Szanowni koledzy potrzebuję pomocy, muszę zdjąć uszkodzony prawy przedni błotnik w mojej Solniczce i stad moje pytanie ile śrub go trzyma i czy są tam jakieś nity? spawy? itp???
Namierzyłem 3 śruby w komorze silnika (od góry) i jedną nad górnym zawiasem prawych drzwi. Są też śruby/ wkręty od strony koła. Jest coś jeszcze czy coś pominąłem?
Planuje zainstalować laminatowy błotnik, który chyba będzie lepszym rozwiązaniem niż klepać, szpachlować i malować stary.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Żeby zdjąć błotnik musisz odkręcić 3 śruby pod maska, 2 śruby masz pod listwą progową ( musisz zdjąć próg ) jedna u góru koło drzwi i jeszcze jedną bd widać po zdjęciu zderzaka ( jest taki uchwyt który trzyma lampe i zbiornik od spryskiwaczy). I to chyba tyle:) Błotnik nowy możesz kupic za parędziesiąt złotych także szkoda stary ruszac;p
No właśnie Pawle a wiesz gdzie mogę takowy kupić? bo póki co chyba najlepszym rozwiązaniem jest kupno laminatowego błotnika.
A powiedz mi jak zdjąć próg? - jakieś śruby? zatrzaski? - kurde nie chce nic połamać;)
no nie kupisz nowego za kilkadziesiat zł... a poza tym nowy zamiennik nie ma wycietego miejsca na kierunkowskaz
a co do sciagniecia progów, to odkrecasz śrubki od spodu, przesuwasz caly prog do tyło i sciagasz
aaa to już wiem coś więcej:) a co do miejsca na kierunkowskaz to w tych laminatowych są:) a według słów sprzedającego błotniki do Solniczki zostały poprawione i teraz nie ma uwag co do spasowania;) a koszt to zaledwie 130 zł
Czyli będę królikiem doświadczalnym;) hehe - dam znać - jak zobaczę co mój funfel zrobi z tym moim nieszczesnym błotnikiem.
Sebas powiedz mi czy - abstrahując od tematu - malowałeś kiedyś alusie? można to zrobić domowym sposobem czy nie warta skórka za wyprawkę?
TO ja się podczepię do tego postu... czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie spinki są potrzebne do mocowania przedniego zderzaka w solce?? bo za cholerę nie mogę znaleźć... będę wdzięczny...
jasne że na śruby, ale mam taki problem bo tu gdzie są "długie" zderzak przylega jak powinien a przy światłach mijanie i dalej w stronę kierunkowskazów jest paskudna szpara. No i pytałem gościa który mi lakierował solkę, czy to tak ma być to mi tłumaczył że powinny tam być spinki (tak na wysokości kierunkowskazu, już po boku, w stronę błotnika). I tak się od jakiegoś czasu zastanawiam czy mówił prawdę, czy jak zakładał zderzak to po prostu odwalił "kichę" i się teraz chce wykręcić sianem...a nie wiem jak było przed założeniem nowego zderzaka bo solniczkę kupiłem bez niego właśnie.
[ Dodano: 2012-10-20, 23:00 ] a najlepiej będzie jak jutro zrobię fotę i wstawię, może ktoś ogarnie o co mi chodzi bo w opisywaniu jestem słabiutki. matura z polskiego była ale już dawno