uszczelka i turbo

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2007-11-20, 11:42

bua napisał(a):Pytanie do Qowax'a: ( bo mówiłeś że miałeś jakąś styczność z CROME, ew. Turboedit)

w razie potrzeby mamy czlowieka odnosnie storojenia ale w wiekszosci soft turbo jak juz pisalem nieuzywamy elektroniki ew. klient zamawia HONDATE
(niemam bardzo mam mozliwosc odpisywania bo leze w domu po operacji i zdycham)
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

natenczas
Forumowicz

przez natenczas » 2007-11-20, 22:06

QowaX napisał(a):
bua napisał(a):Pytanie do Qowax'a: ( bo mówiłeś że miałeś jakąś styczność z CROME, ew. Turboedit)

w razie potrzeby mamy czlowieka odnosnie storojenia ale w wiekszosci soft turbo jak juz pisalem nieuzywamy elektroniki ew. klient zamawia HONDATE

Qowax ( cwaniaczku ) dlaczego piszesz w malignie?
Gdybym do tworzenie map paliwa i zapłonu miał zatrudniać jakiegoś człowieka, to pierwej wykonałbym sepuku przy pomocy wałka rozrządu, choćby i od D16Z5.
No... chyba, że tym człowiekiem od strojenia o którym piszesz jestem ja, ale w takim razie dlaczego robisz z tego tajemnicę. Tak, czy inaczej ( ponieważ konasz w męczarniach ) wybaczam Ci pod warunkiem wszakże, że będziesz jutro w instytucie o 10-tej.
.

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2007-11-21, 01:43

natenczas napisał(a):
QowaX napisał(a):

Qowax ( cwaniaczku ) dlaczego piszesz w malignie?
Gdybym do tworzenie map paliwa i zapłonu miał zatrudniać jakiegoś człowieka, to pierwej wykonałbym sepuku przy pomocy wałka rozrządu, choćby i od D16Z5.
No... chyba, że tym człowiekiem od strojenia o którym piszesz jestem ja, ale w takim razie dlaczego robisz z tego tajemnicę. Tak, czy inaczej ( ponieważ konasz w męczarniach ) wybaczam Ci pod warunkiem wszakże, że będziesz jutro w instytucie o 10-tej.
.

z maligna to moze i racja bo od soboty nieschodze z 37.7 stad rzadko pisze
jutro do instutucji ?? w karcie szpitalnej mam dopiero w poniedzialek zdjęcie szwów.
no to sie wydala tajemnica
koniec ot z mojej strony bo temat oczym innym
pozdrawiam
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

natenczas
Forumowicz

przez natenczas » 2007-11-22, 23:56

bua napisał(a):Dlaczego istenieje taki plugin o nazwie Step retard ? (ew. linear retard )
I nie nazywa się step adwanced, i opcja ta jest dostępna tylko dla doładowania??
Jakby co dołączam wycinek z manuala TurboEdit odnośnie tej opcji:
Kod: Zaznacz cały
Boost Retard - Ignition boost retard is a key factor in prolonging the life of your motor under boost conditions. Use this feature to accurately tune your ignition map with a 0 to 3 degree retard per psi of boost!

Dlatego, że wśród amatorów trudniących się modyfikacjami turbo opóźnianie zapłonu, to bardzo popularne zajęcie. Wszak większość z nich z powodu licznych błędów w sztuce tuningowej walczy ze spalaniem detonacyjnym, a najprostszym sposobem uniknięcia detonacji jest właśnie opóźnianie zapłonu. Co prawda w efekcie działania takiego plugin'a sprawność spalania spada, a przepisowa mapa zapłonu zaczyna zamieniać się w mapę granicy spalania stukowego, ale niebezpieczna dla silnika detonacja ustaje.
Jednak projektanci oprogramowania zdawali sobie sprawę, że nie wszyscy będą chcieli zapłon opóźniać, więc wprowadzili zakres kroku od 0 do 3 stopni na każdy Psi wzrostu doładowania. Oznacza to, że opóźnianie zapłonu można wyłączyć choćby wprowadzając krok 0.

bua napisał(a):Czyżby wysiłki projektantów edytorów plików binarnych (John Cui - CROME ,Jason Parker-TurboEdit) poszły na marne bo spuszczali się nad niepotrzebną nikomu opcją?

Ależ skąd. Przecież oprogramowanie zrobili po to, aby je sprzedawać. Więc zanim zaczęli je tworzyć z pewnością najpierw przyjęli podstawowe założenia, a następnie zrobili rozeznanie rynku, sprawdzając jakie są oczekiwania potencjalnych nabywców i na jakie opcje jest największe zapotrzebowanie. Dopiero w następnej kolejności zaczęli się spuszczać, a w przerwach pisali kod programu.
.

BROOKLYN-D16A8
Forumowicz

przez BROOKLYN-D16A8 » 2007-12-19, 12:37

Odświerzam kotleta ;)
Czyli wracając do pytania zalozyciela tematu, mozna mając "kumpla" w USA ściągnąc sobie taki gotowy zestawik gratów -
http://www.xs-power.com/honda/honda019.html - dobrać tylko jakąś turbinkę nieskatowaną, zlożyć wszystko w garażu, odstawić np do Was na strojenie i zap....alać?
[you] Jeśli nie masz po co żyć, to żyj na złość innym :D

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Honda/crx/18282

balder
Forumowicz

przez balder » 2007-12-22, 22:32

witam mam takie pytanko a co z poscisnieniem do hamulcow bo przy turbinie w kolektorze jest nd cisnienie czyli serwo hamulcowe nie dziala

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-12-22, 23:54

wszystko dziala, przeciez jak dmuchasz to nie hamujesz
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

bua
Forumowicz

przez bua » 2007-12-23, 00:20

Atom :) czasami rajdowcy cisną pedał gazu i hamują lewą nogą żeby dociążyć przód na zakrętach :)

Robię tak ale wszystko i tak działa bo nie chcę zblokować kół a jedynie przenieść ciężar na przednie koła i nie zwalniać silnika...

natenczas napisał(a):Dlatego, że wśród amatorów trudniących się modyfikacjami turbo opóźnianie zapłonu, to bardzo popularne zajęcie. Wszak większość z nich z powodu licznych błędów w sztuce tuningowej walczy ze spalaniem detonacyjnym, a najprostszym sposobem uniknięcia detonacji jest właśnie opóźnianie zapłonu. Co prawda w efekcie działania takiego plugin'a sprawność spalania spada, a przepisowa mapa zapłonu zaczyna zamieniać się w mapę granicy spalania stukowego, ale niebezpieczna dla silnika detonacja ustaje.
Jednak projektanci oprogramowania zdawali sobie sprawę, że nie wszyscy będą chcieli zapłon opóźniać, więc wprowadzili zakres kroku od 0 do 3 stopni na każdy Psi wzrostu doładowania. Oznacza to, że opóźnianie zapłonu można wyłączyć choćby wprowadzając krok 0.

bua napisał/a:
Czyżby wysiłki projektantów edytorów plików binarnych (John Cui - CROME ,Jason Parker-TurboEdit) poszły na marne bo spuszczali się nad niepotrzebną nikomu opcją?

Ależ skąd. Przecież oprogramowanie zrobili po to, aby je sprzedawać. Więc zanim zaczęli je tworzyć z pewnością najpierw przyjęli podstawowe założenia, a następnie zrobili rozeznanie rynku, sprawdzając jakie są oczekiwania potencjalnych nabywców i na jakie opcje jest największe zapotrzebowanie. Dopiero w następnej kolejności zaczęli się spuszczać, a w przerwach pisali kod programu.
.

Niestety nie trafił Pan z argumentami...
Może i w kwestii "sztuki tuningu" jest Pan autorytetem, ale w "sztuce programowania" już na pewno NIE.
Widzę że nie rozumie Pan nawet idei oprogramowania Open Source...
No comment...
http://www.facebook.com/prodrive11

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-12-23, 01:14

rajdowcy nie maja serwa...

bzyq2001
Forumowicz

przez bzyq2001 » 2007-12-23, 02:52

nie che mi sie czytac tego wszytskiego, ale ja majac cofniety zaplon o 4 stopnie, swiecach zimniejszych o 2 stopnie, fmu 12:1 i doladowaniu na 0,7 bara na t3 (ar 42/36) zrobilem 500km, a uszczelka ajusy sprawowala sie bdb. - silnik po kompletnym remoncie
turbo dziura zostala stworzona by dac szanse V8
sprzedam:
- lsd s80 -500zl, osprzet b18c4 i b16a2
- dol k24 - 1500zl
- ek4 anglik na czesci
- walki stage1 do k

bua
Forumowicz

przez bua » 2007-12-23, 10:17

badam napisał(a):rajdowcy nie maja serwa...

Ty masz ;)
http://www.facebook.com/prodrive11

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-12-23, 11:04

ale nie mam turba heh ;D a hamulec dziala jak mam gaz ;p

ciekawe jak to jest na sofcie gaz + hamulec ;D

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-12-23, 11:32

badam napisał(a):ciekawe jak to jest na sofcie gaz + hamulec ;D

normalnie ;)