo nie zamotałem
hehe ja pisalem o tych piastach i jak najbardziej podtrzymuje to co napisalem, ja wlasnie tak mialem, caly zawias przegladalem, kola wywazone nowe tarcze o kiera dalej bije, no to w dlon czujnik zegarowy i mierze jak jest, po wyliczeniu wyszlo ze tarcza mi dzieki krzywej piascie "bila" ok 0,3-0,4 mm , no wiec "nowa" piasta dla pewnosci sprawdzona na tokarce no i bicie ustalo
a więc pomierzyłem bicie, pomiary robione przy założonej tarczy hamulcowej
Lewa tarcza:
Bicia na tarczy i na wysokości piasty nie występuje, bicie "góra dół" ok 5 mikronów
Prawa tarcza:
Bicie na tarczy ok 2 mikronów, na wysokości piasty ok 5 mikronów, bicie "góra dół" ok 25 mikronów
Jeszcze ok czwartku pomierzę same piasty, bez tarcz ale wydaje mi się ze prawa piasta jest nie teges, co sądzicie??
Pozdrawiam