regulacja zaworów w D16Z2

Arv
Forumowicz

regulacja zaworów w D16Z2

przez Arv » 2007-12-17, 23:56

Witam, zabrałem się za rozrząd w Civie, w którym siedzi D16Z2 czyli SOHC. Po wymianie pompy, napinacza i paska postanowiłem wyregulować zawory. I teraz mam pytanie, gdzie sprawdzać luz? Czy między wałkiem rozrządu, a popychaczem, czy też popychaczem a zaworem. Ja wybrałem opcję nr 1 i po regulacji stukały niemiłosiernie. Po ponownym sprawdzeniu okazało się że luzy między popychaczami, a zaworami są większe niż na krzywkach, więc zrobiłem zgodnie ze sztuką manuala i ustawiłem luzy między popychaczami a zaworem. Zrobiłem to naprawdę dokładnie bawiąc się listkami szczelinomierza z 1,5godziny i ustawiłem ssące na 18 setnych milimetra (manual 17-22) i wydechowe na 22 (22-27). Oczywiście na zimnym silniku (temperatura pokojowa). Mimo to mam wrażenie, że nadal stukają zbyt głośno. Może to tylko złudzenie bo teraz się wsłuchuję mocno. Wracając do kwestii regulacji to te luzy powinny chyba być takie same między wałkiem a popychaczem i popychaczem a zaworem, a skoro u mnie tak nie jest to znaczy że już się coś wyklepało. Może ktoś by poradził jak zrobić dobrze regulację zaworów w silniku z dość dużym przelotem i czy może nie popełniłem jakiegoś błędu w sztuce?? Pozdr

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-12-18, 08:32

luz ustawia sie miedzy walkiem a popychaczem.
wsluchaj sie dokladnie czy ci zawory graja czy moze slyszysz wtryski? one tez calkiem glosno "klepia". najlepiej wystrugaj sobie kawalek kijka (takiego z trzonka do szczotki) i metoda "starozytnych indian" posluchaj skad slychac stuki. kijek z jednej strony profilujesz tak, zeby do ucha dobrze pasowal. przykladasz go do miejsca, ktore podejzewasz ze stuka i wsluchujesz sie. tak mozna calkiem dobrze namierzyc miejsce powstawania stukow.

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-12-18, 22:33

ateem napisał(a):luz ustawia sie miedzy walkiem a popychaczem.

jak tak ustawiłem to klepały niemiłosiernie. I jestem pewien, że to zawory, wtryski bardziej cykają niż klepią. Przytulałem się też do dekla zaworowego co potwierdziło moje przypuszczenia :D Poza tym ten luz na wałku jest mniejszy niż przy główce zaworu. Ustawiłem tak jak w manualu i jest chyba nieźle. po prostu przed regulacją się nie wsłuchiwałem a osoba postronna mi powiedziała, że wcześniej bardziej klekotał. Pewnie nie da się tego zrobić zbyt dobrze w przypadku kiedy główki zaworów są już wyklepane...

LukeXE
Forumowicz

przez LukeXE » 2007-12-19, 01:19

ateem napisał(a):luz ustawia sie miedzy walkiem a popychaczem.

Od kiedy ?

Nie wiem, wszędzie jest opisane żeby sprawdzać luz zaworowy pomiędzy zaworem a popychaczem. Nawet w manualu hondowskim.

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-12-20, 20:05

Ja ustawialem miedzy walkiem a popychaczem. w pozycji luznej popychacz trzyma sie na srubce regulacyjnej i opiera sie na zaworze. w zwiazku z tym luz wystepuje miedzy walkiem z popychaczem. jezeli ustawisz luz dajmy na to 0,15 mm miedzy popychaczem a zaworem to miedzy popychaczem a walkiem bedziesz mial ok 0,3mm (ze wzgledu, ze zawor jest mniej wiecej w polowie drogi miedzy srubka regulacyjna a miejscem ataku walka na popychacz) wiec stukanie bedzie wieksze.
tak na chlopski rozum.
ja ustawialem tak jak uwazam na 0,13 i 0,17 i jest cicho. jak mialem ustawione na ok 0,20 to juz gralo.
ale ja mam zc1 i nie wiem jak jest w z2

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-12-29, 17:53

ateem napisał(a):jezeli ustawisz luz dajmy na to 0,15 mm miedzy popychaczem a zaworem to miedzy popychaczem a walkiem bedziesz mial ok 0,3mm (ze wzgledu, ze zawor jest mniej wiecej w polowie drogi miedzy srubka regulacyjna a miejscem ataku walka na popychacz) wiec stukanie bedzie wieksze.

ZC1 to DOHC i tam to wygląda inaczej:
u mnie jest na odwrót(SOHC), jak ustawiłem 0,15 między popychaczem a zaworem to na wałku było 0,05. A jak ustawiłem na wałku 0,15 na między zaworem a popychaczem miałem różne wartości, ale zawsze większe minimum dwukrotnie i niemiłosiernie klepały. Zrobiłem jak w manualu (przy zaworze) i jest całkiem nieźle, mogłem może minimalnie ciaśniej dać. Poza tym jak jest cicho to nie musi być dobrze, bo się zawór może nie domykać i się przegrzeje.

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2007-12-29, 21:16

w manualu wyraźnie widać - SOHC - szczelinomierz jest wepchany pomiędzy zawór a "konik", DOHC - między wałek a "konik". Dlatego DOHC ma mniejszy luz niź SOHC...