pare dodatkow na WWW ?
Newsy i różne wiadomości zamieszczane na stronie głównej.

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

pare dodatkow na WWW ?

przez Malcolm Feth » 2005-06-06, 23:12

No niestety... mialem przygotowane pare BARDZO ciekawych dodatkow dla tejże stronki... które miały ją utrakcyjnić.. jednak nie dostałem na to zgody admina.... musze liczyć się z jego słowami.. strona obecnie stoi na serwerze provector.pl i to w sumie dzieki niemu w ogóle ona istnieje - ja tylko ją stworzyłem ;)

Strona obecnie zajmuje ponad 2.5GB - trzeba przyznac jest bardzo dużą wielkościa...
transfer miesieczny średni to ponad 6GB - okazyjnie przekaracza ponad 10GB, odwiedziny rzadko spadają poniżej 600 dziennie (x2 po zlotach, przez pare dni) ;)

Mamy ponad 1200 użytkowników i naprawde wiele się dzieje na stronie - z dnia na dzien... masa nowych tematów na forum, dość dużo nowych fotek wysyłanych przez użytkowników ;)
Czekam jeszcze na pare tematow do działu "sam naprawie crxa" ;)

brakuje tylko by strona byla dwujęzyczna (albo wiecej) i wtedy smiało możemy liczyć na wsparcie armii crx-maniakow...

co do odwiedzin.. dosc duzo jest ich z naszych krajow sasiednich - rosja, czechy, niemcy...
anglia i inne mniej znane ;)

Tak czy siak oby tak dalej ;) A ja dołoże wszelkich starań by było jeszcze lepiej ;)

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-06-07, 15:45

a moze by tak wykupic jakis wlasny serwer a koszta pokryc skladkami od uzytkownikow strony? ale tu pojawil by sie problem co udostepnic tym co wplacili a co tym co nie wplacili :( co by nie bylo napewno cos wymyslisz Malcolm :) pozdrawiam

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2005-06-07, 16:06

albo zasilać konto poprzez sms, tak raz na 3 miesiące :?:
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2005-06-07, 16:19

nie... nie po to robie ta stronke zeby byla platna...
narazie admin nie wymaga odemnie kasy a i tak naprawde wiele udostepnil - nie znam serwera ktory dal by 2.5 giga, stornie ktora genereuje ponad 10 giga ruchu na zewnatrz - gratis ;)
wiec i tak warunki sa super...

niedlugo bede brac sie za optymalizacje stronki z tego wzgledu zeby nieco ten transfer zmniejszyc - moge zaosczedzic nieco miejsca na fotkach - bez praktycznie widocznej straty dla ogladajacych ;)

jeszcze bede musial przebiec sie pare razy po kodzie storny i tez tutaj zaoszczedzimy nieco - moze grafike zmienie nieco (znowu) :D

VEN
Forumowicz

przez VEN » 2005-06-07, 16:22

myśle że oba pomysły są dobre - trzeba wybrać najbardziej odpowiedzni - a może ktoś coś innego zaproponuje ? może Malcolm coś powie ??

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-06-07, 19:09

tez troche zajmuje sie webmasteringiem i ze swojej strony moge dodac to ze optymalizacja zdjec bylaby rzeczywiscie najlepszym pomyslem. to chyba zdjecia generuja najwiekszy transfer.
jesli chodzi o oprawe graficzna to moglbym pomoc i podeslac kilka projektow swoich :)
jak narazie powodzenia Tobie Malcolm w optymalizacji.
P.S. kwestia zrobienia i ciaglego aktualizowania!!! tej stronki to naprawde dobra robota Malcolm :shock:
Pozdrawiam,
kamilos

G@JOR

przez G@JOR » 2005-06-07, 22:33

Malcolm dobrą robotę robisz
fajny klimat stronki
dobre tło stronki mniej oczy męczy niz biała :)
a skoro dużo osob odwiedza i jest ciągły ruch
to stronka jest GIT :D
Filmy z Zlotów.
Świebodzin 2005 Gorzów Wlkp 2005

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-06-07, 23:23

a zeby jeszcze wiecej odwiedzen bylo prosze wklejac panienki :P

sarek
Forumowicz

przez sarek » 2005-06-08, 00:15

Malcolm Feth, odwala kawal wielkiej roboty....i za to mu chwala-po raz kolejny.
a co do www to juz wie co zmienic itp i te zdjecia to tez chyba dobry pomysl.
ja to nawet jestem za tym zeby zrobic z nas klub :P

ps. jesli masz jakas robote glupiego na ktora nie masz czasu albo nie chce ci sie
to ja moge cos podziergac...w koncu najdluzsze wakacje w zyciu ;-)
nie znam sie duzo ale costam wiem...

Mariusz19b, a swoja droga to temat o panienkach jest chyba takim dzieki ktoremu
ten transfer jest taki jaki jest ;-)
pozdro
..........::::::::::> CRX <::::::::::..........

Soprano
Forumowicz

przez Soprano » 2005-06-08, 21:12

Hmm,
Malcolm wspomniałeś o stronce dwujęzycznej. Jako ,że pracuje w firmie (nota bene motoryzacja) w której oficjalnym językiem jest angielski, mógłbym pomóc w tłumaczeniu np. podczas wakacji (wolne od szkoły). W kilka osób myślę że uporalibysmy się z tym "w miarę szybko". Jak byś widział drugi język - wszystko oprócz forum? Forum obcojęzyczne + wersja stronki np. po angielsku?

Pozdrawiam
Fuel is pumping engines,
Quench my thirst with gasoline !

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2005-06-08, 21:30

stronka polska i angielska
forum jedno - polski glowny, i zrobic dzily angielskie do tego

mase materialow mam po ang., ale wymagaja obrobki niektore i weryfikacji :)
mam troche materialow po japonsku :D

wszytko byloby by pod jednym, adresem....
ja sie moge zaopiekowac cala storna - zeby dzialalo w dwoch jezykach - zapewniam ze roboty jest TONNNNA :) i potem porejestorwnaiu stornki w wyszukiwarkach siwatowych itd :D

Soprano
Forumowicz

przez Soprano » 2005-06-08, 21:39

Dlaczego by nie spróbować? Podejrzewam że materiałow jest masa, ale jakoś damy rade. Proponowałbym przesłanie mi materiałów w postaci kodu html, wtedy poprostu poszło by tłumaczenie już w kodzie, łatwe do wrzucenia... Wszelkie pomysły mile widziane, a szczególnie ułatwienia... Wyszukiwarki powoli, uaktualniane na końcu - to byłby najmniejszy problem...
Fuel is pumping engines,

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-06-09, 19:05

Jesli wypuscicie wersje w jezyku angielskim i beda ja czytac wszyscy rowniez zza oceanu to o trannsfderze 10GB mozna zapomniec. samo USA i Wielka Brytania wygeneruje przez dojscie z wyszukiwarek te 10GB w kilka dni. radze to przemyslec. Moze osoby z adresu innego niz domeny polskie nie beda mialy dostepu do galerii chyba ze wysla sms albo jakas wplata na rzecz naszych zlotow? pozmyslmy tesz o reklamie. Mam pytanie, ile jest odslon strony glownej w przecietnym dniu?

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2005-06-09, 20:27

narazie transfer nie jest problemem....
co do odwiedzin masz okolo 600 dziennie... i lacznie odslon stron dziennie okolo 8000-9000
z tym ze po zlocie przez pare dni mialem po 20 tys dziennie odslon stron :D

pioki admin nicn ie mowi - stronke mozna rozbudowywac - takie jest moje zdanie.. jak zacznie cos wymagac - kase za utrzykanie strony to wtedy bede sie martwic jak pozyskac pieniadze

w chwili obecnej nie moge prowadzic na stronie dzialanosci reklamowej, bannerowej itd - taka jest miedzy nami umowa

co do wersji ang. sprawdzilem przed chwilka opcje jak by ugryźć w ogole temat innego jezyka... sprawa wyglada wzglednie prosto, ale newsy beda musialy byc pisane w dwoch jezykach naraz. a wiec do tego jest potrzebna AKTYWNA osoba ktora w miare bezblednie (bez wiekszych wtop) przetlumaczy newsa.... ;) ja az tak dobry nie jestem :)
reszte strony dostosuje do wymogow zmiany jezyku, tak ze jesli tkos wybierze inny jezyk to wszystko, razem z menu, trescia dzialow itd zostanie wyswietlone w odpowiednim jezyku
to zostaje mi :D

narazie glownymi problemami sa:
- tlumaczenie dzialow na stronie obecnych
- ktos kto bedzie czuwal nad strona w w wersjii ang - tj. tlumaczenie newsow, sond czy cos

wydaje mi sie ze super alternatywa bylby nie angielski tylko niemiecki
w niemczech jest masa crxow i sa to ludzie bardzo blisko nas... mysle ze pomogloby to w integracji :)
ale po niemiecku to ja znam tylko slowa ferfluchten i hende ho :)

Soprano
Forumowicz

przez Soprano » 2005-06-09, 20:50

Malcolm może i masz racje, że ze względu na bliskość niemieckich CRX'ów lepiej byłoby zrobić wersję niemiecką. Jeśli chodzi o wersję angielską, to bieżące tłumaczenie newsów czy sond podejrzewam nie byłoby aż tak czasochłonne. Ja na stronkach Hondy np. Czeskich posługuje się w wiekszości w jęz. ang.
Ale swoją drogą jak wyobrażam sobie ogrom tego co należałoby przetłumaczyć żeby uruchomić drugi język (tzn. działy) to aż mnie dreszcze przechodzą ;)
Tak jak mówiłem jestem gotów czynnie wspomóc tą stronkę jeśli chodzi o wersję angielsko-języczną. Być może zdania sklecone będą miały choć trochę sensu :P
Problem jest trochę większy niż się niektorym może wydawać, bo stały nadzór musi być - nia ma wyjścia, ja raczej często jestem na necie, więc mogę się podjąć, ale jedna osoba to naprawde za mało...
Fuel is pumping engines,

Następna strona