lekki/mały zbiornik paliwa

Sleepy
Forumowicz

lekki/mały zbiornik paliwa

przez Sleepy » 2011-07-25, 12:50

w ramach anoreksji (edwarda) i wizji puszczenia wydechu prosto zastanawiam sie nad mniejszym bakiem paliwa :) robił ktoś taki 'tuning'? te profesjonalne lekkie baki niestety nie są na mój portfel, raczej myślałem nad przeswapowaniem zbiornika z jakiegoś innego samochodu - z maluszka sejczento czinkłeczento itp. Tylko nie wiem jak wtedy z całą instalacją na zbiorniku by to wyglądało... czy jest to w ogóle realne żeby taki zbiornik zagrał w crx'ie? a może by zmniejszyć seryjny bak (czyli usunąć troche materiału i pospawać z powrotem)? :rotfl: możliwe jest rozcinanie baku? może ktoś kiedyś działał w tym kierunku i ma jakieś doświadczenia którymi mógłby sie podzielić?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-07-25, 13:09

moim zdaniem niewarto , zystkasz tym ile 1-2kg ? niewiem czy podnosiles seryjny bak ale jest naprawde lekki

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-07-25, 13:13

Nie próbuj rozcinać lub spawać pustego zbiornika bo opary mogą zrobić buuum :P

Dibeisi
Forumowicz

przez Dibeisi » 2011-07-25, 14:52

Zalewa się go wodą i wtedy spawa czy coś.I po co ci prosto poprowadź go po prawo i też starcisz 2 kolanka ;)
Nie jestem jak zupa pomidorowa...Nie musisz mnie lubić ;]

Sleepy
Forumowicz

przez Sleepy » 2011-07-25, 23:19

chce uciąć kilogramy na wydechu nie na baku. Ale bak stoi na drodze do puszczenia rury prosto od kolektora. wyprowadzając wydech na prawo nie zyskam wiele kg. nikt tego nie robił?! :zaskoczony:
EcoDrag9 B.serious
forum/viewtopic.php?t=50970

Dibeisi
Forumowicz

przez Dibeisi » 2011-07-25, 23:22

Ile zyskasz na tym 2Kg max nie opłacalne.Może nie zyskasz wiele ale tracisz 2 kolanka i przepłym spalin jest lepszy :ok:
Nie jestem jak zupa pomidorowa...Nie musisz mnie lubić ;]

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-07-25, 23:26

wydaje mi sie ze tez niewiele zyskasz na skróceniu tego kolana , nawet z ciezkiej nierdzewki to kolanko wazy moze niecaly kilkogram

niewiem co masz jeszcze odelzone , ale najwiecej daja laminaty , widzialem wiele projektów ale nikt nie kombinowal w ta strone poniewaz to za male zyski a za duzo roboty
tak mi sie przynajmniej wydaje :rotfl:

Sleepy
Forumowicz

przez Sleepy » 2011-07-25, 23:45

przecież rura musi iść nad wahaczem co daje w sumie więcej kolanek niż jedno.. odelżony jak na ten moment jest dość mocno, ale dalej szukam kg. ~dwa na baku, z ~6 na wydechu daje 8 :D dla mnie dużo :) po za tym prosta rura jest tania i łatwa w montażu/demontażu co da mi możliwość testowania rur o różnej średnicy
EcoDrag9 B.serious
forum/viewtopic.php?t=50970

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-07-25, 23:49

Lepiej pomyśl jak środek ciężkości bardziej przenieść na tył z przodu bo jak za bardzo sam tył odelżysz to nie będzie się zbyt fajnie prowadził w zakrętach i ciężko Ci będzie dogrzać opony na tylnej osi.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-07-25, 23:51

nieprzesadzj ze metrowy element wydechu wazy 6 kg , jak tym sposobem uzyskasz 2 kg to bedzie cud

oczywiscie jak chcesz to kombinuj , pamietaj ze jak przetniesz bak na pól bedziesz jeszcze musial przeniesc cale mocowanie pompy paliwa , łatwo nie bedzie

Sleepy
Forumowicz

przez Sleepy » 2011-07-25, 23:52

projekt ma startować na 1/4 tylko. Wydaje mi sie że więcej niż 2kg ale z ciekawości sprawdze i Wam napisze :) Wracając: no nikt tego nie robił?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-07-25, 23:59

nikt ;]

skoro na 1/4 to najlepsza opcja to jednak zbiornik z kompozytów plus wydech , wtedy juz kilka kg bedzie

z innych autek ciezko bedzie o jakis maly zbiornik paliwa , sam rex niema jakiegos duzego

Cień696
Forumowicz

przez Cień696 » 2011-07-26, 00:05

moim zdaniem bez sensu ...
a co dokladnie zrobiles ze juz czepiasz sie tak desperackich krokow w odelzaniu ?
moze zrobic wydech z tytanu spora roznica
wyskrobac wszsytkie wygluszenia
wywalic dywan
zapodac lekkie stołki /stołek drugi wywalic
laminat maska
laminat klapa tylnia
szyber laminat do tego zrobic sam blat bez calego oem stelaża ponad 10kg zysku
laminat błotniki (wiem mały zysk ok 2kg na 2 ale lepsze to niz grzebanie baku a tym bardziej w strategicznym miejscu)
laminat drzwi (ok 18kg zysku na jednych ! )
lzejsze zaciski tez juz roznica wskakuje
lekki akumulator
traction bar mozna robic samemu tez pare kg idzie urwac
lzejsze kola
jesli masz elektryke szyb lub lusterek to na korbe przejsc
lekkie boczki
mozna zbiorniczek spryskiwaczy przeniesc do tylu z mniejszym zbiorniczkiem
pewnie cos by jeszcze wymyslil :rotfl:
ale jak juz bedziesz mial to zrobione mozna myslec nad lekkim zbiornikiem ale to juz chyba tez lepiej jakis maly zapodac do srodka na sam tył

[ Dodano: 2011-07-26, 00:07 ]
jak auto lata na 1/4 tylko to oczywiscie lzejszy przedni zderzak z lamiantu do tego mozna troche pociac pasa i pare blach na aucie do tego same klosze plastikowe zamiast lamp
lekka tylnia belka
lekkie waskie koła z heblami odrazu tarczkami zamiast tego ustrojstwa ktore naprawde jest ciezkie
nagrzewnice i pare pirdolek z pod deski lub cala deske wywalic
osprzet silnika plus mocowania rozne ogarniczyc do przymusu
lzejsze wahacze
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj ;)
784-933-899

Sleepy
Forumowicz

przez Sleepy » 2011-07-26, 00:25

wydech z tytanu spora roznica (nie orientowałem sie ale tytan brzmi drogo a to jest tani projekt ;))
wyskrobac wszsytkie wygluszenia [zrobione]
wywalic dywan [zrobione]
zapodac lekkie stołki /stołek drugi wywalic [zrobione]
laminat maska [zrobione]
laminat klapa tylnia [zrobione]
szyber laminat do tego zrobic sam blat bez calego oem stelaża ponad 10kg zysku [zrobione]
laminat błotniki (wiem mały zysk ok 2kg na 2 ale lepsze to niz grzebanie baku a tym bardziej w strategicznym miejscu) [w poszukiwaniu takowych]
laminat drzwi (ok 18kg zysku na jednych ! ) [nad tym sie mocno zastanawiam.. spore koszta no i niezły hardcore :D )
lzejsze zaciski tez juz roznica wskakuje [sprecyzuj: lżejsze tzn mniejsze?]
lekki akumulator [zrobione]
traction bar mozna robic samemu tez pare kg idzie urwac [co to?]
lzejsze kola [zrobione]
jesli masz elektryke szyb lub lusterek to na korbe przejsc [zrobione]
lekkie boczki [zrobione]
mozna zbiorniczek spryskiwaczy przeniesc do tylu z mniejszym zbiorniczkiem [zrobione]

ale jak juz bedziesz mial to zrobione mozna myslec nad lekkim zbiornikiem ale to juz chyba tez lepiej jakis maly zapodac do srodka na sam tył [tzn jak to dokładnie widzisz? bo nie mam zamiaru kupować profi lekkiego zbiornika za gruby $ = jak już pisałem to jest tani projekt]

jak auto lata na 1/4 tylko to oczywiscie lzejszy przedni zderzak z lamiantu [? skąd takie ustrojstwo wytrzasnąć?] do tego mozna troche pociac pasa i pare blach na aucie [o jakich blachach mówisz? ciecie pasa to nie przesada?] do tego same klosze plastikowe zamiast lamp [jak to ogarnąć?]
lekka tylnia belka [tzn?]
lekkie waskie koła z heblami odrazu tarczkami zamiast tego ustrojstwa ktore naprawde jest ciezkie [?]
nagrzewnice i pare pirdolek z pod deski lub cala deske wywalic [zrobione]
osprzet silnika plus mocowania rozne ogarniczyc do przymusu [w trakcie]
lzejsze wahacze [cena zabija a masa nie wiele mniejsza]

oj trafiłem na skarbnice wiedzy :poklony: mam nadzieje że mi pomożesz :D

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2011-07-26, 00:58

Miałeś skarbnice wiedzy na kluczewie :) Bo ja się zajmuje budowaniem aut do sportu, a w CRXach siedzę od 8 lat.

Traction bar to taki bajer zamiast przedniej belki zawieszenia. Nie dość ze zbijasz masę to ograniczasz ruch koła przy hamowaniu i przyśpieszaniu.

Obrazek

kolegi bończka zabawka powyżej.

Taki bak z miejscem na wydech mam chyba w garażu od civica 4 gen sedana 4WD. Seryjnie idzie tam wal napędowy :) Jutro rzucę okiem czy jeszcze jest, bo to nie moja własność.

Na twoim miejscu wsadziłbym zbiornik 5-10l od motorówki. Całkiem znośne cenowo są. Kiedyś taki montowaliśmy do Polo WRC :D

Dużo idzie urwać na piaskowaniu budy jak już w niedziele wspominałem. Możesz też wywalić całe tylne zawieszenie i zrobić customową lekką belkę. Masz na tym dobre 20-20 kg masy albo i lepiej.

A wcześniej wywalić stabilizatory obu osi bo na ćwiartkę niepotrzebne.

Wydech możesz zrobić prosty jak planujesz ze ścianki 0,8 mm. W stosunku do 2mm oszczędzasz na całej długości jakieś 4kg.

A ja takie coś dzisiaj skończyłem budować :) 40 metrów rur :rotfl:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następna strona