ED9 nawiewy ...

Zaba
Forumowicz

ED9 nawiewy ...

przez Zaba » 2013-01-24, 12:14

Witam

tak tak wiem temat był wałkowany 10000000 razy :P
nawet kilka postów niżej ale jednak chce to załatwić raz a dobrze żebym miał wszystko w jednym temacie a nie kilkanaście tematów w każdym coś i nic... z góry przepraszam i mam nadzieję że temat przyda się innym użytkownikom

Wiec tak ... mój problem z nawiewami zacznę od tego że działa mi tylko 3/4 bieg nawiewu jak byłem w sklepie z gratami to powiedzieli mi że to będzie jakiś ,,rezystor" czy jakoś tak .. którego oczywiście już nie ma na rynku jako zamiennik tylko salon honda (nie mam pojęcia czy to prawda) dzięki temu no auto lubi parować ... dokładnie też nie wiem dlaczego bo czasem jak dla mnie pracuje za bardzo dodam że nie zbiera mi się woda bo uporałem się z tym

co do prędkości powietrze też pozostawia wiele do życzenia ale mam nadzieję że po naprawie tych prędkości będzie lepiej :P gdy nawie chodzi to z pod plastików (gdy są teraz ich niema więc jest gorzej ) dmucha zimnym powietrzem tak jak by były mocne nieszczelności w układnie też jest to mocno kłopotliwe a sama dmuchawa czy tam silniczek pracuje dość głośno dla porównania u Siostry w Solce prawie go nie słychać
jak bym sobie przypomniał jakiś dziwne rzeczy związane z nawiewami to jeszcze dopiszę myślę że ktoś znający problem mi pomoże bo podobno zbliżają się morzy a w aucie za ciepło to nie jest :P

Jeszcze gdybym mógł prosić żeby ktoś ładnie opisał krok po kroku jak najlepiej to wszystko wyczyścić czyli nagrzewnicę i cały ten układ co rozkręcić na co zwrócić szczególną uwagę na co mocno uważać może gdzieś wina lutowania

z góry dziękuje
Zaba

Zylka23oln
Forumowicz

Samochód: ED9 B18

przez Zylka23oln » 2013-01-24, 12:41

Brak biegów nawiewu to wina spalonych rezystorów, które znajdują się przy silniku nawiewu. Jak zdejmiesz schowek to zobaczysz czarny plastik na dwa wkręty do którego idą kabelki ;)
forum/portal.php?show=25
Dmuchawa pracuje głośno bo być może masz w niej jakiś syf typu liście itp. albo po prostu nie masz już tam tej gąbkowej uszczelki przy łączeniu.
HONDA - Power , not dream

Zaba
Forumowicz

przez Zaba » 2013-01-24, 19:51

czyli rozumie że nie ma możliwości kupna :/ ;>

Zylka23oln
Forumowicz

Samochód: ED9 B18

przez Zylka23oln » 2013-01-24, 19:56

HONDA - Power , not dream

Grzechu85
Forumowicz

przez Grzechu85 » 2013-01-24, 20:40

Sposób w jaki ja czyściłem swoją nagrzewnię był prosty ale trwało to cały dzień bo trzeba było zdjąć kokpit i wyciągnąć nagrzewnicę na stół.
Jak już masz nagrzewnicę na stole to pozostaje tylko zabawa, założyłem na jedną z rurek wychodzących z nagrzewnicy (chłodnicy) kawałek przewodu gumowego i podłączyłem pod kran z gorącą wodą odkręciłem gorącą wodę (nie mal że wrzątek) i wielokrotnie potrząsając w górę, w dół, lewo i prawo i lekko opukując nagrzewnicę płukałem ją, później ta sama operacja tylko że zamiast kranu to powietrze ze sprężarki bezpośrednio z butli 1o atmoster .
Bród w czasie płukania wodą jak i powietrzem tryskał kawałkami z nagrzewnicy, operację tą czyli raz kran a raz powietrze powtarzałem chyba z 10 razy aż całkowicie przestały wydobywać się brudy z wnętrza nagrzewnicy, krótko mówiąc nagrzewnica była czysta w środku.

W czasie zabawy z kranem ja wsypywałem do środka nagrzewnicy trochę tzw. kreta takiego co się czyści zapchane rury kanalizacyjne to bardzo pomagało tylko trzeba uważać żeby się nie poparzyć.

Po tych zabiegach wreszcie czuć że wieje ciepłe powietrze a nie jak to było wcześniej ledwo co ciepłe, powodzenia w zabawie ;)

Zaba
Forumowicz

przez Zaba » 2013-01-26, 12:12

czyli jak mam rozumieć to całą dechę trzeba ściągać ;>? a jak z tymi uszczelkami w całym układzie bo są mocne przedmuchy ... da się to kupić czy dorabiać wszystko ? super ekstra ciśnienia tam nie ma więc myślę że jak dobrze wszystko zabezpieczę jakimś ala silikonem to coś z tego będzie czy nie ... ;> a co do tych nawiewów to chyba muszę kogoś znaleźć do tego bo moja wiedza o elektryce ogranicza się do czerwony do czerwonego czarne do czarnego jak nie zrobiło bzzz to jest dobrze :D

vit

przez vit » 2013-01-26, 14:49

Jeśli na 4 biegu nie czujesz naprawdę ciepłego powietrza to może byc nie domykający się termostat ,wiele osób tak miało

Zaba
Forumowicz

przez Zaba » 2013-01-26, 16:59

termostat jest ok był wymieniany jakiś czas bo silnik był niedogrzany