Cześć
W końcu wykonałem rozpórkę przednią górną. Materiał to stal. Sposób łączenia elementów za pomocą spawania metodą MIG (w osłonie mieszanki).
Koncepcja była taką, aby stworzyć w miarę prostą w budowie/kształtach rozpórkę, ponieważ uważam, że najprostrze rozwiązanią są najlepsze, choć nie zawsze tak bywa.
Zdjęcia, jeśli ktoś będzie ciekawy przedstawie wieczorem.
Wrażenia z jazdy:
Pierwsze 200km z prędkościami od 0 do 140km/h (więcej nie było gdzie): Czuć różnicę i na plus i na minus, ponieważ założenie przedniej górnej rozpórki pociągło za sobą odpowiednie konsekwencje. Na plus jst to, że przede wszystkim jeżdząc po przejazdach tramwajawych czy kolejowych, których wiadomo mamy pełno i są kiepskiej jakości, autem rzuca bardziej, ale nie wyrywa kierownicy z rąk. Tak samo jest gdy jechałem na trasie i zmieniałem pasy z prawego na lewy, wyjeżdzając czy wjeżdzając w koleiny nie czuć było takich wyraźnych pływań kierownicy. Na minus bym powiedział jest taka konsekwencja, że trzeba będzie też i tył usztywnić, ponieważ na "łosiu" tył wyraźnie wpadał szybciej w poślizg niż przed założeniem przedniej górnej rozpórki. Dodatkowo zauważyłem, że wnętrze auta przy pokonywaniu nierówności już tak nie pracowało/skrzypiało oraz lekko zmniejszył sie opór kręcenia kierownicą, zwłaszcza przy niskich prędkościach do 40km/h. Testowy CRX nie posiada wspomagania układu kierowniczego.
Auto na ktorym prowadze doświadcznia: Honda CRX IIgen z seryjnym silnikiem D16Z5, na wysokim twardym zawieszeniu.
W najbliższym czasię będę dalej prowadził swoje badania/doświadczenia na rozpórkami tylną górną i przednią dolną, która będzie spełniała dwojaką rolę.