ile zaplaciliscie za instalacje lpg do delsol'a ???

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-02-18, 11:52

eLPiDzi nie jest zły, ale jak masz już brać to kup sekwencje bo po 1. mniejsze spalanie, a po 2 ma takiego samego buta jak na benzynie (nawet lepszego bo więcej oktanów ma )
Obrazek

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-18, 12:09

M!R@S napisał(a):a po 2 ma takiego samego buta jak na benzynie (nawet lepszego bo więcej oktanów ma )

niebardzo , na gazie zawsze będzie parę koni mniej niż na benzynie z racji mniejszej kaloryczności , większa liczba oktanowa nie oznacza więcej koni ;) , najpierw poczytaj zanim napiszesz ;)

MarcinL
Forumowicz

przez MarcinL » 2011-02-18, 12:31

Polecam zobaczyć sedana tomaszka na C4G, z Dzidą tak ustawili komputer z sekwencji że samochód powtarzalnie na LPG ma lepsze przyśpieszenie niż na bendzynie ;)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2011-02-18, 12:53

zadna instalacja fazy lotnej nie bedize chodzic jak benzyna i wybijcie to sobie z glowy, a na faze ciekla raczej malo kogo stac bo zaczyna sie od 7000+ , to ze ma duzo oktanow nie oznacza kompletnie NIC w seryjnym silniku, watpie zeby ktos po zalozeniu gazu doprezal motor zeby je wykorzystac :-))
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2011-02-18, 13:43

za cene instalacji wolal bym kupic cieniasa do kulania z gazem a delke miec na wypady ;) a za instalacje trzeba dac z 3000 zl (niewarto moim zdaniem)

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-02-18, 15:20

Tak drugi samochód to dobra sprawa, ale dodaj dodatkowe koszty: czyli ubezpiecznie, badanie, koszty napraw. Ja do kulania mam w oplu sekwencje: czesta zmiana swiec, co jakis czas ustawienie gazu(kalibracja) pali malo problemow zero

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2011-02-19, 16:07

wiecie każdy robi jak mu pasuje, kocha solke i chce nią jeździć, robi długie trasy to gaz jak najbardziej się opłaca przy jego przelotach,
przy dobrej sekwencji i dobrze założonej instalacji spali średnio 8L. 8lx2.4zł=20zł w przybliżeniu
beany niech pali 7,5l. 7,5lx4,60zł=35zł około
tak wiec jak ktoś codziennie robi dłuższe trasy jak najbardziej się opłaca. wiadomo że powyższe wyliczenia są w przybliżeniu, ale +-można przyjąć że 100km robi się o 15zł taniej
Jak dla mnie bagażnik salka ma fajny, i wszystko się ładnie zmieści.
Kwestia znalezienia dobrego fachowca od instalacji.
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-19, 17:48

MarcinL napisał(a):Polecam zobaczyć sedana tomaszka na C4G, z Dzidą tak ustawili komputer z sekwencji że samochód powtarzalnie na LPG ma lepsze przyśpieszenie niż na bendzynie ;)

Owszem, samochody z intalacją LPG mają regulowane momenty zapłonu. Ustawia się je albo optymalnie (90% aut z LPG tak ma) albo z nastawieniem na jeden rodzaj paliwa. Najwidoczniej kolega Tomaszek ma zapłon ustawiony w kierunku Gazu, ale to nie oznacza, że na gazie ma więcej KM. Po prostu na benzynie ma ich mniej. Konieczność zmiany ustawień zapłonu wynika z różnicy oktanowej, robi się to w celu uniknięcia spalania stukowego, niedopalania mieszanki, itd. Wystarczy trochę poczytać.

PS. Jeżeli mowa o kosztach eksploatacji gazu to nie można liczyć samego kosztu paliwa. Do tego dochodzą dodatkowe filtry, przeglądy + częstsze wymiany elementów typu olej, świece i kable zapłonowe. No i nie zapominajmy, że na gazie bez specjalnych przewodów z lubrykantami (a koszt tego jest duży) duuużo szybciej wypalają się zawory (wyższa temp. spalania. Nie wspominając, że gaz jest suchy i gorzej niż benzyna smaruje ścianki cylindra razem z olejem, stąd względnie mniejsze przebiegi takich silników. Dalej sporo zaoszczędzamy, ale nie tak dużo jak mówią ludzie.

PS2. Ludzie zorientujcie się co daje większa liczba oktanowa. Nim masz więcej oktanów tym masz mniej wybuchowe spalanie. Obalcie w końcu mit, że nim więcej októw tym więcej mocy. Matko przenajświętsza. Większa LO to większa temp. spalania, a silnik przy wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, do tego spalanie dłużej trwa w czasie, zapłon następuje ciut później. A modów nie można robić ze względu chociażby na wystrzały, co się dzieje z dolotem np. przy strzale na którym mamy, np. parówe i stożek? Wychrzania go w pizdu, bo nawet klapki spustowej nie założysz. Do tego np. ostrzejsze wałki? Zawory i gniazda dostaną w dupę od wysokiej temp. że o matko. Nie chcę zmyślać, dlatego nie będę pisać o innych wadach, bo tylko o tych wiem, że są prawdziwe

Sprawdźcie test samochodu na 95 i 98. Na 98 masz mniejszą moc, dlaczego? Mniej wybuchowe spalanie, mniej mocy, za to większa kultura pracy. Co innego 99+, ale to tylko dlatego, że te paliwa zawierają związki tlenu, który lepiej się spala, oktany to tylko efekt uboczny do cholery!

Proszę bardzo: http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2011-02-19, 19:30

Vermilion

Normalnie śmiać mi się chce z twoich morałów :rotfl2: :rotfl2:
Ty wiesz co piszesz 8)
Mam rexa.... Od 7lat jest zagazowany naśmigał już ponad 200tys na lpg i ma więcej kucy po modach na Lpg niż w seriii na benzynie...
O jakie koszta Ci chodzi???? w moim przypadku membrana w kociołku i czujnik temperatury,bo nie chciał mini komputer :razz: przerzucać na lpg...koszt 100zł na 7 lat.
Do tego dochodzi przegląd +70zł normalnie zwraca się już po kilkunastu km latając na lpg :rotfl2: :rotfl2:
Przewody hmmmm chyba są z 90roku jak go fabryka stworzyła i nie chcę innych.... :rotfl2:
Jaki wybuch, u mnie jeszcze nic nie wybuchło :szok:
I jak widać są zwolennicy Lpg tak jak ja :) i są tacy co latają cinkusami lub tico :rotfl2: :rotfl2: bo benzyna droga :blee:
pozdro.....
W221 S550

qba_21
Forumowicz

przez qba_21 » 2011-02-19, 19:49

Vermilion podałem różnice pln przejechania 100km. przejedziesz 1000km masz zaoszczędzone 150zł itd. im więcej jeździsz tym więcej masz zaoszczędzone. Wiec jak ktoś dużo jeździ i dłuższe trasy to jak najbardziej się opłaca.
Ja rexem robię w roku z 8tys wiec mi się nie opłaca gazować auta, w sumie jak bym jeździ więcej to też bym nie zagazował rexa, kupił bym inne auto w gazie ;)
Jak potrzebujesz wrzucić gaz do rexa to wrzucaj dobrą instalacje i ciesz się z zaoszczędzonej kasy :ok:
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

jacste
Forumowicz

przez jacste » 2011-02-19, 20:57

temat sie troszke rozwinal za bardzo.. ale moglem sie tego spodziewac.. zawsze beda zwolenicy i przeciwnicy.. dodam jeszcze ze gdymym srednie spalanie mial 7.5 to naprawde bym sie nie zastanawial nad gazem .. ale tyle to ja mam jak jade na trasie i nikt mnie nie blokuje przy tym slucham bocelliego albo czegos co mnie totalnie uspokaja .. a zazwyczaj to siue waha w okolicah 10l mieszkam w gorach malo tu rownego terenu.. wiec praktycznie zawsze warunki jak w miescie..

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-19, 22:17

Vermilion napisał(a): Większa LO to większa temp. spalania, a silnik przy wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, do tego spalanie dłużej trwa w czasie, zapłon następuje ciut później. A modów nie można robić ze względu chociażby na wystrzały, co się dzieje z dolotem np. przy strzale na którym mamy, np. parówe i stożek? Wychrzania go w pizdu, bo nawet klapki spustowej nie założysz. Do tego np. ostrzejsze wałki? Zawory i gniazda dostaną w dupę od wysokiej temp. że o matko. Nie chcę zmyślać, dlatego nie będę pisać o innych wadach, bo tylko o tych wiem, że są prawdziwe

bzdury ze aż przykro czytać

qba_21
Forumowicz

przez qba_21 » 2011-02-19, 22:21

jacste brałem spalanie w równym terenie gdzie mi solka jak miałem tyle paliła. 10litrów beany to w h...dużo. jak dziennie robisz 100km to gaz jak najbardziej się opłaca a zaoszczędzonych zł będzie więcej

malder
Forumowicz

przez malder » 2011-02-19, 22:21

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-19, 22:39

przema72 napisał(a):bzdury ze aż przykro czytać

Proste. Nie czytaj. Ja ci podaję teorię poparte faktami, nigdy nie używałem gazu i użytkować nie będę dlatego z doświadczenia ci nic nie podam. A wiem, że są różne przypadki. Mam znajomego z bmw w gazie. Instalacje ma 6 lat, nic nie wymieniał, samochód jeździ i nie gaśnie, ale na przeglądzie mechanik się przeżegnał i się dziwił jak silnik z tak powypalanymi gniazdami zaworowymi jeszcze może tak dobrze jeździć. Znam też takiego, który w Civicu D15 ma gaz 2 lata, nie wymieniał nic, a zaliczył kilka razy zgon instalacji z niewiadomej przyczyny na środku ronda (mechanicy do tej pory nie wiedzą czemu bo elektryka jak i sama instalacja jest w porządku), znam też takiego, który spóźnił się w Maździe z wymianą świec 1k km i miał strzał gazu. Także różne są przypadki. Ja wolę 100x bardziej Diesla z momentem obrotowym niż porządne auto w gazie. Ale to moja sprawa i żadnego z kumpli z autami w gazie nie potępiałem nigdy.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Poprzednia strona   Następna strona