Jadąc dziś do Wawy spotkała mnie słaba akcja. Przy 90 km/h zauważyłem przewracające się drzewo. Dym z opon i zatrzymałem się , drzewo spadło mi dosłownie przed maskę. Zajęło całe trzy pasy. Wszyscy wiemy jak bezpieczne są nasze pojazdy, nie jestem jakimś rajdowcem, ale nie na każda sytuację na drodze mam wpływ. Moje pytanie więc :
- czy ktoś stosujący rozpórki przednie góra/dół miał kolizję/wypadek i czy rozpórka w jakiś sposób pomogła ?
- czy ktoś stosujący rozpórki tylne góra/dół miał kolizję/wypadek i czy rozpórka pomogła ?
- czy ktoś stosował wzmocnienia drzwi poprzez wstawianie prętów (tak jak miało to miejsce np w starych modelach Volvo) ?
- wiem, że najlepszy byłby rollbar, ale minusem tego rozwiązania jest to, że pomaga tylko przy "laboratoryjnym" koziołkowaniu..
- posiadacze klatek mają jakieś konkretne dowody zdjęcia że pomogła, zwłaszcza chodzi mi o uderzenia boczne i czołowe - których jest najwięcej. Coraz poważniej myślę o zamontowaniu klatki , chociaż szkoda mi wnętrza bo jest w super stanie. Czy w sposób drastyczny zmniejszają się właściwości użytkowe auta z klatką ?

ani z przodu ani z tyłu .