witam. mam pytanie: co jest lepsze tłumik srodkowy czy zwykła rura o tej samej srednicy? jedni pisza ze srodkowy musi byc - inni ze jak jest pełen przelot i koncowy tylko to jest tez lepiej... moze sie ktos wypowiedziedz kto ma troszke o tym pojecia? dodam ze nie ma kata, koncowy dedykowany sportowy ULTER i oczywiscie 4- 2 -1...
Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...
jak chcesz ciszej zakładasz tłumik, poza tym zwiększa on objętość układu wydechowego co jest dobre jak masz tylni ala mugen! ja mam 2 tłumiki środkowe i końcową poprzeczną puszkę i jestem mega zadowolony z setupu
Ulter jest dość cichy. Ja miałem zamontowanego ultera z jednym wyjściem (przelotowy poprzeczny) oraz środkowy i było nadzwyczaj cicho jeżeli chodzi o przelot 2". Poza tym myślę że różnicy nie będzie zbytnio, ani w dźwięku, ani w osiągach-ulter ma zwężkę i jego wlot nie jest na 2" tylko 45mm. Za głośność odpowiada w większości tłumik końcowy-przelot na Ulterze zmieści się w PN
Teoretycznie wydech powinien się zawężać, wtedy trzyma równe ciśnienie. Ja zrobiłem całość 2", bez "wąskich gardeł" z tłumikiem środkowym, bez kata i uzyskałem to co w podpisie. A głośno przeraźliwie nie jest-ale wątpię żebym się zmieścił w PN głośności wydechu.
Tłumik środkowy lub jego brak raczej wiele nie zmieni jeżeli montujesz Ultera