Pomoc przy zmianie zegarów w Honda Del Sol.

ShogunToyo
Forumowicz

Pomoc przy zmianie zegarów w Honda Del Sol.

przez ShogunToyo » 2012-01-31, 20:03

Witam. mam mały problem.
Dostałem nowy kokpit zegarów do Del Sol'a. Chciałbym się dowiedzieć jak ściągnąć te tarcze bo chciałbym zmienić je na oryginalne.
Ponieważ dostałem anglika bądź japońca pytanie kolejne jest czy można po prostu zamienić cały kokpit w miejsce europejczyka Czy wtyczka jest taka sama.

Zaznaczam że kokpit ma kilka dodatkowych ikonek:
- Moja skrzynia jest manualna a tutaj przyszedł mi licznik z automatu.
- Jest dodatkowa ikonka pod akumulatorem [ prostokącik z kilkoma paskami od góry
- Ikonka od zapięcia pasów.

Obrazek
Obrazek

Wtyczka jest 14 pinowa, czyli po jednej stronie 7 i po drugiej stronie 7.
Ewentualnie jak nie da się wsadzić całego kokpitu to pytanie jest następujące - Jak wyciągnąć zegary żeby ich nie połamać.

Pozdrawiam.
MUGEN

Paweł1991
Forumowicz

przez Paweł1991 » 2012-01-31, 20:33

Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, ale jeśli chodzi o wyjecie całego zegaru( od obrotów czy prędkościomierz ) odkręcasz 4 śrubki i wychodzą bez problemu. Osobno obrotomierz i osobno prędkościomierz. Jeśli chcesz zdjąć tarcze ( te ze skala obrotów czy predkości ) to tutaj musisz zdejmować już wskazówki. Potem ciężko je ustawić żeby wszystko grało. Jeśli chodzi o wtyczki to wszystkie są identyczne, różni się tylko od automatycznej skrzyni biegów ze masz jedna dodatkową wtyczkę tak jak na zdjęciu, te dwie wtyczki u góry są identyczne.

ShogunToyo
Forumowicz

przez ShogunToyo » 2012-01-31, 21:32

Chodzi mi o to czy właśnie mogę zamienić cały zegar z EU na ten z anglika nie bawiąc się wtyczkami czy muszę jednak ściągać te tarcze.

Czyli rozumiem że ta wtyczka zielona co jest na zdjęciu mi jest nie potrzebna?
MUGEN

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2012-01-31, 21:50

caly modul od automatycznje skrzyni mozesz wykrecic bez obawy :)

ShogunToyo
Forumowicz

przez ShogunToyo » 2012-01-31, 22:14

A jak to jest z zmianą podświetlenia zegarów?
Bo jak tu kolega mówił trzeba ściągać wskazówki bo inaczej się chyba nie dostane tam....

Mam pomysł na podświetlenie na takiej zasadzie jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=k2K2c3QQ ... re=related

Z tym że światło zmieniało by się podczas załączania VTEC [vtec light].

Jak się za to zabrać?
Ściągać te wskazówki czy od tyłu odkręcać śrubki?
MUGEN

Paweł1991
Forumowicz

przez Paweł1991 » 2012-01-31, 22:34

Jeśli chcesz zmienić podświetlenie na ledowe to w sumie nie musisz zdejmować wskazówek ale dobrze by było, ponieważ na tarczy od tyłu trzeba zetrzeć warstwę farby żeby barwa światła była czysto biała. Ja mam właśnie tak zrobione że mam podświetlane ledowe białe + czerwone wskazówki. Tylko mi to robił kolega Wojjti który jest tutaj na forum, napisz do niego to Ci to ogarnie bez problemu:) Tutaj jest filmik jak on to ogarnia: http://www.youtube.com/watch?v=XAAYgxu9 ... _embedded#!

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-02-02, 11:14

ShogunToyo, Jak Ty nie wiesz jak taki licznik rozebrać to nawet się nie zabieraj za zmianę podświetlenia w nim bo jedynie go zniszczysz. Wyślij do Wojttiego i Ci zrobi jak będziesz chciał...
forum/viewtopic.php?t=56102

ShogunToyo
Forumowicz

przez ShogunToyo » 2012-02-02, 12:26

sebas nie mów mi co mam robić ze swoimi zegarami, patrz na swoje.
Po prostu chciałem to zrobić delikatnie i powoli jak to pierwszy raz żeby niczego nie zepsuć... z podświetleniem zegarów już sobie poradzę, noga nie jestem z eletkryki.

Zresztą już sobie ze wszystkim poradziłem, dzięki wrobellos za podpowiedź w sprawie wyciągnięcia modółu auto-skrzyni.

Pozdrawiam. Zostaje mi tylko połączyć te wszystkie diody do vtec'a i już mam gotowe zegary tak jak chciałem.
Ale po tym wszystkim nie wiem czy to takie warte zachodu, pieprzenie się z lutownicą i rezystorami to żmudna robota. aż oczy bolą.

Z wyciąganiem wskazówek nie ma tak źle, wystarczy wiedzieć jak się za to chwycić.
MUGEN

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-02-02, 12:47

ShogunToyo napisał(a):sebas nie mów mi co mam robić ze swoimi zegarami, patrz na swoje

Ok masz rację - ja się nie znam :) Podpowiem Ci tylko żebyś sobie przełożył cały mechanizm od prędkościomierza ze starego licznika bo jak zmienisz samą tarczę to będzie Ci źle pokazywał :P

ShogunToyo
Forumowicz

przez ShogunToyo » 2012-02-03, 19:40

Dobra już wszystko wiem, nie martw, się sebas z mechanizmem poradziłem sobie tak samo jak ze wskazówkami... wydaje mi się że dziecko by sobie poradziło. Wyolbrzymiliście sprawę tylko :D

Obrazek

Troche determinacji i efekt jest [rozwalony na pół pokoju] :D.
Na zdjęciu są stare zegary z Del Sol. Mam cały ten kokpit więc jakby ktoś chciał albo mu czegoś brakuje to jest na sprzedaż.

Pozdro.
MUGEN