Rozbieranie hondy - pomozcie :)

Qzyn
Forumowicz

Rozbieranie hondy - pomozcie :)

przez Qzyn » 2007-06-01, 09:47

Witam. Rozbieram swoja ed9 do malowanka i co chwila napotykam rozne problemy a ze nei chce zniszczyc poszczegolnych czesci to bylbym wdzieczny za zdardzenie sposobow na ich wyjecie. I tak:
pionowe listwy plastikowe na srodkowym slupku - jest jakis sposob na nie czy po prostu musze je oderwac na sile od slupka?
dolne listwy plastikowe w drzwiach - wypialem juz prawie wszystkie te klipsy plastikowe ale nie mam pojecia czym scisnac ten ostatni do ktorego prawie nie mozna dojsc no i podobny porblem z ta ciensza listewka ozdobna co jest troche wyzej. Macie na to jakies patenty albo narzedzia samorobki?
zewnetrzna uszczelka/ozdoba szyb - kurde nie wiem jak zaczac i jak to wyciagac zeby nie poniszczyc tego - probowalem w tamtej hondzie ktora rozbieralem na drobne i w bocznych tylnych szybach polamalem te plastiki zaokraglone w tylnym rogu tych szybek a w przedniej tez to polamalem :(
Dzieki za wszystkie rady, jak cos znowu wyskoczy to bede dopisywal :)
Pozdro

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-06-01, 10:04

odnosnie srodkowych listw to pewnie ci chodzi o zewnetrzne obok drzwi, ona zaskakuje na trzy koleczki, wez cos szerokiego np szpachelke budowlana i wsadz ja miedzy szybe a listwe i delikatnie odchylaj listwe i zsowaj w strone drzwi, powinna ladnie zejsc z koleczkow.

odnosnie uszczelek szyb bocznych tylnych to najlepiej jak bys je nagrzal lekko zeby byly bardziej elastyczne, na samym zakolu uszczelka (ten odcinek plastikowy) jest zamocowany na kolku ktory odczepisz od srodka auta i reszte uszczelki ladnie delikatnie wyjmiesz

ja dolne listwy w drzwiach wyciagalem sciskajac kolki normalnymi obcegami, niech ktos ci ja delikatnie podwarza od drugiej strony a ty scisnij koleczek obcegami i zejdzie ladnie, tak samo z listwa wyzej (aha pamietaj ze kazda z nich jest przykrecona na jedna srobke z brzegu drzwi

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-06-01, 10:06

1. listwa słupka - trzyna się na chyba 3-4 spinkach, ja poprostu ją podważyłem(listwę), z jednej stony wszystkie przetrwały a z drugiej żadna
2. listwę dolną na drzwiach(ta duża) od spodu masz uchwyty, podważ je, palcami się da, tak aby dół był "wolny" odkręcasz śrubkę na końcu listwy, jest od strony słupka, póżniej pchasz listwę do góry, jest tam pod spodem metalowa listwa na której jest zaczepona nakładka, póżniej zostaje Ci zdjąć tą listwę metalową, ją się da zdjąć od zewnątrz, jak poparzysz po zdjęciu nakładki na spinki które trzymają listwę to odpowednio podważając śrubokrętem same wyskoczą
3. uszczelka szyby to temat kamikaze, mało prawdopodobne abyś ją wyciągnął, trzeba wycinać szybę aby ją można było wyciągnąć w całości, profil - ten plastikowy - jest zamocowany na spince która wchodzi pod szybę, więc tu albo wyciągasz ja i zostawiasz szybę bez uszczelki, albo oginasz ją ile się da i malujesz
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2007-06-01, 10:08

Zaczepy z dolnej i górnej listwy z drzwi ja ściągałem szczypcami ewentualnie pomagasz sobie śrubokrętem, troche zabawy jest ale idzie to ściągnąć nie łamiąc tego ;)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2007-06-01, 10:21

No ja jesli chodzi o listwe drzwi to od srodka w miare bez problemu odczepilem prawie wszystkie ale listwa i ta ciensz a i ta grubsza maja po jednym koleczku calkiem w przednim koncu drzwi i za cholere nie mozna tam niczym dojsc. Sprobuje wysunac ta listwe do gory i potem od zewnatrz cos pokombinowac.
Dzieki wielkie

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2007-06-01, 22:56

Qzyn, musisz pokombinować poruszać w jeną drugą stronę i to wyjdzie ja tak robiłem i jakoś się udało, weź długi cieńki śrubokręt i dasz radę tylko cierpliwośći w rozkładaniu cierpliwości nic na siłe za bardzo bo można łatwo połamać :/