Kupno CRX'a
A ja chce sprzedać jakies inne graty, rzeczy... :)<br>
Tematy sa kasowane po 60 dniach nieaktywnosci !

MatiMati
Forumowicz

Samochód: ED9 d16z5

Kupno CRX'a

przez MatiMati » 2015-03-14, 13:36

Hej, witam wszystkich forumowiczów :)
Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakąś szybką zabawką, moje e36 1.6 z gazem, już trochę irytuje :)

Na początku rozglądałem się za e36 z silnikiem 2.5 , 2.8 lecz ładne sztuki są daleko poza budżet. Pokochałem swój samochód pomimo wielu niedociągnięć, dlatego celowałem w mocniejsze e36, no ale trudno ...

Wpadłem na pomysł z Hondą, w końcu musi być radocha cisnąć motor do 8 tys obrotów :P

Nie mam pojęcia jak będę się czuł w przednim napędzie i ogólnie w tym autku, ale stwierdziłem, że sprawa wygląda obiecująco i że warto spróbować, w końcu Honda ma wielu fanów.

W oko wpadło mi to ogłoszenie http://ogloszenia.trojmiasto.pl/motoryzacja-sprzedam/honda-crx-super-oferta-zapraszam-ogl9593137.html , co sądzicie o tym egzemplarzu?
Bardzo szczerze wątpię, że te naprawy są takie oczywiste i takie tanie (300 zł), jak twierdzi sprzedający ...
Do tego silnik d16z5, nie jest chyba najbardziej pożądaną jednostką napędową w tych autkach? (nie biorę pod uwagę v-tecu w tym porównaniu)

Mam nadzieję, że ktoś zainteresuje się tematem i pomoże mi w pokochaniu Hondy! :D
Pozdrawiam

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

Re: Kupno CRX'a

przez Vincent » 2015-03-14, 17:47

Ocenić ile trzeba wkładu $ w realu . Być może to rex od nas z forum i jest jego opis . Ciekawy opis w ofercie , sportowe świece , na pewno koni przybyło :D Błędy radzę sprawdzić na miejscu . Musisz zabrać kogoś ze swojej okolicy , kto zna model i potrafi określić przyszłe wydatki po kupnie . Cena nie jest wysoka .

KraWik
Forumowicz

Samochód: ed9 ee4

przez KraWik » 2015-03-14, 18:17

najlepiej bedzie jak poprosisz kogos ze swojej okolicy zeby Cie reksem przewozl.

Po e36 reks moze byc ciasny, glosny w srodku i na pewno bedzie gorzej wybieral nierownosci niz kazde bmw.

No i kwesta napedu, innego rozstawu osi, innej wagi auta.

Co do napraw, jak zrobisz to wszysto samemu to zmiescisz sie w 300 pln, ale i tak szykuj kolejnego klocka na poczatek na rzeczy eksploatacyjne plus te dwa "punkciki" ktore trzeba zrobic teraz bo chwila moment i bedzie spawanie.

Jesli zdecydujesz sie na reksa nie zapomnij podzielic sie z nami na forum wrazeniami po przesiadce z e36 :D

powodzenia!

MatiMati
Forumowicz

przez MatiMati » 2015-03-14, 20:10

Właśnie wróciłem ze spotu Hond (dostałem nawet smycz i zapach HONDA :D ), udało się znaleźć uprzejmego posiadacza CRX'a, który mnie przewiózł.
Trafiłem na wersję rajdową, odchudzoną, kubełki, jakieś drobne modyfikację pod maską ... Ogólnie jeśli chodzi o silnik, przyspieszenie to wrażenia jak najbardziej pozytywne :D
Ale ... dupa od kubełków boli mnie do teraz (chociaż tym raczej nie ma co się sugerować), w środku tak jak mówisz ciasno, głośno (wszystko tam trzeszczało).
Przeraża mnie jak użytkownicy opowiadają o tym, ile pieniędzy i pracy wkładają w te auta, żeby jeździły ... A najbardziej to przeraża mnie jak mówią o blacharce i cięciu błotników z civica :D
Podsumowując, wrażenia pozytywne, właśnie o taka zabawkę chodzi (może trochę bardziej wygodną).
Umówiłem się na jutro w celu oględzin auta z ogłoszenia, zobaczymy jakie odczucia będą po spotkaniu :)
Ciągle jednak nie wiem, czy napęd na przód jest to coś dla mnie, za każdym razem jak jest tylko trochę bardziej mokro, bawię się tylnym napędem. Chyba będzie tego brakowało.
Zdam relację po jutrzejszym oglądaniu, dzięki za zainteresowanie :)

akMe
Administrator

przez akMe » 2015-03-14, 23:09

MatiMati napisał(a):Właśnie wróciłem ze spotu Hond (dostałem nawet smycz i zapach HONDA :D ), udało się znaleźć uprzejmego posiadacza CRX'a, który mnie przewiózł.
Trafiłem na wersję rajdową, odchudzoną, kubełki, jakieś drobne modyfikację pod maską ... Ogólnie jeśli chodzi o silnik, przyspieszenie to wrażenia jak najbardziej pozytywne :D
Ale ... dupa od kubełków boli mnie do teraz (chociaż tym raczej nie ma co się sugerować), w środku tak jak mówisz ciasno, głośno (wszystko tam trzeszczało).
Przeraża mnie jak użytkownicy opowiadają o tym, ile pieniędzy i pracy wkładają w te auta, żeby jeździły ... A najbardziej to przeraża mnie jak mówią o blacharce i cięciu błotników z civica :D
Podsumowując, wrażenia pozytywne, właśnie o taka zabawkę chodzi (może trochę bardziej wygodną).
Umówiłem się na jutro w celu oględzin auta z ogłoszenia, zobaczymy jakie odczucia będą po spotkaniu :)
Ciągle jednak nie wiem, czy napęd na przód jest to coś dla mnie, za każdym razem jak jest tylko trochę bardziej mokro, bawię się tylnym napędem. Chyba będzie tego brakowało.
Zdam relację po jutrzejszym oglądaniu, dzięki za zainteresowanie :)

HA cos w tym jest.
Wiec,
-Dupa boli od kubelkow ale seryjne fotele sa MEGA super wygodne, wdlg mnie te w solce sa 100x gorsze. robilem rexem 500km w jedna strone bez przerw i naprawde bomba dla mnie - seryjne fotele ee/ed sa SUPER! NIC NIE BOLI!
-Tak, zapewne kazdy crx w cenie ponizej 8 tys wymaga wsadzenia dodatkowych 5.... ALE wyjatek nie potwierdza reguly. Poprostu -kupisz sztrucla za 5 to nie zdziw sie jak wsadzisz nastepne 5.
Rdza- jest byla i bedzie... :) a blotniki z civica nie sa takie straszne.
Bokiem nie polecisz ale zalowac nie bedziesz- mozliwe, ze juz nigdy nie bedziesz chcial bmw. :)

Coz wiem to wszystko z autopsji mialem 4-5crxow obecny zostaje ze mna na dozywocie- stoi na 4 kobylkach i bedzie stal przez nastepne 2 lata :)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2015-03-15, 01:09

wszystko zalezy jakie to e36, ale w sumie ten model to typowo wiejski ;P wiec zmieniaj czym predzej
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

KraWik
Forumowicz

przez KraWik » 2015-03-15, 01:11

potwierdzam, fotele z CRXa sa mega wygodne, moglby miec dluzsze ciut oparcie (mam 190 wzrostu) ale to juz moje czepialstwo. Nawet w shuttle, ktora jest bardziej cywilnym autem sa mniej komfortowe niz w rexie.

To ze trzeszczy to fakt. Winne w wiekszosci wypadkow sa poluzowane sruby/mocowania plastikow. Trzeba po prostu rozlozyc cale wnetrze i poskladac od nowa. No i unikac chorej gleby bo wtedy miekka karoseria pracuje bardzo i nic nie powstrzyma trzaskow.

Blacharka to slaba strona Hond z lat 90. Nic nie poradzisz, trzeba robic ;)

I nie martw sie, bokiem tez w CRXie polecisz... ale troche inaczej hehehe, wtajemniczeni wiedza ocb. ;)

MatiMati
Forumowicz

przez MatiMati » 2015-03-15, 01:26

No no, co raz bardziej jestem napalony na to auto, jak czytam opinie Wasze i gdzieś na innych stronach :D
A jest może ktoś z trójmiasta, kto zna jakiś dobry warsztat, gdzie obejrzeli by auto przed kupnem? Bądź ktoś, kto ma jutro wolny czas i by zechciał obejrzeć ze mną? Samochód stoi w Gdańsku

A co do e36 ... To naprawdę świetny samochód, który potrafi dać dużo frajdy z jazdy i cieszy oko
Szkoda, że beemki mają taką opinię ... No ale co zrobić, nie dziwię się :P Wystarczy choćby przejrzeć ogłoszenia ...

MatiMati
Forumowicz

przez MatiMati » 2015-03-16, 00:43

Byłem, obejrzałem i jak dla mnie to trochę padlina ...
Bardzo dużo rzeczy do robienia, zewnętrznie : tylni zderzak do klejenia, bo odpadł (odczepił się) na myjni automatycznej, odklejające się listwy z boku te po środku i na dole przy progu/kole, słabo spasowana lampa, wgniecione drzwi pasażera, rdza wychodzi w kilku miejscach już prawie przebiła się przez ten "nowy lakier", który też raczej do końca profesjonalnie położony nie jest, w środku brak kilku plastików, listwy na podszybiu, szybie trzeba pomóc, żeby ją zamknąć, porwana "kanapa" z tyłu, radio prawie w ogóle nie gra, można powiedzieć, że brak głośników, szyberdach też na patencie się otwiera, jedna śrubka nie ma gwintu, mechanicznie to słaby jestem w te klocki (wiem tyle co sam mówił), opona ma "placka" po awaryjnym hamowaniu z 160 km/h, tłumik do wymiany (zabrany dowód za zbyt głośny) świeża sprawa ... I pewnie dużo rzeczy których nie zauważyłem lub zapomniałem teraz o nich ... Nie dałbym za to auto tylu pieniędzy, co myślicie?

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2015-03-16, 02:54

Padlina , i odbudowa potrwa i pochłonie sporo kasy. Lakier za 2k u Zenka w stodole zawsze się zemści i nawet laik to dostrzeże. Gdybym przejrzał tak na serio ten egzemplarz , podejrzewam , że wart byłby tyle ile waży . Dobry CRX nie pójdzie za 5-6K , tyle dałem za koła :-) A znam takich którzy dali więcej .Szukaj dalej i z tym odpuść.

MatiMati
Forumowicz

przez MatiMati » 2015-03-16, 07:38

Tak zrobię, nie ma co się spieszyć
Dzięki za pomoc :)

KraWik
Forumowicz

przez KraWik » 2015-03-16, 10:44

Za ta kase mozna kupic cos w o wiele lepszym stanie. Wklad finansowy nadal bedzie porzadany, ale mniejszy.

MatiMati
Forumowicz

przez MatiMati » 2015-03-16, 14:25

Zhandlowałem do 5 ... Co o tym sądzicie?

KraWik
Forumowicz

przez KraWik » 2015-03-16, 15:53

Jestem na nie. Łatwiej ogarnąć SWAP, zawieszenie itd niż zapuszczona budę.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2015-03-16, 18:23

KraWik dobrze gada, lepiej by się opłacało kupić padlinę bez zawiechy i z zamęczonym silnikiem niż zgnitą budę... Zawias wymienisz, silnik wyremontujesz i masz na lata. A dłubanie się w blacharce to niekończąca się opowieść :/ W reksach tak jest, że to co z zewnątrz wygląda jak mała dziurka, w środku po rozbebeszeniu wygląda masakrycznie. Poza tym naprawdę trudno znaleźć człowieka, po którego robocie nie trzeba za rok albo dwa robić poprawek.
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

Następna strona