kalibracja komputera po jego twardym restarcie?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-23, 00:09

ja chyba zrobie podobny test bo ostatnie spalanie w trybie mieszanym wyszlo mi 14L/100km... ale mam pare pytan

1 - czy w tej pierwszej fazie nalezy te 3tys obr. osiagac mozliwie wolno czy mozna dynamicznie byle nie przekroczyc tej wartosci?

2 - czy jezeli przejade te kilkanascie kilometrow w takim emeryckim trybie to musze jeszcze zrobic podobna ilosc km na wysokich obrotach? bo na logike biorac nie jest to konieczne, wystarczy kiedykolwiek pare razy przycisnac i komputer powinien chyba wtedy tez zaladowac jakies lepsze mapy na ostrzejsza jazde.

3 - czy auto po samym dostosowaniu do jazdy ekonomicznej czyli tej pierwszej fazie bedzie zamulone na wysokich obrotach poki sie nie zrobi tych kilku km "do odciecia" ?

4 - na ile dokladnie trzeba odlaczyc akumulator i czy jest mozliwosc faktycznego sprawdzenia czy komp sie zresetowal czy jednak jeszcze nie.

5 - ile mniej wiecej czasu potrwa zagrzanie silnika na jałowym do wlaczenia wentylatora?

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-03-23, 00:11

bardzo przydatny temat tylko niewiem czyj post jest najskuteczniejszy i niewiem jak to ogarnąć, mi pali 11 przy spokojnej jeździe :( jutro zresetuje i sprawdze co i jak. Napiszcie w podpunktach co zrobić aby zejść do tych 8przynajmniej

[ Dodano: Czw Mar 22, 2007 11:14 pm ]
Krzyh00 napisał(a):1 - czy w tej pierwszej fazie nalezy te 3tys obr. osiagac mozliwie wolno czy mozna dynamicznie byle nie przekroczyc tej wartosci?

Raczej nie pałuje sie do 3tys do końca bo to nic nie da, Potencjometr bedzie brał te 90ohmów jak bedzie do dechy (chyba w omah to sie mierzy tam :P) jak spokojnie bedziesz przyspieszał to chyba powienien lepiej sie ustawić
Obrazek

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-23, 00:22

Krzyh00 napisał(a):a chyba zrobie podobny test bo ostatnie spalanie w trybie mieszanym wyszlo mi 14L/100km... ale mam pare pytan

Kosmos. Koniecznie cos z nim zrob...

Krzyh00 napisał(a):czy w tej pierwszej fazie nalezy te 3tys obr. osiagac mozliwie wolno czy mozna dynamicznie byle nie przekroczyc tej wartosci?

Domyslam sie ze tak bo jak wcisniesz mocniej to przesutnica sie mocno otworzy i musi dac inaczej paliwo a tego nie chcemy? To tak na logike biorac. Ja tak zrobilem. Delikatnie i powoli do 3tys obr.

Krzyh00 napisał(a):czy auto po samym dostosowaniu do jazdy ekonomicznej czyli tej pierwszej fazie bedzie zamulone na wysokich obrotach poki sie nie zrobi tych kilku km "do odciecia"

Mi sie wlasnie wydaje ze na poczatku "pałowania" po tej wolnej jezdzie troche zamulał. Ale moze to tylko takie zludzenie. Ale po wszystkim wydaje mi sie ze zaczal w koncu isc bo ostatnio po 4500obr nic sie nie działo...

Krzyh00 napisał(a):na ile dokladnie trzeba odlaczyc akumulator i czy jest mozliwosc faktycznego sprawdzenia czy komp sie zresetowal czy jednak jeszcze nie.

Chyba wystarczy moze na minute. Ale nie zaszkodzi na dluzej bo w razie czego po co biegac i zdejmowac te kleme pare razy? A sprawdzic to mozna bardzo ale to bardzo prosto. Po zresetowani kompa zegarek ci sie zresetuje :rotfl: Wiec jak bedzie 1:00 to resecik sie udał :ok:

Krzyh00 napisał(a):ile mniej wiecej czasu potrwa zagrzanie silnika na jałowym do wlaczenia wentylatora?

U mnie po ok chyba dopiero 20 paru minutach chyba. Nawet nie wiem dokladnie ale dluuuugo to trwało. Potem nastepne wlaczenia były szybko po sobie. W sumie miałem ich 5 (wiecej nie naliczylem) w ciagu ok 40 minut moze troche wiecej.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-23, 00:35

lukas.elk napisał(a):Czyli rozumiem ze jesli od poczatku dostanie na maksa otwarta przepustnice czyli zalejemy go powietrzem to podobiera sobie takie jakies kosmiczne mapy na ten zakres i pozniej niezaleznie od wszystkiego bedzie z nich korzystał nawet jesli bedziemy jechac jak dziadek?
PS. A jaki czujnik sprawdza ilosc powietrza?

Czesc :)
Nie wiem jak to sie dokładnie wszystko odbywa, ale tu jest coś nie tak. W kompie jest jedna mapa paliwa i jedna zapłonu, nie ma paru jakiś, że sobie wybiera tą ostrzejszą czy coś takiego.
Z tego co wiem, ale nie dam sobie .... uciąc :> przy delikatnej jeździe(albo do iluś tam obrotów, albo zależne jest to od otwarcia przepustnicy) komputer dopiera mieszanke na podstawie danych z sondy i innych czujników, przy ostrej jeździe bierze te dane z map paliwa i zapłonu. Komp sobie sam map paliwa nie zmieni i nie doda więcej paliwa niż jest tam zapisane.

lukas.elk napisał(a):PS. A jaki czujnik sprawdza ilosc powietrza?

Pewnie na podstawie położenia przepustnicy, jest tam taki czujniczek z tyłu.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-23, 11:09

To czy w takim razie jesli mam szczeline miedzy klapka przepustnicy a scianka to moze to blednie wskazywac komputerowi ilosc powietrza tak? Bo po wyczyszczeniu tego syfu z przepustnicy mam minimalne szczelinki tam. Tam gdzie był syf to teraz jest czysciutko i jest minimalna szczelinka. Czy to normalne? Bo chyba rowniutko na styk sie nie da tego ustawic?
--
Sprzedam:

olsen_1982
Forumowicz

przez olsen_1982 » 2007-03-23, 11:39

w1c10 napisał(a):Nie wiem jak to sie dokładnie wszystko odbywa, ale tu jest coś nie tak. W kompie jest jedna mapa paliwa i jedna zapłonu, nie ma paru jakiś, że sobie wybiera tą ostrzejszą czy coś takiego.

To samo powiedzial mi kumpel z serwisu (co prawda renault ;) ) ze mapa wtryskow jest stala...
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-23, 14:08

olsen_1982 napisał(a):
w1c10 napisał(a):Nie wiem jak to sie dokładnie wszystko odbywa, ale tu jest coś nie tak. W kompie jest jedna mapa paliwa i jedna zapłonu, nie ma paru jakiś, że sobie wybiera tą ostrzejszą czy coś takiego.

To samo powiedzial mi kumpel z serwisu (co prawda renault ;) ) ze mapa wtryskow jest stala...

Tak to jest pewne i mapy wygladaja tak:
http://www.pgmfi.org/twiki/bin/view/Lib ... andingMaps
Czy ktoś mógłby opisac dokładnie kiedy taka mapa jest czytana ? Czy cały czas, czy tylko przy pełnym otwarciu przepustnicy, czy może po przekroczzeniu jakiś tam obrotów ?
Kiedy jest wykorzystywana sonda ? i co jak jej nie ma w przypadku A9.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-23, 14:50

Ostatnio podpialem kompa pod instalacje sekwencyjna w moim 4g i pojechalem w trase.
stwierdzilem ze sonda dziala rowniez na przyszpieszaniu poniewaz sklad mieszanki sie zmienial non stop. uboga bogata uboga itd.
nawet gdy pedal byl wcisniety.
wniosek ze komp analizuje sonde ciagle, nawet jak wciskasz pedal w spod.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-23, 15:01

merfi vtec napisał(a):Ostatnio podpialem kompa pod instalacje sekwencyjna w moim 4g i pojechalem w trase.
stwierdzilem ze sonda dziala rowniez na przyszpieszaniu poniewaz sklad mieszanki sie zmienial non stop. uboga bogata uboga itd.
nawet gdy pedal byl wcisniety.
wniosek ze komp analizuje sonde ciagle, nawet jak wciskasz pedal w spod.

Ciekawe jak wygląda ta kalibracja w A9, tam nie ma sondy, tak więc komp od początku do końca korzysta z map paliwa i zapłonu z epromu.
Ciekawe też co robi komp w momencie wciśniecia gazu do końca, jeżeli analizuje dane z sondy i czyta mapy z epromu to czy np. dodaje paliwa do tego co jest zapisane w epromie czy nie ?

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-23, 15:37

komp reguluje czasami wtryskow dawki paliwa ale powyzej pewnych obrotow nie jest w stanie otwierac i zamykac wtryski jak by tego wymagaly warunki. dlatego zeby zwiekszysc ilosc ladunku w cylindrze stosuje sie regulatory cisnienia paliwa wieksze wtryski aby w jednostce czasu wtloczyc wiecej paliwa a nie wydluzac czas wtrysku.

dlatego komp korzysta z map, gdyz dane z czujnikow nie jest w stanie przetworzyc i modyfikowac w czasie rzeczywistym.
co innego gdy samochod porusza sie ze stala predkoscia.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-23, 15:58

merfi vtec napisał(a):komp reguluje czasami wtryskow dawki paliwa

Właśnie w mapach paliwa te cyfry oznaczają chyba w nano sekundach czas otwarcia wtrysku, czym dłużej otwarty tym więcej paliwa da.
merfi vtec napisał(a):ale powyzej pewnych obrotow nie jest w stanie otwierac i zamykac wtryski jak by tego wymagaly warunki. dlatego zeby zwiekszysc ilosc ladunku w cylindrze stosuje sie regulatory cisnienia paliwa wieksze wtryski aby w jednostce czasu wtloczyc wiecej paliwa a nie wydluzac czas wtrysku.

To sie chyba nie tyczy seri, tylko w silnkach z turbo i mocno dłubnietych N/A. W seri spokojnie sie seryjne wtryski wyrabiają nawet przy większych obrotach, chyba że masz na myśli że komp sie nie wyrabia z przetważaniem danych i później czyta wszystko z epromu :)

merfi vtec napisał(a):dlatego komp korzysta z map, gdyz dane z czujnikow nie jest w stanie przetworzyc i modyfikowac w czasie rzeczywistym.
co innego gdy samochod porusza sie ze stala predkoscia.

Jeżeli tak by było to nie wiem po co mapy paliwa i zapłonu dla niższych obrotów, przy niskich obrotach komp powinnien sie z wszystkim wyrabiać.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-23, 16:11

Witus ale mapy sa surowe, teoretyczne, wzorcowe, do ktorych komputer przyrownuje biorac odczyty z czujnikow.

po to sa mapy
---------------

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-03-23, 16:28

a jak mocno taki reset wplynie na spalanie? czy mozna zrobic reset "nie twardy" i co on daje po za usunieciem bledu? czy "zwykly" (nie wiem jaki to) reset usuwa wszystkie bledy jakie komputer mial w swojej histroii? u siebie mialem cala zime spalanie 11-12l/100km (del sol d16z6) po wymianie tersmostatu regulacji zaworow jest ok 9l/100km. w poniedzialek bedzie reset, czego moge sie spodziewac? bedzie jakas znaczna poprawa? (chodzi mi tu o jakies 0,5lmniej/kazdee 100km?)
HONDA POWER!!!

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-23, 17:01

merfi vtec, czyli co dzieje sie po resecie skoro mowisz ze komp opiera sie na mapach ktore sa stałe, czujnikach ktore przeciez w tych samych warunkach wskaza to samo oraz z sondy ktora jesli jest sprawna to i tak bedzie pokazywac zawsze to samo. Czyli pytanie moje brzmi. Co reset a raczej praca silnika po resecie zmienia w interpretacji map oraz danych z czujnikow, jesli w ogole cos zmienia. Bo z twojej wypowiedzi trudno wywnioskowac czy wedlug ciebie odpowiednie przeprowadzenie resetu ma znaczenie czy nie.
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-23, 17:22

Z moich rozwazan na ten temat wychodzi tak:
sonda lambda jest tylko i wylacznie do badania, czy dobrze spala sie paliwo. Inaczej mowiac, czy mieszanka nie jest zbyt uboga, bo wtedy bedzie wypalala zawory.
Ilosc paliwa jaka jest potrzebna odczytywana jest z mapy paliwowej na podstawie podcisnienia w kolektorze (map sensor), czujnika polozenia przepustnicy i predkosci obrotowej silnika.
Nie wiem jak jest z tym uczeniem sie, ale instalacje gazowe sekwencyjne tez maja mapy paliwowe oparte na podcisnieniu i nie zmieniaja sie one w trakcie jazdy.
Osobiscie zauwazylem jedna zaleznosc w mojej hani: jak dodaje gazu powoli (tzn nadganiam ciagle a nie od razu pedal w podloge) to lepiej mi przyspiesza, silnik lepiej brzmi, a jak od razu podloga (mowie o zakresie powyzej 4000 rpm od 3 biegu) to slychac ze przelewa silnik i gorzej idzie, ale to sa tylko moje subiektywne odczucia.

Poprzednia strona   Następna strona