planowanie głowicy

chesmar
Forumowicz

przez chesmar » 2009-01-11, 10:18

piotrwicha jak chcesz zrobic planowanie to polecam www.auto-szlif.pl/ .kolo lublina wioska ale robia pierwsza klasa.co do uszczelki to odezwij sie do giscrx z forum i popytaj o uszczelke, ja bralem victor reinz i ladnie hula juz kilkanascie tysi.pozdr!

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2009-01-11, 21:10

jeszcze bym prosił żeby ktoś napisał co sam wkładał nowa uszczelkę na co trzeba uważać
najlepiej jak ktoś by w punktach opisał cały zabieg

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2009-01-11, 21:14

ja to robiłem sam...
1. Planowanie głowicy
2. przygotowanie powierzchni (nie może być syfu) wyczyść se papierkiem blok
3. delikatnie nasadziłem ją w tuleje (powinna być taka tuleja która centruje uszczelke tak aby idealnie pasowała na głowicy)
4. z góry nałożyłem głowice delikatnie
5. postukałem delikatnie trzonkiem młotka (delikatnie mówie) aby dolazło do końca
6. śruby dokręcałem według opisu z tego forum czyli metodą krzyżową ( X ) na przemian, wpierw środkowe potem boczne, poszukaj w PDF'ach a znajdziesz co i jak z jaką siłą, ja już nie pamietam.

no i to ytle
Obrazek

Marcin
Forumowicz

przez Marcin » 2009-01-25, 14:08

podlacze sie do tematu... mianowice w moim A9 delikatnie cieknie oliwa z lewej strony za kolektorem... ( wymiana uszczelki sie klania ) sledze caly czas ten post, wiec wkoncu udalem sie do ASO Hondy u mnie z zapytaniem planowania glowicy co i jak i ile.... wiec w ksiazkach Hondowskich, planowanie czy to A1, A9, Z5 tolerancja do 1mm max... z wlasnego doswiadczenia wiem ze to tolerancja i napewno jest jakis zapas... zastanawiam sie i po konsultacji z moim ojcem, ( 30 letni starz, ASO Renault) w poniedzialek rozbieramy glowice i zawoze do planowania, 1mm byc moze 1,1mm... nowa uszczelka ASO, po drodze rozrzad komplet i zobaczymy ... mocy napewno przybedzie, spalanie stukowe nie ma tu nic do gadania :razz: jezeli bedziecie chcieli udam sie na wykres ( niech strace ) i dla swojego spokoju zobaczymy co da sie wycisnac z fabrycznych 130... Apropo miedzy zaworami a tlokiem jest dosc miejsca i zapasu... walki oczywiscie seryjne...
Ostatnio edytowano 2009-01-25, 14:37 przez Marcin, łącznie edytowano 1 raz

foxbox
Forumowicz

przez foxbox » 2009-01-25, 14:27

A jestes pewien, ze twoja glowica nie byla wczesniej planowana ?
Bo jesli byla, to mozesz miec pewien problem jak splanujesz o ten 1mm lub 1.1mm

Marcin
Forumowicz

przez Marcin » 2009-01-25, 14:35

tego jeszcze nie wiem, jak bede mial ja w rekach i zawioze do planowania to sie dowiem, jak byla juz liznieta to wiadomo ze 1mm nie sciagne z niej bo to juz bedzie bardzo duze ryzyko... ci co planuja, widza czy byla juz planowana czy nie... jezeli byla to zrobie tak ze od nominalnego rozmiaru sciagne tyle zeby dalo ten 1-1.1mm wszystko bede wiedzial jutro, najpuzniej we wtorek... jeszcze apropo, chlopaki zakladaja inne walki ( sporotowe ) ze tak powiem, a co za tym idzie, walki te roznia sie katem otwarcia zaworu, jest wiekszy, czas otwarcia, jest dluzszy i nic sie nie dzieje... podejzewam ze jak wyjdzie to planowanie, i chcial bym sobie walki zalozyc inne to wtedy mogl by byc problem chociaz wcale to nie powiedziane...

Poprzednia strona