przegląd del solki - na co zwrócić uwagę?

ellendil
Forumowicz

przegląd del solki - na co zwrócić uwagę?

przez ellendil » 2007-12-01, 22:31

witam!
to mój pierwszy post na tym forum. w środę jestem umówiony do stacji badania pojazdów z moją hondą (del sol '92). niestety poprzedni właściciel nigdy jej nie serwisował, a ja jestem biednym studentem i nie stać mnie na to. teraz, jak już jest okazja, chciałbym porządnie (na miarę chudego portfela) się za nią zabrać.
i tutaj moje pytanie: na co zwrócić uwagę oddając ją do przeglądu? co mogło przez te lata używania się zużyć i należałoby się tym zająć? niestety jestem motoryzacyjnym laikiem.
z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

p.s. załączam fotkę do wglądu.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-12-02, 01:15

no co vidac ze to vti po felach i twoim podpisie- sprawdzic zalaczanie vtec, czy oliwa nie cieknie przy zlaczeniu glowica blok, potem amory (chociaz chyba jest troche obnizona to wynik bedzie zawyzony) no i potem na przegladzie do kanalu i na szarpaki sprawdzasz koncowki sworznie czy nie maja luzu, potem gumy od wahaczy przod tyl, wydech czy nie pordzewialy, no i na koniec jakosc podlogi i progow czy nie jest powgniatana zalamana, czy na tych rantach progow nei ma odcisnietych szczek od ramy i takie inne tam:)

jak bedize przejezdzal przez plyte od zbierznosci to zeby bylo jak najblizej 0, ustawic swiatla, sprawdzic skutecznosc hamulcy zeby nie bylo w kole roznicy wiekszej jak 30% .. kto robi przeglad raczej bedzie wiedzial na co ma zwracac uwage
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2007-12-02, 12:03

Skoro już jest twoja to pewnie troche za późno, ale ja koniecznie sprawdziłbym geometrie podwozia, żeby wiedzieć czym jeżdżę.
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2007-12-02, 16:34

a to co nie wyjdzie Ci na przeglądzie to z czasem okarze sie czym tak naprawde jeździsz :ok:
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

pirul
Moderator

przez pirul » 2007-12-02, 19:55

niech ci sprawdza zawieszenie silnika, szczegolnie lewa dolna poduszke przy podluznicy (po stronie kierowcy najblizej zderzaka przedniego) a tak poza mechanika sprawdz sobie belke tylnego zderzaka bo na 99% jak auto nie bylo bite i to nie bylo wymieniane to jest zgnite i sie juz sypie a od tego zlapie tylna sciana i bedzie auto gnić :nieok:
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

ellendil
Forumowicz

przez ellendil » 2007-12-04, 18:38

bardzo Wam dziekuje :) oddalem dzis hondę do tego przeglądu.

pirul
Moderator

przez pirul » 2007-12-04, 19:13

to teraz puknciki nam dawaj ;)
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

privateer87
Forumowicz

przez privateer87 » 2009-04-17, 03:00

witam wszystkich bardzo serdecznie!
podłączam się do tematu bo nie chce śmietnika robić ;) pytania mam do wszystkich posiadaczy Hondy crx del sol, mam zamiar właśnie kupić taki model i interesują mnie następujące kwestie:
1) jakie jest wyposażenie standardowe i dodatkowe w esi a jakie w vti? spojler na klapie był serią czy dodatkiem? czy istnieje jakiś fabryczny zestaw upiekszający do solki? jeśli jest ma ktoś może zdjęcia?
2) jakie jest spalanie w zdrowej hondzie esi oraz vti? (temat juz był ale tam jest tyle odpowiedzi co userów na forum i nie kazdy pisze czy ma zdrowe auto czy nie...) osobiście chciałbym zeby auto mi średnio (miasto/trasa) paliło okolo 8L i to zaważy czy to bedzie esi czy vti :)
3) jak wygląda przebieg kszywej mocy i momentu obrotowego w esi i vti? nigdzie nie mogłem znaleźć wykresów, wszystkie są po przeróbkach a ja potrzebuje seryjne... czy vti jest duzo szybszy od esi?
4) jak wygląda sprawa "brania oleju"? ponoć silniki z dwoma wałkami rozrządu mają wiekszą tendencje do brania oleju niz silniki z jednym wałkiem, jak sprawa wygląda w del solce? i czy to jest tylko mit?
5) na co nalezy zwrócić szczególną uwage przy zakupie? chodzi mi o szczegóły np listwy boczne na drzwiach (del solki fabrycznie mały takie coś?) gdzie najcześciej wystepuje korozja? czy dach nie przecieka? czy woda w bagażniku sie zbiera w kazdym crx'ie? ciezko usunąć przyczynę zbierania sie wody?
6) czy w aucie jest głośno podczas jazdy? chodzi mi o trzaski plastików, latanie dachu w bagażniku itp

solka bedzie moim tzecim autem w karierze (obecnie mitsubishi colt 94r. 1.3 (za jakiś czas bedzie na sprzedaż) , wcześniej toyota starlet 92r. 1.3) wiec przydało by sie weszcie coś szybkiego i mam nadzieje ze mi pomożecie :)

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

przez volvox » 2009-04-17, 08:02

Ad 1. Standard w Esi i Vti to wszystkie szyby elektryczne, wspomaganie kierownicy. Dodatkowo w Vti masz zawsze z tyłu hamulce tarczowe, w Esi po roku bodaj '95. W Vti w klamach wewnątrz masz w standardzie w klamkach tzw. map-lighty. Po którymś roku (chyba '94-'95) występowały poduszki powietrzne. Jako opcja można było dobrać klimatyzację we wszystkich rocznikach i wszystkich wersjach silnikowych. Elektryczy dach to opcja. Nie wiem jak było z ABS'em - najprawdopodobniej nie występował w wersji ESi przed '93 rokiem, ale to też niekoniecznie jest prawda. Może ktoś inny będzie więcej wiedział.
Aha, fabrycznie nie wychodziły Solki ze skórą w środku. Niemieccy dealerzy przewidzieli taką opcję i pod koniec roku '97 i na początku '98 wypuścili "swoją" wersję Motegi - granatowa karoseria + żółto-pomarańczowe skórzane wnętrze i wersję Daytona - srebrny wóż + czerwone, skórzane wnętrze.
Spoiler na klapę byl dodatkiem w Esi, w VTi chyba był seryjny (jeśli się mylę niech ktoś poprawi). Spoiler Vti to taki jak na zdjęciu wyżej, spoiler Esi widujesz na co drugiej Solce.

Ad2. Spalanie jest różne. Jak chcesz miarodajne wyniki polecam ci stronę motostat.pl - wiele osób z forum prowadzi tam statystyki spalania no i wyniki są jakie są - np.: ja jeżdzę wyjątkowo spokojnie, i na motostat mam chyba najniższe wyniki spalania a mimo to jest to 7,7ltr/100km (del sol ESI). Vti palić powinno nieznacznie więcej, ale wejdź na motostat.pl i sam sprawdź :)

Ad3. Nie wiem jaki jest dokładny przebieg krzywej, ale Vti jest wyczuwalnie szybsze. Zasadniczo wersja 160KM przyśpiesza podobnie jak ED9 (CRX II ok. 125km), w całym zakresie obrotów czuć że idzie do przodu. W solce Esi męczy to że do załączenia się VTECa praktycznie nic się nie dzieje.

Ad4. To mit, i ten i ten silnik zazwyczaj łyka nieznaczne ilości oliwy. Zresztą to jest indywidualna sprawa dla każdego silnika.

Ad5. Popatrz pod uszczelki dachowe czy nie zaczyna się korozja. Standardowo ogniska korozji wychodzą też na nadkolach tylnich i przed nadkolami, zaraz nad progiem. Jak masz możliwość sprawdź pod tylną blendą, albo pod tylnim swiatłem (baaardzo często rdzewieje "mocowanie" zderzaka), sprawdz czy w bagażniku nie ma wody, czy uszczelki dachowe nie ciekną. Wodę z bagażniko można stosunkowo łatwo i tanio wygonić, wygonienie wody ze środka kabiny to może być koszt nawet niecałe 3kPLN (nowe uszczelki dachowe). Otworz okna i sprawdz czy dobrze się zamykają (czy dobrze zachodzą na górną uszczelkę).

Ad6. To też zależy od egzemplarza. Ale zdarza się często że na nierównościach "trzeszczy dach" reszta plastków jest dobrze spasowana i mimo "giętkiej" budy i kilkunastu lat przebiegu jest cicho.

Zasadniczo Solka Esi nie jest "piekielnie" szybka. To raczej wóz "rekreacyjny". Vti też na kolana nie powala, ale i tak jest szybsze niż większośc aut na drodze. Szybki to jest CRX II Vti (ee8) ;)
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9

privateer87
Forumowicz

przez privateer87 » 2009-04-17, 08:17

wielkie dzięki za odpowiedź ;)

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-04-17, 08:42

ja Ci odpowiem na ad.6 mianowicie w srodku malo co trzeszczy praktycznie nic :ok: ale niestety w mojej solce dach lata jak opętany, nawet rozebrałem tylny pałąk, wsadzalem rozne tulejki w te otwory i nic, bede sie musial przejechać na zlot i popytać ludzi :( a dach w bagazniku nie lata :) bez dachu jezdzi sie bardzo przyjemnie :)

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2009-04-17, 09:04

ad.1 VTi dodatkowo ma różne rozpórki w standardzie
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

privateer87
Forumowicz

przez privateer87 » 2009-04-20, 00:36

bardzo dziękuje wam za odpowiedź ;)
volvox napisał(a):W Vti w klamach wewnątrz masz w standardzie w klamkach tzw. map-lighty.

co to jest map-light?

volvox napisał(a):ja jeżdzę wyjątkowo spokojnie, i na motostat mam chyba najniższe wyniki spalania a mimo to jest to 7,7ltr/100km (del sol ESI)

tez jezdze bardzo spokojnie czasem tylko gdy prosta droga chce sie przycisnać a tu uppsss 1,3 szybciej nie pojedzie :/ pozatym nie da sie bezpiecznie wyprzedzać moim 1,3... dlatego chce "troszke" szybsze auto :) na początek 50km i Nm wiecej chyba wystarczy ;)

volvox napisał(a):W solce Esi męczy to że do załączenia się VTECa praktycznie nic się nie dzieje.

a kiedy ten vtec sie załącza? przy ilu rpm?

a oprócz rdzewiejącego mocowania zderzaka i tylnich nadkoli, latającego dachu, wody w bagażniku są jeszcze jakieś wady del solek? np źle sie prowadzi, jest bardzo podsterowny są takie zjawiska?
pozatym jak kadze cabrio jest giętkie, rozpórka z vti załatwia sprawe? czy "miękka buda" mocno daje się we znaki czy praktycznie nie zauważalne dla laika (mnie :P)?
ahaa i jak to jest z jazdą w zimę tym autem? przez sztywny dach to auto raczej jest cało roczne prawda? to nie jest sezonowa zabawa?

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-04-20, 08:11

raczej zadne z podsterownosci nie wystepuje :) miekka buda jest dosc odczuwalna w jezdzie bez dachu :P ogolnie w zimie jezdzi sie tym autem wyjatkowo przyjemnie poniewaz nagrzewa sie po kilkuset przejechanych metrach czyt. sauna w aucie :)
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=32447 - Moje Byłe EH6

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

przez volvox » 2009-04-20, 08:14

map lighty to lampki w klamkach wewnętrznych - do przegladania mapy w nocy. W Esi jest miejsce na map lighta, ale zamiast lamki masz zaślepke :PP

VTEC załącza się gdzieś w okolicy 4500rpm. Z tym "że do włączenia VTECa się nic nie dzieje" oczywiście troszke przesadziłem. Ale do 2-3krpm naprawdę autu brakuje mocy.
Rozpórki podobno mocno poprawiają prowadzenie auta. Ale seryjny CRX Del Sol nie jest jakos mocno podsterowny. Czasem tył troche ucieka ale to naprawdętrzeba się postarać. W normalnych warunkach, nie ma szans zebys to odczul. W zakrety wchodzi się bezpiecznie prawie za każdym samochodem, chyba że gonisz CRX II :P wtedy może tył troche uciekać.
Buda bez dachu jest giętka, czuć różnicę, o ile masz u siebie nierówne drgogi. Mimo że buda staje się wyczuwalnie bardziej galeretowata, nie wpływa to jakoś negatywnie na prowadzenie w normalnych warunkach.

Auto jest całoroczne, w zimie jest tylko jeden mankament - parujące szyby z racji małej kubatury budy. Ale Ogrzewanie jest wydajne także po chwili problem znika.
Ostatnio edytowano 2009-04-20, 08:25 przez volvox, łącznie edytowano 3 razy
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9

Następna strona