Auto nie pali za pierwszym razem...??

S.E.O.
Forumowicz

przez S.E.O. » 2008-11-19, 22:08

tomek112 : W moim Z5 juz nie ma sondy lambda. Kolektor 4-2-1 + Ecu od A9.

tomek112
Forumowicz

przez tomek112 » 2008-11-20, 15:29

nie masz a pod chlodnicą bo ja mam :P

[ Dodano: 2008-11-20, 23:11 ]
a i jak by ktos by chcial czujnik halla w aparacie zaplonowym i chyba zaplonowa cewke to na pw i dodam ze w serwisie chcieli za to 450 zl brutto a netto 370 :)dlatego ja moge dac za 60 oczywiscie zl i cewke dorzuce nie jestem skąpy 8)

SwiEty
Forumowicz

Samochód: ED9

przez SwiEty » 2008-12-03, 15:52

Ja dopiero dziś miałem czas zająć się problemem. Zmieniłem Filtr paliwa, prze lutowałem przełącznik, sprawdziłem świece choć nowe wkładałem w maju, i zalałem 3/4 baku V-powerem zawsze to tam w baku u mnie było 5 litrów albo i mniej bo i tak przecież jeżdżę na LPG. Po zmianie filtra paliwa i przylutowaniu przełącznika odpalił za pierwszym razem ale chodził przez jakieś 2 sekundy na 1-2 cylindrach i wkońcu zaskoczył na obroty i pojechałem na stacje i ogólnie do miasta na ciepłym palił bez problemu :) Jutro rano zobaczę jak zapali za pierwszym razem to chyba u mnie problem został rozwiązany :) Jak nie to będę pompę wymieniał ale teraz po przylutowaniu przełącznika słyszę ze za każdym razem się załącza bo wcześniej raz na kilka przekręceń pstrykało :) Mam nadzieje że to już koniec :D
www.kupujez.pl - Sklep internetowy - Turystyka, Militaria, Dom i wnętrz
Plecaki taktyczne, militarne, turystyczne, trekkingowe, myśliwskie, Wisport, Texar, Camo
Garnki, Patelnie, Dekoracje, Wyposażenie, kuchni, łazienki, wnętrza

kosci1983
Forumowicz

przez kosci1983 » 2008-12-03, 17:44

może poprostu układ paliwowy się zapowietrza!! :rotfl: :rotfl:
MIŁOSC DO HONDY!!!

SwiEty
Forumowicz

przez SwiEty » 2008-12-04, 17:38

no na 99% u mnie wszystko ok :) dziś nie miałem ani razu problemu z odpaleniem auta :) Dzięki wszystkim za podpowiedzi :) Pozdr
Plecaki taktyczne, militarne, turystyczne, trekkingowe, myśliwskie, Wisport, Texar, Camo

konio
Forumowicz

przez konio » 2008-12-28, 20:00

no i u mnie delikatny postep w kwestii odpalania. Rozebralem aparat zaplonowy i wszytkie przewody mialy sparciałą izolacje czesciowo odpadnietą, szczegulnie od czujnikow polozenia walow ( mam co prawda aparat OBD1, TD43U i sa tam 3 czujniki ale mysle ze nie ma to znaczenie w tej sprawie).Wymienilem wszystkie przewody i koncowki bezposrednio lutujac przewody do modulu zaplonowego. Po tej operacji napiecie na uzwojeniu pierwotnym cewki wzroslo z ok 8.9V do napiecia akumulatora ( mam zewnetrzna cewke MSD wiec latwo zmierzyc :) ). Poza tym zmniejszylem troche cisnienie na regulatorze paliwa. Autko pali troche lepiej tak za 4 obrotami silnika ale z pierwszego krecenia i na wszystkie cylindry. Zobaczymy co bedzie jutro po nocy na mrozie.

[ Dodano: 2008-12-31, 16:27 ]
kurde dalej zimna odpala za drugim razem, bez problemu ale za drugim. Dziwne jest to ze jak poczekam az zolta lampka zgasnie i zacze krecic rozrusznikiem to zapala sie spowrotem i gasnie dopiero jak silnik zaskoczy. Co to moze byc?
1.1 bara

SwiEty
Forumowicz

przez SwiEty » 2009-01-08, 23:38

kosci1983 napisał(a):może poprostu układ paliwowy się zapowietrza!! :rotfl: :rotfl:

Hmmm u mnie z paleniem już ok odkąd przylutowałem przełącznik jest OK a już testuje jakiś czas i zawsze na dotyk :)

Cały czas jeździłem na LPG ale postanowiłem wrócić do porządnego zasilania czyli benzyny, narazie tylko zakręciłem butle ale myślę że niedługo się jej pozbędę :/ I mam problem, mianowicie : Nie wiem kiedy to się zaczęło bo wcześniej Gaz tankowała obsługa i jak chciałem nalać trochę benzyny to też robił to kolo ze stacji :P Ja w tym czasie płaciłem już za gaz...

Ostatnio gdy zacząłem sam wlewać Vpowera zauważyłem że jak odkręcam korek od benzyny odrazu Ssie powietrze dosyć długo od 2-3 sekund wynika z tego że muszę mieć nieźle zapowietrzony bak i już wiem dlaczego jak jeszcze znajomy kupował ją dla siebie sprzedawca mówił że korka niema...

Widziałem na forum że ktoś pisał że odpowietrzenie jest pod kanapą mógłby mi ktoś wysłać foto z zaznaczonym miejscem które to i jak odpowietrzyć ? Byłbym bardzo wdzięczny...

gabeczka
Forumowicz

przez gabeczka » 2009-01-09, 00:09

moim zdaniem za odpowietrzenie musi odpowiadac jakis przewod i to on moze byc zapchany dlatego gdy odkrecasz korek to "ssie powietrze" taka moja teoria ale jesli jestem w bledzie to prosze mnie poprawic bo sam mam ten problem i nigdy neizastanawialem sie czy moze byc inaczej ;)

dzikuska
Forumowicz

przez dzikuska » 2009-01-09, 00:27

:blee:

synek
Forumowicz

przez synek » 2009-01-09, 08:43

u mnie tak samo zasysa powietrze :D

SwiEty
Forumowicz

przez SwiEty » 2009-01-12, 15:34

Hmmm niewiem szukałem po różnych forach ale nic konkretnego nie znalazłem :( Pewnie dopiero latem się tym zajmę jak będę miał gdzie rozebrać auto bo pod blokiem to niechce mi się :P Narazie musi ssać :/

Trochę nie do tematu ale jeśli komuś przy tankowaniu odbija co chwilę pistolet to sprawdziłem sposób z internetu wystarczy przekręcić pistolet o 90stopni w prawo i nic nie odbija :D Przynajmniej na Shellu

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-12, 15:43

co do tankowania to normalne ze przekrecasz, na kazdej stacji jest to ten sam pistolet do tankowania ;)

SwiEty
Forumowicz

przez SwiEty » 2009-01-12, 16:58

Ale mi nie na każdej odbijało tankowałem raz na Orlenie tam nie odbijało :P A na shellu zawsze odbija :( A tu zazwyczaj tankuje :D

kajak
Forumowicz

przez kajak » 2009-01-18, 23:34

oki koledzy, przeanalizowalem dokladnie sporo tematow podobnych do tego i nawet tu nie uzyskalem konkretnej odpowiedzi do tego co ja mam, wiec pozwole sobie dolaczyc moja sytuacje,
wiec tak : autko stoi po nocy lub gdzies powyzej 2 / 2,5h (czyli zdazy sie konkretnie wystudzic) i po tym czasie nie moge go odpalic nie to ze za 2gim razem, ale czasem kombinuje po 10min i dopiero zaskakuje, w miedzy czasie czasem zalapie ale odrazu gasnie, ostanio zauwazylem ze jak zalapie tak z 4ty raz to jak szybko pompuje pedalem gazu to cos tam probuje na te obroty wejsc (palac na chyba 2 gary) po chwili wskakuje na wszystkie, ale troche musze go potrzymac na gazie na ok 2 tys obr zeby troche temeraturki zlapal bo jak nie to gasnie. aha, dodam ze nie zalacza mi sie ssanie (znaczy tego co w gazniku jest ssaniem a w wielopunkcie jakos inaczej sie to nazywa :P )
wymienilem juz uszczelke pod glowica i wszystkie uszczelki co po drodze sa :P => bo byla taka koniecznosc, swiece, kable, czujnik temperatury plynu chlodzacego=> ten co do kompa info podaje, dolot bo byl nie szczelny i zadnego efektu.
na cieplym pali idealnie. przekaznik slychac za kazdym razem, ale chce go jeszcze przelutowac, tak dla swietego spokoju, ale jak nie to to co?? pompa? filtr paliwa? bo nie podoba mi sie wychodzenie z domu 15min wczsniej zeby auto odpalac ;/ jesli nie pompa i filtr to co ewentualnie moze jeszcze byc ?? bo bledow mam od cholerci i ciut, mianowicie 6,9,10,11, ale nie sadze aby naprzyklad czujnik w rozruszniku byl przyczyna.
aha tak zupelnie poza tematem, to ma ktos lub moze zrobic foto i na priva wyslac gdize sie znajduje jakis czujnik na dolocie?? bo podobno jakis taki jest a ja nie wiem o co chodzi dokladnie z bledem nr 6.
p.s. mam silnik D16A9
z gory dzieki

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2009-01-19, 01:31

Zresetuj najpierw kompa i zobacz czy dalej wywala błędy. Przelutuj przekaźnik jak nie pomoże to będziemy dumać dalej
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Poprzednia strona   Następna strona