Klima w CRX, czy warto?

wiad
Forumowicz

Samochód: D16A8

przez wiad » 2012-01-26, 12:55

da się tę klimę założyć bez jakiegoś strasznego rzeźbienia do ED9 d16a8? wszystkie potrzebne elementy są czy czegoś brakuje?
mógłby się w ogóle ktoś wypowiedzieć czy warto w to inwestować, tzn. czy klimatyzacja w CRX działa sensownie i jest w miarę mało awaryjna?

sory za głupie pytania, ale jestem totalnie zielony w temacie :)

Mateo CRX
Forumowicz

przez Mateo CRX » 2012-01-27, 00:38

Jest to co na zdjęciach, mechanik mówił że wymontował wszystko od klimy,
jak o czymś zapomniał to samochód jest tak że może jeszcze coś bez problemu wymontować
pasuje z tego co mi wiadomo do D16Z5 D16A8 D16A9.
https://www.facebook.com/MarTekAutoSerwis Zapraszam !!!
----------------------------------------------------------

Boro
Forumowicz

Samochód: Accord CL7

przez Boro » 2012-01-27, 12:38

wiad napisał(a):da się tę klimę założyć bez jakiegoś strasznego rzeźbienia do ED9 d16a8? wszystkie potrzebne elementy są czy czegoś brakuje?
mógłby się w ogóle ktoś wypowiedzieć czy warto w to inwestować, tzn. czy klimatyzacja w CRX działa sensownie i jest w miarę mało awaryjna?

sory za głupie pytania, ale jestem totalnie zielony w temacie :)

Sorki za OT po zdjeciach widac ze wszystko jest kompletne jedynym co bedsziesz musial zrobic to wymienic najlepiej oringi z elementow laczacych zeby gaz nie uciekal ;). Powinna pasowac bez zadnego problemu. Nic nie powinno sie psuc a wszystki czesci sa dostepne do tego i nie za drogie jak co.Czy warto w upalne lato zawsze klima sie przyda i napewno bedziesz zadowolony :D
Jest Accord CL7
Był EJ9 D16z6 Turbo
Był Del Sol :D
Było ED9 z5/B16A1 :)

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2012-01-27, 14:56

Apropo tego czy warto - wg mnie klima w naszym klimacie jest totalnie zbedna. W najgoretsze dni spokojnie wystarczy opuszczony szyber czy tam szybki. Ale co kto lubi

pirul
Moderator

przez pirul » 2012-01-27, 17:12

Już nie chodzi o temperaturę, ale jak w środku lata w korku otworzysz szyby to wdychasz cały syf z ulicy, spaliny, kurz, całe to gówno, z klimą nie musisz się truć bo jest filtr, inna sprawa jak głupki chłodzą wnętrze do 16 stopni, a na zewnątrz jest 32, to później narzekają, że od klimy to tylko grypa w lecie, przeziębienia i tak dalej, a to z własnej głupoty, klima dobra rzecz, szczególnie w naszym klimacie gdzie w lato albo leje albo praży, bo w pierwszej sytuacji osuszacz jest nie do przecenienia i nie ma problemu parujących szyb i jeżdżenia cały czas z nawiewem na pełną pytę, a w drugiej nie trzeba wspomnianego syfu z drogi wciągać do płuc. Wszystko dla ludzi tylko z głową.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2012-01-27, 17:49

Popieram, zależy jeszcze do czego komu auto, bo jak do ścigania to wiadomo masa masa masa, ale jak do jeżdżenia to na pewno będzie dużo dużo lepiej - komfort bez porównania.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-01-27, 18:08

pirul napisał(a):Już nie chodzi o temperaturę, ale jak w środku lata w korku otworzysz szyby to wdychasz cały syf z ulicy, spaliny, kurz, całe to gówno, z klimą nie musisz się truć bo jest filtr,

tylko ze klima w ed9 nie posiada żadnego filtru ;)

pirul
Moderator

przez pirul » 2012-01-27, 18:28

No to gratulacje dla tego co ją konstruował. Trzeba jakiś wyrzeźbić w takim razie żeby to miało ręce i nogi.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Ecik
Forumowicz

przez Ecik » 2012-01-27, 19:06

Ryba88, dobrze napisane :) mi np crx nie służy do zapier.. więc sobie pozwalam na komfort :) Czyli ładuje wszystko co sie da :D

dj-napster
Forumowicz

przez dj-napster » 2012-01-27, 19:14

Ecik napisał(a):mi np crx nie służy do zapier.. więc sobie pozwalam na komfort :) Czyli ładuje wszystko co sie da :D

i dla tego podziwiam takich ludzi :ok:
U mnie trochę się przeciągnęło zakładanie klimy ale w tym roku na pewno będzie zamontowana, potrzebuje jeszcze tylko nowe uszczelki żeby mieć pewność że po montażu układ się nie rozszczelni.
Filtr kabinowy można zrobić samemu.

-> www.ED9.glt.pl/MODYFIKACJE-ZMIANY/Klimatyzacja

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2012-01-27, 20:17

pirul napisał(a):No to gratulacje dla tego co ją konstruował. Trzeba jakiś wyrzeźbić w takim razie żeby to miało ręce i nogi.

filtr jest już od dawna zaprojektowany i zrobiony, mam w domu wzór na to i zdjęcia które wam prezentuję

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cytuję też pełen opis konstruktora
.....Jak wiemy podstawowym zadaniem filtra kabinowego/przwciwpyłkowego jest oczyszczanie stosunkowo dużych ilości powietrza tłoczonego do wnętrza pojazdu.
Filtr zatrzymuje większość pyłków roślin, zarodników grzybów, kurzu, dymu, cząstek asfaltu, drobin gumy pochodzącej ze ścieranych opon, kwarcu i innych zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu atmosferycznym zgromadzonym nad jezdnią.
Precyzyjnie mówiąc, filtr papierowy wychwytuje już bardzo małe cząstki o średnicy większej niż 0,6 mikrona. Jeszcze lepszą skuteczność wykazuje filtr z wkładem węglowym. Oprócz cząstek stałych, zatrzymuje on dodatkowo szkodliwe składniki gazów spalinowych oraz nieprzyjemne zapachy.

W skrócie, mając filtr przeciwpyłkowy, zatrzymujemy syf dostający się z zewnątrz do środka auta, czyli oddychamy stosunkowo czystym powietrzem, do tego na kokpicie nie osadza się tak kurz i syf, mając klimę jest mniejsze prawdopodobieństwo jej zagrzybienia itd.

Sprawnie działający filtr przyczynia się do zmniejszenia zagrożenia wystąpień reakcji alergicznych błon śluzowych nosa i oczu, infekcji kataralnych czy podrażnień układu oddechowego, chorób, na które coraz częściej cierpią ludzie, którzy wiele czasu spędzają za kierownicą. Jest swego rodzaju lekiem dla kierowców cierpiący.

Do tego żadne liście ani parchy nie dostaną się do tunelów nawiewu i nie będą nas wkurzać :]

Jako że w naszych autkach filtrów kabinowych nie przewidziano, a my z r@dem ponieważ mamy klimy uparliśmy się aby taki zamontować no i po wielu godzinach testów i rozkmin zrobiliśmy profi filtry ale o nich na końcu.

Montaż filtra trwa zaledwie kilkanaście minut (a efekt zaj......y) a do tej operacji potrzebujemy:
1. Filtr :cwaniak:
2. Klucz 12 najlepiej nasadka na małej grzechotce
3. Mały płaski śrubokręt
4. Duży krzyżakowy śrubokręt
5. Szczypce lub małe kombinerki do wyciągania spinek.
6. Spinki tapicerskie 6mm x7 (będą w komplecie z filtrem :))

Zaczynamy od podniesienia maski i teraz tak:

1. Odkręcamy wycieraczki - żółte kółko - kluczem 12 - następnie "łamiemy" wycieraczkę i wyciągamy ją.
2. W miejscach zaznaczonych niebieskimi kółeczkami płaskim śrubokrętem podważamy zaślepki i UWAGA robimy to delikatnie, żeby ich nie połamać, odkładamy je w bezpieczne miejsce (żeby sie nie zgubiły) a następnie krzyżakowym śrubokrętem odkręcamy śrubki pod tymi zaślepkami.
3. Teraz najgorsze z fazy pierwszej:
Na zdjęciu zielona linia symbolizuje ( :rotfl: ) uszczelkę, która jest przymocowana w punktach zaznaczonych na czerwono spinkami, które musimy wytargać, nie ma zasady jak to zrobić ale musimy je zniszczyć, bo przecież mamy nowe :) Uważamy przy tym, żeby nie porwać uszczelki.
jak już zdemontujemy uszczelkę możemy zdemontować całe plastikowe podszybie, nie jest to trudne :)

Obrazek

4. Teraz po zdjęciu podszybia po stronie pasażera mamy taki oto widok:

Obrazek

5. Demontujemy tą czarną zaślepę, wciskając śrubokręt płaski w miejscach zaznaczonych zielonymi strzałkami.

6. Teraz mamy taki oto widok:

Obrazek

7. W widoczny na zdjęciu kołnierz wkładamy filtr w sposób ukazany na rysuneczku po prawej stronie zdjęcia, czyli najpierw prawy górny róg filtra wpychamy, potem prawy dolny róg, potem wciskamy lewy dolny róg i na końcu lewy górny róg.
Na początku może to trochę wydawać się trudne, ale ja naprzykład już tyle razy te filtry mocowałem że robie to w 10 sekund.
Filtr naszej produkcji na pewno pasuje, bo każdy filtr jest testowo sprawdzany.

Tak to wygląda w trakcie montażu:

Obrazek

A tak już filtr zamontowany filtr:

Obrazek

Teraz składamy wszystko w odwrotnej kolejności czyli:
1. Zaślepka
2. Podszybie
3. Uszczelka, montaż na nowych kołkach.
4. Śrubki + zaślepki
5. Wycieraczki

FINITO :D

Po montażu filtra nie odczuwa się spadku przepływu powietrza bo filtr jest zrobiony z odpowiednio dociętego oryginalnego filtra kabinowego.

Dobrze jest jeszcze odkręcić schowek później ten biały tunel między nagrzewnicą a dmuchawą, przekręcić pokrętło temperatury na ciepłe powietrze i odkurzaczem wybrać liście leżące na nagrzewnicy ja wyciągnąłem stamtąd solidną garść liści, więc polecam zrobić to przed zimą, a potem zakładamy filtr/pończochę, żeby więcej takie gówna już do układu nie wlazły :)

Koszt elementów do produkcji filtra + przesyłka i kołki potrzebne do ponownego montażu podszybia to 33zł. Mamy matrycę żeby robić w szybki i prosty sposób takie filtry, więc na pewno zrobimy ich więcej dla siebie na zapas, a jak ktoś będzie zainteresowany to śmiało do mnie na PW i sie taki zmontuje :)

Pozdro, i mam nadzieje że docenicie naszą inwencję twórczą w kierunku poprawienia komfortu w naszych autkach :)....
co do waszych pytań teraz klima jest rzeczą raczej niezbędną w aucie, ja osobiście mam dość szybra którego nie musi być wcale, wole troszkę mniej temperatury i odrobinę ciszy w samochodzie jeśli w ogóle można mówić , że rex jest w środku cichy :) montaż podobno cały dzień starczy na to, są schematy i instrukcje co i jak, z tego co mi wiadomo były w ED9 dwa rodzaje klimy ( chodzi tylko o iny montaż przewodów ) tak jak napisał poprzednik przed montażem oddaj do regeneracji kompresor - rzecz niezbędna by sprawdzili jego stan i sprzęgiełko , zakup nowe gumki ( sprawy groszowe ) wymień łożysko w napinaczu bo szkoda męczyć pasek i piszczeć może, kup nowy pasek koszt do 50 zł, CONTITECH jest dostępny od ręki, do tego wymyj rurki by nic w nich nie było, i oddaj do sprawdzenia szczelności chłodnicę - mnie to kosztowało 10 zł , tyle ode mnie trzymam kciuki bo mnie tez to czeka zresztą z dnia montażu zrobię foty ale to nie w te mrozy :)
Ostatnio edytowano 2012-01-27, 20:28 przez bar_oo, łącznie edytowano 1 raz
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-01-27, 20:21

jasne ze jest , jednak wydajność tego filtra nie dorównuje fabrycznym rozwiązaniom , sam użytkuje go od 3lat ;] mimo ze nie mam klimy to oczywiście w aucie od razu mniej kurzu sie zbiera

atom1
Moderator

przez atom1 » 2012-01-27, 21:04

3 lata to on nawet nei wytrzymie, u bartka dosc szybko sie zalepil syfem a objawem byla przestajaca dmuchac dmuchawa:D aj zachodzil ocb
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2012-01-27, 21:08

przema72, atom1 :) czym one były przyklejone do plastiku na około i z czego ten wzór był zrobiony ??? jakaś plastikowa taśma ???
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-01-27, 23:23

atom1, jak przemy ed9 przez te 3 lata to więcej przestał niż pojeździł ;)

gdzie kupić taki filtr lub od jakiego auta dopasować?

Następna strona