Ubezpieczenie OC - poszukuje mozliwie najtanszej opcji

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2012-03-25, 12:21

dokładnie jak piszesz za hanke jest zwyżka też tyle płaciłem

za honde jest zwyzka???

INO
Forumowicz

przez INO » 2012-03-25, 13:10

za honde jest zwyzka???

W niektórych TU "małe Hondy" są uważane za "auto sportowe dla małolata"
Większe prawdopodobieństwo powstania szkody = wyższa składka...
Ikuo Kajitani. The 'Father' of VTEC !

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-03-25, 13:14

pracowałem 7 lat w ubezpieczeniach to podzielę się z Wami swoją wiedzą.
W swojej karierze miałem do czynienia z bodajże 99% firm, które są lub były dostępne na rynku. Pracowałem w 3 multiagencjach jako sprzedawca, więc kwestia zwyżek / zniżek, cen za ubezpieczenie nie ma dla mnie tajemnic.

Ogólnie w kwestii ceny ubezpieczenia OC można powiedzieć, że wszystko zależy od Zakładu Ubezpieczeń, a także od paru czynników które mają wpływ w każdym(większości) z nich:
- podstawowa rzecz - to gdzie jesteś zameldowany i zarejestrowany masz samochód - przy zachowaniu wszystkich innych warunków inną cenę zapłaci Pan z Warszawy, inną z Łodzi, a jeszcze inną z Pcimia Dolnego i nie ma też reguły że Warszawa płaci najdrożej, bo wielokrotnie spotkałem się sytuacją, że gminy podwarszawskie miały drożej niż Warszawa.
- kolejna kwestia wiek posiadacza pojazdu / liczba lat posiadania prawa jazdy / liczba zniżek nabytych samodzielnie - ogólnie im jesteś starszy tym masz lepiej, niektóre Zakłady Ubezpieczeń jak Compensa nawet do 28 roku życia daje zwyżki za wiek - generalnie w 90% przypadków zwyżki za wiek nie ma się po skończeniu 25 lat
- pojemność silnika - im większa tym drożej, ale większość ZU robi przedziały, powiedzmy do litra, do 1.2, do 1.6, do 2.0 i powyżej 2.0 - mało który ZU rozróżnia dalej więc czy masz silnik 2.2 czy 6litrów zapłacisz tak samo
- marka pojazdu - koledzy przy ubezpieczeniu OC rzadko gdzie Honda ma zwyżki, przy ubezpieczeniu AC jak najbardziej (głównie jest zwyżka za zwiększoną kradzież) no ale nie można pisać, że jak masz Hondę to OC z automatu jest droższe - wszystko zależne od ZU
- płeć - także w niektórych ZU wpływa na składkę i tutaj nie zawsze kobiety mają taniej :)
- kawaler / żonaty - kawaler ma drożej, tutaj są generalnie zwyżki - dodatkowo zniżki mozna dostać gdy ma się dzieci niepełnoletnie, a nawet co śmieszne psa (jeden z zakładów dawał kiedyś zniżki za posiadanie psa)
- miejsce parkowania / przebieg roczny pojazdu - za garaż indywidualny bardzo często mamy dodatkowe zniżki, za niski roczny przebieg pojazdu także
- rok produkcji / paliwo / inne dane - zależne od zakładu, ale generalnie nie ma to znaczenia.

Rady:
- szukać, szukać i jeszcze raz szukać - sprawdzać wszystkie directy przez internet, później pójść do jakiejś multiagencji która ma minimum 10 towarzystw - dobry agent jak tylko chce i jeszcze na tym jest w stanie zarobić znajdzie Ci nieraz taniej niż wykupiona polisa przez internet - zawsze znajdzie się jakaś zniżka specjalna / okazjonalna lub nawet zejście ze swojej prowizji - wszystko zależy co ubezpieczasz, w jakiej ilości i czy masz zamiar ubezpieczać w przyszłości (jesteś stałym klientem).

Ponieważ typowy właściciel CRX'a posiada pewnie średnio 23 lata, prawko ma świeże i najczęściej ubezpiecza z rodzicem dla jego zniżek polecam tylko i wyłącznie DIRECTY - Proama, Liberty Direct, ubezpieczenia mBanku, Link4 itp.

Trzeba pamiętać, że składki zmieniają się jak w kalejdoskopie, dziś mam taniej w Liberty Direct, jutro taniej w Proama itd - nie można polecać "idź do XXX tam zawsze jest najtaniej" - nalezy szukać i sprawdzać i nie poprzez jakieś ogólne kalkulatory tylko na stronach każdego z zakładów oddzielnie, szukać także promocji, bo są promocje dnia/miesiąca - dziś taniej np. samochody japońskie.

Z własnego doświadczenia, wiem że można nieraz się zdziwić różnicami w cenie OC - obecnie mam ubezpieczenie w Proamie (nie jestem ich pracownikiem - od pół roku nie pracuje, już w ubezpieczeniach) które było tańsze o ponad 100zł od ubezpieczenia w Allianz Direct (miałem tam 3 lata i przez 3 lata byli bezkonkurencyjni).

Niestety OC drożeje z każdym rokiem i nie jest to tajemnicą - płacimy coraz więcej, ale jak się szuka i sprawdza to można znaleźć zawsze składkę na poziomie z roku poprzedniego.

Wiem, że może Ameryki nie odkryłem, i że dla wielu wszystko to co napisałem to żadna tajemnica, ale może to komuś przynajmniej uzmysłowi fakt przeglądania wszelkich możliwych ofert przed podjęciem decyzji, że nie zawsze tam gdzie poleca mi znajomy jest najtaniej, mimo że może mieć takie same zniżki za bezszkodowość, podobną pojemność, zbliżony wiek itp - a mimo wszystko wychodzi inna składka :) szukać, szukać i jeszcze raz szukać samemu a nie pytać gdzie taniej, bo to jak wróżenie z fusów :)
pozdro!

Poprzednia strona